40 felett karrierváltás, karrier (1)
40 felett karrierváltás, karrier (1)

,,40 évesen új karrierbe kezdeni volt az eddigi legjobb és legnehezebb döntésem.”

blank
blank

H I R D E T É S

2019-ben Hilaryt jelentős önreflektálásra késztette negyvenedik születésnapja. Nem az öregedés zavarta, hanem az érzés, hogy élete megrekedt egy ponton. Öt évvel korábban otthagyta könyvelői állását, hogy otthon nevelje újszülött fiát.

Az otthon töltött idő árnyoldalai

Bár Hilary élvezte az otthon lévő anya szerepét, a munka hiánya aláásta önbizalmát. Minél több idő telt el, annál kevesebb kapcsolata volt a vele egykorúakkal, annál jelentéktelenebbnek érezte magát.

Hilary Berger, a Work Like a Mother karriertanácsadási módszer alapítója szerint ez egy gyakori érzés azok az anyák között, akik kilépnek a munkaerőpiacról.

 „Amikor a gyermeknevelésre és a háztartás vezetésére koncentrálunk, elveszítjük a szakmai identitásunkat. Önmagunk elvesztése valódi akadályt jelent,” mondta a Business Insidernek.

Függetlenség keresése

Hilary havi egyszer-kétszer írt egy helyi, a szülőség témájával foglalkozó kiadványnak, hogy fenntartsa szellemi frissességét. A pénzügyi szerepkörbe való visszatérés nem vonzotta, de mivel újságírói diplomája is volt (szülő is volt), ez logikus lépésnek tűnt. Amikor azonban házassága megromlott, csapdában érezte magát – anyagilag függött a házastársától. Nem volt biztos a saját megélhetésének biztosításában, ezért maradt.

Önmaga újrafelfedezése

2020-ban mély depresszióba süllyedt, nem csak a pandémia miatt. Házasságában inkább alkalmazottnak érezte magát, mint társnak vagy barátnak. Nem bírta elviselni a folyamatos veszekedéseket, ezért érzelmileg kikapcsolt.

Annyira kimerült és fáradt volt, hogy autoimmun betegségre gyanakodott. Hilary annyira elvesztette önmagát, hogy attól tartott, hamarosan semmi sem marad belőle. Ki kellett szakadnia a házasságából. Ez azt jelentette, hogy meg kellett találnia a módját az önálló megélhetésnek, és legfőképpen meg kellett győznie magát arról, hogy képes rá.

Írással a függetlenség felé

Berger szerint a kompetenciáid és képességeid megélésével növelheted relevanciádat és önbizalmadat. Azt javasolja, hogy szakmai vagy csoportos támogatást keress, hogy élesítsd a fókuszt a valóban vágyott munkára.

Hilary számára ez az írás volt. Csatlakozott néhány írócsoportba, és jelentkezett pár online író kurzusra. Alacsony fizetésű munkát vállalt egy magazinnál, ahol névtelenül írt orvosi cikkeket egy népszerű egészségügyi weboldalak számára.

A következő évben tucatnyi kiadványnak küldött javaslatokat. Legtöbbször kedves visszautasítást vagy semmilyen választ nem kapott. De minden alkalommal, amikor egy új szerkesztő esélyt adott neki, lelkesebb lett. Első jelentős nemzeti publikációja 2021-ben, majd gyorsan egymást követően több másik is megerősítette önbizalmát, hogy szabaddá váljon.

Több, mint csak anya

Három évvel később Hilary elvált és keményen dolgozik. Amennyi munkát csak tud, elvállal, mert még mindig retteg attól, hogy nem lesz sikeres. Rendszeresen járul hozzá kiadványokhoz írásaival és részmunkaidőben szerkesztőként dolgozik egy egészségügyi vállalatnál. A pénzkeresetet a szenvedélyprojektek elé kell helyeznie, amelyekre több időre van szüksége. Ez pedig frusztráló.

Az anyaság már nem az egyetlen szerepe, de még mindig a legfontosabb. Tudja, hogy gyermeke gyermekkora korlátozott ideig tart. Bűntudata van amiatt, hogy dolgoznia kell, és igazán nehéz napokon teljes kudarcnak érzi magát. De az otthona biztonságos hely, tele szeretettel, és ez számára a legfontosabb.

H I R D E T É S