blank

A logikus gondolkodás és az intelligencia is mérhető a pécsi munkaszimulátorral

blank
blank

H I R D E T É S

Az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók létszáma és aránya a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy a munkavégzés az egyes szakmákban milyen egészségügyi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők. A Pécsi Tudományegyetemen képességvizsgáló munkaszimulátorával arra nyílik lehetőség, hogy a munka világába visszatérő dolgozók fizikai és szellemi kompetenciáit mérjék.  

A Pécsi Tudományegyetem Munkatudományi és Foglalkozásegészségügyi Kiválósági Központjában a kutatók olyan módszerek kialakításán dolgoznak, amelyekkel objektív módon mérhető a dolgozókat érő fizikai és szellemi megterhelés. Az új berendezéssel az álló- és ülőmunkák során jelentkező tipikus feladatok mellett olyan képességvizsgálatok is elvégezhetők, amelyek a dolgozók logikus gondolkodását, intelligenciáját, személyiségét jellemzik. A rendszer újdonsága, hogy segít a munkavállalókat érő fizikai és szellemi terhelések egymásra gyakorolt hatását is megérteni. Ennek fontosságát a PTE kutatóinak közelmúltban végzett, több mint kétezer fő megkérdezésén alapuló vizsgálata is kimutatta, hiszen a kutatásba bevont dolgozók közül azoknak volt a legalacsonyabb a munkaképességi indexe, akiket fizikai és szellemi terhelés egyaránt ért a munkavégzés során.

Az egyedülálló berendezéssel segíteni akarják a munkaerőhiányt, az idősek visszavezetését a munkaerőpiacra, és az aspecifikus munkavégzést, felkészülve az új technikai kihívásokra és a munkaelvárásokra. Mérhető vele a logikus gondolkodás, az intelligencia és a személyiség is.

A Pécsi Tudományegyetem segíti a megváltozott-munkaképességűeket is a szimulátorral. A projekt keretében olyan munkaszituációt szimulálnak, amelyben a monotonitás tűrést, a koncentrációs képességet és a fizikai erőt is képesek mérni. Az eredmények segítik a résztvevőket abban, hogy megtalálják a számukra legalkalmasabb munkát, a foglalkoztató pedig információt kap arról, hogy a vizsgált személy milyen munkák elvégzésére alkalmas.

A felméréseket kérhetik cégek, de a hivatali dolgozókon is alkalmazni tudják.

Fotó: univpecs

#munkaalkalmassag #megvaltozottmunkakepesseg #foglalkozasegeszseg

H I R D E T É S