Klíma
Forrás: Envato

Klímaháború az irodában

blank
blank

H I R D E T É S

Számtalan munkahelyen okoz problémát a hűtés és fűtés kérdésköre, különösen nyáron a klímaberendezés használata. Sok munkavállaló mindennapjait keseríti sajnos meg, hogy az iroda hűtése központi, legtöbbször nem szabályozható. Ha mégis állítható a klíma valamilyen módon, akkor nehéz dűlőre jutni, hogy vajon kinek kedvezzünk: azoknak, akiknek mindig melegük van, vagy azoknak, akik nyáron is pulóverben kénytelenek ülni munkahelyükön.

Nem segít a helyzeten, hogy a legtöbb irodában, különösen azokban, ahol akár száz ember is egy légtérben ül, a mennyezetbe beépített klímaberendezés működik. Ez nem kedvez azoknak, akiknek asztaluk épp alatta helyezkedik el, netán a légkondi iránya pont feléjük fúj. Sajnálatos módon a tartós klíma alatt tartózkodás, főleg az egyhelyben ülés, egészségügyi problémákhoz vezethet. Természetesen nem minden esetben, de, aki egész nap fázik és kellemetlennek érzi a hőmérsékletet, annak könnyen ellehetetlenül a munkavégzés is, hiszen a koncentrációt sem segíti az ezzel kapcsolatos frusztráltság.

Mit tehetünk ez ellen?

A legfontosabb, hogyha zavar minket valami, akkor merjünk kommunikálni erről. Nem szükséges konfliktust gyártani, de ész érvekkel viszont alá lehet támasztani, hogy nekünk igen kedvezőtlen ez a helyzet. Kérhetjük, hogy hadd üljünk máshova, amennyiben ez lehetséges. Megbeszélhetjük kollégáinkkal, hogy találjunk egy aranyközéputat a hőmérsékletet illetően, mivel nem mindenki van hozzászokva a klímához. Amennyiben az irodának nyitható ablakai vannak, úgy preferálhatjuk a friss levegő beengedését klíma helyett. Hozzá kell tenni, hogy ez nyáron sokszor azért nem megoldás, mert csak még melegebb levegő árad be, ám mégis érdemes kipróbálni. Ha semmi nem válik be, akkor kénytelenek leszünk magunk változtatni. Öltözzünk melegebben, rétegesen, és egy takaró sem árt, ha van nálunk. Ezek nyáron mind furcsa szokások lehetnek, mégis segíthetnek komfortérzetünk javításában.

Jogosan jelezhetjük, ha már nagyon kellemetlen a helyzet?

Abszolút. Első és legfontosabb az egészség, és van, aki annyira érzékeny a klímára, hogy valóban ennek rovására megy. Ha súlyosbodik a helyzet, akkor jelentkezzünk felettesünknél, vagy menjünk még tovább. Nem túl kellemes procedúra, de kell megoldást találniuk, hiszen, ha fizikai tünetek jelentkeznek, akkor maximálisan komolyan kell venni a problémát. Fontos, hogy kompromisszumot kössünk, hiszen rengetegen vannak még rajtunk kívül az irodában, és az sem ideális, ha valakiről egész nap folyik a víz. Próbáljunk tehát olyan konszenzusra jutni, ami mindenkinek megfelel, és, ami senkinek sem lehetetleníti el a mindennapos munkavégzését.

Szerző: I.A.

Fotó: Envato

H I R D E T É S