leépítés, leépítési hullám, leépítés jelei, elbocsástás
leépítés, leépítési hullám, leépítés jelei, elbocsástás

3 jel, hogy a munkahelyed hamarosan leépítésébe kezd

blank
blank

H I R D E T É S

Shao Chun Chen, aki Szingapúrban él és korábban a Google-nél dolgozott, 2024-es elbocsátását előrelátható eseményként értékelte, és az élményt egy szakításhoz hasonlította. Pályafutását 2010-ben kezdte meg a Merrill Lynch-nél, mint részvényelemző, majd 2016-ban csatlakozott a Google-hoz, ahol egy értékesítési csapatot vezetett. Annak ellenére, hogy végül elbocsátották, Chen felkészült erre a lehetőségekre és jelentős befektetési portfóliót épített fel. Tapasztalatait az BI-n osztotta meg.

Intenzív ‘mézeshetek’ fázis: Fenntarthatatlan alkalmazási gyakorlatok

Chen több figyelmeztető jelet is észlelt a Google-nél, amelyek hasonló aggodalmakat tükröztek, mint más technológiai vállalatok agresszív alkalmazási gyakorlatai a járvány idején. A Google gyors bővülését, ahol anyavállalata, az Alphabet munkaerő állománya 64%-kal nőtt 2019 és 2022 között, Chen egy intenzív “mézeshetek” fázisként írta le. Ez a fázis, Chen szerint, gyakran vezet “fellendülés és összeomlás” forgatókönyvhöz, hangsúlyozva az ilyen gyors növekedés fenntarthatatlanságát.

‘Ghosting’: A cég csendben marad a terjeszkedési tervekről

Egy másik jelentős vörös zászló Chen számára a “ghosting” volt, amit a vállalat hirtelen csendjeként írt le a jövőbeli terjeszkedési tervekkel kapcsolatban. Észrevette a Google stratégiájában bekövetkező változást, ahol korábban megvitatott projektek és beruházások hirtelen háttérbe kerültek. Ez a tempóváltás az agresszív terjeszkedéstől az óvatos késleltetésig arra utalt Chennek, hogy problémás idők állhatnak elő.

Befektetés hiánya a kapcsolatban: Költségcsökkentés

Chen a költségcsökkentési intézkedéseket is kritikus jelzőként emelte ki egy vállalat alkalmazottakhoz való elkötelezettségének csökkenésére. Ezt hasonlította össze a személyes kapcsolatokkal, ahol az egyik partner csökkenti a közös élményekbe, mint az éttermi vacsorák vagy a vakációk, történő befektetését, jelezve a kapcsolat gyengülését.

Megfigyeléseivel Chen hangsúlyozta a vállalati viselkedések és kommunikációs stratégiák értelmezésének fontosságát. Tanácsolta, hogy figyeljünk oda mindarra, amit a vállalatvezetés mond, és arra is, amit nem mondanak el. Ezek a reakciók sokat elárulhatnak a vállalat valós helyzetéről és jövőbeli irányairól.

Összességében Chen tapasztalatai és betekintései tükrözik a technológiai iparág szélesebb témáját, ahol a gyors növekedés gyakran vezet egyformán gyors újrakalibrálásokhoz, befolyásolva az alkalmazottak munkabiztonságát és karrierpályáját.

H I R D E T É S