elbocsátás, kirúgás, álláskeresés tippek (1)
elbocsátás, kirúgás, álláskeresés tippek (1)

Ezt mondd az állásinterjún, ha kirúgtak az előző munkahelyedről

blank
blank

H I R D E T É S

A munkahely elvesztése mindenki számára nagy kihívást jelent, legyen szó elbocsátásról vagy kirúgásról. Ez jelentős anyagi és érzelmi terhet ró az érintettekre, és az új álláskeresés folyamata is stresszes lehet, különösen, amikor az új munkaadók érdeklődnek a korábbi munkaviszony megszűnésének körülményei felől.

Te melyiket választanád?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Az Insider két karriertanácsadóval beszélgetett, hogy megismerje a véleményüket és tanácsaikat az ilyen helyzetek kezelésére. Ezt javasolják:

Elbocsátás esetén

Az elbocsátást általában könnyebb kezelni, mint a kirúgást, mivel ez gyakran több munkatársat is érint, és nem személyes okokból történik. Marie G. McIntyre, karriertanácsadó szerint az elbocsátások többnyire nem a személyekkel, hanem a pozíciók megszüntetésével kapcsolatosak. Dorianne St Fleur, egy másik szakértő azt javasolja, hogy ilyen esetben az interjún érdemes hangsúlyozni, hogy a csapatot érintő tömeges leépítések során döntöttek a pozíció megszüntetése mellett. Ha valaki új alkalmazott volt, vagy kezdő pozícióban dolgozott, azt is meg lehet említeni, mivel ez segíthet megmagyarázni az elbocsátás okát anélkül, hogy negatív fényt vetne az illetőre.

Kirúgás esetén

Kirúgás esetén McIntyre azt tanácsolja, hogy az egyén próbáljon meg egyeztetni a munkáltatóval a távozás körülményeinek bemutatásáról. Fontos tisztázni, hogy milyen információkat adnak majd meg a jövőbeli munkaadóknak. Lehetőség van arra, hogy a munkavállaló “önkéntes távozás” formájában, vagy “közös megegyezéssel” hagyja el a céget, és ezt írásban is rögzíteni. St Fleur azt javasolja, hogy egy ilyen helyzetben a távozást “közös döntésként” vagy “nem megfelelő illeszkedésként” jellemezzük az interjúban, és törekedjünk arra, hogy a beszélgetést gyorsan visszairányítsuk a jelenlegi álláslehetőségre.

A kevesebb több

Mindkét szakértő hangsúlyozza, hogy a munkahelyi változásokról szóló beszélgetés során a “kevesebb több” elvét érdemes alkalmazni. Fontos, hogy a jelölt röviden és tömören tárgyalja a távozás körülményeit, majd gyorsan a jövőbeli lehetőségekre és a jelenlegi álláslehetőségre terelje a szót. St Fleur kiemeli, hogy az interjúban a pozitív jövőkép felvázolása és a továbblépésre való koncentrálás kulcsfontosságú. A jelöltnek meg kell értenie, hogy a kirúgás vagy elbocsátás nem határozza meg őt mint szakembert, és nem jelenti azt, hogy ne lenne méltó egy új lehetőségre.

Összefoglalva

A munkahely elvesztése utáni újrakezdés nehéz lehet, de a helyes megközelítéssel és kommunikációval leküzdhetők az ezzel járó akadályok. Az elbocsátások és kirúgások kezelésére vonatkozó tanácsok segíthetnek a jelölteknek abban, hogy pozitív fényben tüntessék fel magukat az interjúk során, és sikeresen találjanak új lehetőségeket a jövőben.

H I R D E T É S