blank

Mérnökök figyelem! BIM központ lesz Pécsett

blank
blank

H I R D E T É S

Az elmúlt évtized egyik legfontosabb eredménye az építőipari tervezés és kivitelezés területén az épületinformációs modellezés (BIM – Building Information Modeling) elterjedése, azaz a tervezés és a kivitelezés egyes szakágai közötti adatáramlás minőségének 3D tervezőszoftverek segítségével történő fejlesztése volt. Ez a tervezésmódszertan azon túl, hogy a kivitelezés támogatása mellett számos, az épület későbbi üzemeltetését is megkönnyítő információ eltárolását is lehetővé teszi, ma még rengeteg kiaknázatlan lehetőséget rejt magában.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) úttörő módon mintegy tíz éve tanítják a CAD szoftverek BIM módszertan szerinti használatát, egy kutatócsoport pedig azon dolgozik, hogy virtuális szimulációk segítségével már az épülettervezés fázisában lehetővé váljon az építés közben felmerülő, az emberi egészségre káros hatásokkal és anyagokkal számolni. A közeljövőben létrejövő pécsi BIM kompetenciaközpont az oktatás mellett tanácsadási és szolgáltatási tevékenységet is képes lesz nyújtani az ipari szereplők számára.

A BIM alkalmazása egyre inkább terjed a világ építészei és az építőipari kivitelezésben érintett szereplői körében, hiszen általa korábban kevésbé átlátható összefüggéseket, szimulációkat lehet megjeleníteni, ami pedig egyre pontosabbá, színvonalasabbá teszi a tervezést, a megvalósítást.

blank

2019-től a BIM már egy választható specializáció az építész mesterszakon, és aki egy ilyen szakmai tudással szerez diplomát, jelentős előnnyel indul a munkaerőpiacon.

Már most látszik, hogy milyen fontos lesz a jövőben a tágabb rendszerben való gondolkodás az építőiparban, ezért a pécsi kar – hiánypótló módon – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnök Karával konzorciumi együttműködésben közösen indít BIM szakmérnök képzést. Azokat a mérnököket várják, akik az épített környezet kialakításában, létesítésében vesznek részt és erős digitális kompetenciákkal rendelkeznek.

A pécsi műszaki karon működő kutatócsoport most annak a lehetőségét vizsgálja, hogy új szempontként miként lehet a tervezési és kivitelezési munkafolyamatok során az egészségre káros hatások és anyagok mennyiségét csökkenteni a BIM segítségével.

Forrás: PTE

#mernokkepzes #felsooktatas #munkaeropiac #epitoipar #munkaegeszseg

H I R D E T É S