Nézeteltérés
Forrás: Envato

Emiatt nem megy a munka – a hatékony együttműködés 5 gátja

blank
blank

H I R D E T É S

A coach szerint a legtöbb munkával kapcsolatos probléma megfelelő diagnosztikai módszerek és fejlesztő gyakorlatok segítségével orvosolható. 

Sok munka, temérdek meeting, többezer levélváltás, remek szakemberek, az eredmények mégsem jönnek. Miért? Az okok legtöbbször a csapat tagjai között lévő kommunikáció minőségében és a rejtett kapcsolatokban keresendők. Semsey Zsófia tanácsadó, coach, a Most Pszichoterápiás Központ vezetője segítségével szedtük csokorba a csapatot akadályozó 5 leggyakoribb tényezőt.

Kommunikáció

Már-már elcsépelt fogalom, de mit is értünk itt alatta? Azt, hogy sokszor a probléma forrása mindössze annyi, hogy nem ugyanazt értjük egy-egy szó, kifejezés, kérés mögött, mint amit a másik mondani szeretne. Nézzünk egy példát: ha egy kollégád azt az egyszerű dolgot kéri tőled, hogy „Készíts egy rövid beszámolót!”, rögtön több ponton is elbukhatsz. Pontosan milyen hosszúra gondol? Mihez képest rövid? Milyen formátumban? Prezentáció vagy folyó szöveg? Mikorra készüljön el? Ha szerencséd van, épp eltalálod mit szeretne, de azért érdemes megelőzni a többszörös javítást.

„A kommunikáció során mind a közlő, mind a fogadó fél felelősséggel tartozik azért, hogy pontosan menjen át az üzenet. Előbbi minél konkrétabb és részletesebb feladat leírással, utóbbi pedig visszakérdezéssel segítheti a hatékonyságot” – magyarázza Semsey Zsófia

Rejtett konfliktusok

Egy rosszul elsült poén, egy elirigyelt előfizetés, vagy egy kínos pillanat a csapatépítőn – akár apró, el nem simított vitákból elhúzódó látens konfliktusok válhatnak, amik megmérgezik a munkát. A rossz kapcsolattól még nehezebbé válik a kommunikáció, az érdemi, konstruktív visszajelzésről nem is beszélve.

Titkos koalíciók

Szimpátia, barátság, sőt szeretői viszony is előfordulhat a csapaton belül úgy, hogy arról a csapat egésze mit sem sejt. Ezek a viszonyok viszont meghatározzák a döntéseket és egyenlőtlenné tehetik a feladatmegosztást. Gond lehet az is, hogy bizonyos – a munkát, vagy a csapat egészét – érintő információk a koalíciókon belül ragadnak, így okozva elakadást a működésben.

„Akár egy csapatépítő tréning, akár egy hálózatelemzés is segíthet feltárni a rejtett konfliktusokat és koalíciókat. Sokszor elég csak felszínre hozni ezeket és porszem kikerül a gépezetből, máskor egy rövid egyéni vagy csoportos coaching folyamat hozhatja el az áttörést” – magyarázza a tanácsadó.

Eltévedt szerepek

Sokat árt a csapat hatékonyságának, ha a tagok nem olyan feladatot végeznek, amiben a legjobbak. Egy elemző típustól várjuk a kreatív ötleteket, vagy egy csoportkohéziót szem előtt tartó kollégától a konfliktusos pontok kimondását.

„Ilyen esetekben diagnosztikus gyakorlatok vagy kérdőíves felmérés segítségével érdemes megnézni, kinek-kinek mik az elsődlegesen komfortos funkciói a csapaton belül, így összeállítható egy hatékonyabb feladatmegosztás” – javasolja Semsey Zsófia.

Kapitány nélküli hajó

Hiába rendeződik a fenti 4 pont, ha nincs a csapat élén egy olyan vezető, aki irányt mutat, világos célokat állít és rendszeresen visszajelez, valamint egyáltalán észreveszi, hogy gond van a csapat működésében és, ha kell, nem szégyell szakértői segítséget bevonni a megoldás érdekében. 

Szerző: B.B.

Fotó: Envato

H I R D E T É S