Planning work together

Hogyan működhet együtt két különböző generáció egy munkahelyen?

blank
blank

H I R D E T É S

A különböző korosztályoknak az élet számos területén együtt kell működniük, így érdemes minden szituációban az érem mindkét oldalát látni. Amikor két különböző generáció dolgozik egy munkahelyen, akkor nyitottságra, alkalmazkodásra és elfogadásra van szükség. Ezek hiányában a közös munka nehezebbé válhat, és könnyen konfliktushelyzetben találhatjuk magunkat. Ha a fiatalabb generáció felismeri azt a tényt, hogy rengeteg tanulási és fejlődési lehetőséget rejt magában az, ha egy nála idősebb, tapasztaltabb emberrel dolgozhat, akkor a mindennapok is sokkal gördülékenyebben telnek majd.

Nem is igazán az eltérő korosztályon van a fókusz, annál inkább a hozzáálláson

 Egy fiatalabb embernek épp úgy lehet jó munkamorálja, mint egy nála idősebbnek. Fontos azonban megjegyezni, hogy a különböző generációk sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek, amik lényegesebb különbségként jelenhetnek meg egy munkahelyi környezetben. Míg az idősebb generáció szereti biztonságban tudni magát, beleértve a munkáját, addig a fiatalabbak bátrabban váltanak munkahelyet, akár egyik napról a másikra. Ha valamilyen akadályba ütköznek, netán a munka nem felel meg az elképzeléseiknek, akkor nem félnek kilépni a számukra nem tetsző szituációból. Ezzel szemben az idősebb korosztály sokszor átgondolja, hogy megéri-e váltani, többször mérlegeli a helyzetet, és csak ezután hoz döntést. Ez talán annak köszönhető, hogy az új generáció úgy nőtt fel, hogy számtalan lehetősége volt, például az iskola- és pályaválasztás tekintetében.

 Ahhoz, hogy egy harmonikus és jól működő munkakapcsolatot alakítsunk ki nálunk fiatalabb vagy idősebb kollégáinkkal, fontos, hogy kicsit a másik fél fejével is gondolkozzunk. Legyünk nyitottak, elfogadóak és érdeklődőek, így kölcsönösen tanulhatunk egymástól. Érdemes megismerni a másikat, hiszen így jobban átláthatjuk a személyiségét és nézeteit egyaránt. Természetesen lehetnek ettől függetlenül nézeteltérések, de ezeket megfelelő kommunikációval meg lehet oldani. Szem előtt tartva azt, hogy az idősebb korosztály jóval több munkatapasztalattal rendelkezik, így normális, ha szakmai tudásban jóval magasabb szintet képviselnek. Ennek előnye, hogy sok mindent el lehet tőlük tanulni, de ők is átvehetnek a fiatalok szemléletéből.

A technológia és a digitális eszközök nagy szerepet játszanak abban, hogy különbségek jöjjenek ki a generációk között. Ugyan még az Y generáció* nem száz százalékban a digitális világba született bele, de mégis mára már kiválóan kezelik az okos eszközöket. A X generáció* ezzel szemben felnőtt koráig nem feltétlenül találkozott számítógéppel, laptoppal, telefonnal, és társaival, mégis ezekkel az eszközökkel kell sok szakmában dolgozni. Ez számukra akár nehézséget is jelenthet, hiszen ezek használata nem mindenki számára egyértelmű. A technológia rohamosan fejlődik, napról napra dobnak új termékeket piacra, így ezzel nem egyszerű lépést tartani. Mégis ahhoz, hogy ebben az egyre modernebb világban érvényesülni tudjon mindenki, alkalmazkodni kell ezekhez a technológiai újításokhoz is. Összességében mindkét generációnak bőven van mit tanulni a másiktól, a lényeg, hogy mindig elfogadással és nyitottsággal viszonyuljon mindkét fél a másikhoz.

*1980-1995 között született emberek

*1965-1979 között született emberek

Szerző: M.A.

#hr #generaciok #digitalisforradalom #munkahely #kommunikacio #szervezetikultura

H I R D E T É S