karrier, fejlődés, tippek, önfejlesztés, karrierút
karrier, fejlődés, tippek, önfejlesztés, karrierút

A karrierút: Hogyan tervezzünk egy sikeres pályafutást?

blank
blank

H I R D E T É S

A karrierút elképzelhető egy térképként, amit a szakmai életünk végig követ. De nem szabad azt gondolni, hogy ez a térkép egyenesen és megállók nélkül vezet a csúcsra. Gyakran előfordulnak szakadékok, megkerülendő akadályok, néha úgy érezzük, teljesen más térkép kellene.

Nálatok van világosan látható karrierút a munkahelyen?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A Jobcapital-nál mindennapjaink része, hogy állásokról, pozíciókról beszélünk, hiszen ez a munkánk. Valamivel ritkábbak a karriertanácsadások, ahol nem csak jelenlegi tervekről, hanem akár 5 éves szakmai tervezésről is szó esik.

Most nézzük meg az alapoktól kezdve, hogy mit is jelent a karrierút, a különböző gyakori példák felvázolásán keresztül egészen addig, hogy hogyan tervezd meg a saját utad.

Mi az a karrierút?

A karrierút az a szakmai megállókkal tűzdelt sorozat, ahol minden szakasz akár egy-egy munkahely, vezetve téged a rövid és hosszú távú szakmai céljaid felé. Tulajdonképpen a karrierút az az útvonal, amelyen végig haladsz a karriercéljaid eléréséhez.

Bár sokak célja, hogy a karrierjük során minden egyes állás egyenesen vezessen a következő felé és mindegyik jobb legyen az előzőnél, azonban ez nem mindig van így. A karrierút kanyargós is lehet és néha visszafordul kicsit, mielőtt elérné a kívánt célt.

Gyakori a szinten maradás, az ún. oldalirányú elmozdulás, és nem ritka a visszalépés (karrier-visszaesés) sem. Persze a karrierutak teljesen meg is változhatnak; néha a szakmai célok változnak, vagy a családi kötelezettségek válnak prioritássá, vagy az élet dob elénk más útjelzőket.

Példák karrierutakra

Az utak, amelyek a karriercélok felé vezetnek, szinte korlátlanok, akárcsak a végcél variációk is. A lehetőségek hatalmas tárházát nem tudjuk teljesen felsorolni itt, hozunk néhány példát:

Karrierútvonalak:

Informatikai karrierút
Informatikai szak → Gyakornok → Fejlesztő / Tesztelő (szoftver, web) → Csoportvezető → IT vezető

Marketing
Marketing gyakornok → Marketing asszisztens → Marketing munkatárs → Marketing menedzser → Marketing vezető →  Chief Marketing Officer (CMO)

Kiskereskedelem
Kiskereskedelmi értékesítési munkatárs → Pénztáros → Fogyasztási cikkek csoportvezetője → üzletvezető-helyettes → üzletvezető → Területi vezető

CNC ( CNC-s karrierről itt már írtunk )
CNC operátor → CNC gépkezelő → CNC gépbeállító → CNC programozó → Csoportvezető

Számvitel
Junior könyvelő → Senior(mérlegképes) könyvelő → Főkönyvelő → Pénzügyi / Gazdasági vezető

Pénzügy
Pénzügyi elemző → Senior kontroller → Pénzügyi / Gazdasági vezető

Fizikoterápia
Biológia és élettan szak → Fizikoterápia doktora → PT rezidens → Fizikoterapeuta → Magánpraxis

Oktatás
Gyermeknevelési alapdiploma → Pedagógiai asszisztens → Tanár → Igazgatóhelyettes → Igazgató

Média
Szerkesztőségi gyakornok → Szerkesztőségi asszisztens → Szerkesztőasszisztens → Segédszerkesztő → Vezető szerkesztő → Főszerkesztő

Milyen karrierutat válasszak?

Most, hogy tisztázódtak a fogalmak és néhány példát is láthattál a karrierutakból, talán felvetődik a kérdés:

Melyik karrierút az, ami nekem való?

Fontos megjegyezni, hogy a karrierutak nem statikusak. Mindig lesznek hirtelen buktatók vagy előre nem látható események, amelyek miatt kerülő utat kell választanod, vissza kell fordulnod, vagy ritka, szerencsés esetekben – illetve a Jobcapital segítségével  – előre fogsz ugrani a ranglétrán.

A karrierút tervezés pontos lépései

Karriertervezés egy olyan szó, amelyet mindenki hallott már, mégis sokak számára homályos marad a konkrét gyakorlata. A jó hír az, hogy a karriertervezés nem annyira ijesztő, mint amilyennek tűnik. Sőt, egy átgondolt stratégia segíthet megőrizni a karrierutad irányítását és biztosítani, hogy olyan munkákat végezhetsz, amelyek valóban érdekelnek. Most következnek a gyakorlati lépések, amelyek segítségével megalapozhatod a karriered.

 1. Feladatok meghatározása
  Kezdj el egy listát összeállítani a jelenlegi munkakörödben végzett feladataidról. Ez a lista segít meghatározni, mely feladatokat élvezed a legjobban, és melyek azok, amelyek nélkülözhetetlenek számodra.
 2. A szívhez közel álló feladatok
  Vannak olyan feladatok, amelyeket valóban élvezel? Ezt nevezhetjük a „szívhez közel álló feladatoknak”. Ha ezek a feladatok nem részei a munkakörödnek, gondold át, hogyan integrálhatnád őket a karrieredbe.
 3. Pozíciók meghatározása
  Gondolkozz el azon, hogy milyen pozíciókban tudnád elvégezni a listád feladatait. A lista segíthet meghatározni, milyen munkakörökben érzed jól magad, és melyek illenek hozzád a legjobban.
 4. Fejlődés
  Gondold végig, milyen képességek hiányoznak ahhoz, hogy a választott pozícióban dolgozhass. Tervezd meg, hogy miként tudod ezeket a képességeket fejleszteni.
 5. A piac
  Ismerd meg a munkaerőpiacot. Milyen pozíciók vannak, melyek hasonlóak a tiédhez? Milyen fizetési tartományban vannak ezek, és mely régiókban vagy iparágakban vannak a leginkább jelen a hasonló pozíciók?
 6. Az áhított cégek
  Ha fontos számodra a munkakörnyezet, akkor állíts össze egy listát a cégekről, ahová szívesen mennél dolgozni. Fontos, hogy ezt a listát naprakészen tartsd, és hogy legyen egy „kizárt” lista is – azaz olyan helyek, ahová semmi esetre sem mennél dolgozni.
 7. Network
  Az épített kapcsolati hálód segíthet felismerni az új lehetőségeket, és nyitva tartani az ajtókat a jövőben. Fontos, hogy ezeket az értékes kapcsolatokat ápoljuk, és rendszeresen kommunikáljunk velük.
 8. Folyamatos figyelem
  Tartsd szemmel a potenciális munkahelyeket. Ismerd meg a cégeket, ahol dolgozni szeretnél, és kövesd azokat az iparági trendeket, amelyek befolyásolhatják a karriered. A szakmai rendezvények látogatása során az új trendek megismerése mellett új ismerettségeket is szerezhetsz.
 9. Szűkítsd a kört
  Ellenőrizd, hogy van-e összhang a keresett pozíciók és a vállalatok között, amelyeket szem előtt tartasz. Ez nem csak azt jelenti, hogy a cégnek van-e nyitott pozíciója, de azt is, hogy az adott cég működése, kultúrája és céljai összhangban vannak-e a saját karrierterveiddel.
 10. Tanulj nyelveket
  A magasabb pozíciók betöltésénél szinte elengedhetetlen legalább egy nyelv magas szintű ismerete. Ha a jelenlegi munkádban erre nincs szükség, érdemes fejleszteni vagy szinten tartani.

Soha ne hagyd abba a tanulást sem. A munkaerőpiac gyorsabban változik, mint valaha. A szakmai út tervezése izgalmas folyamat, amelyben a saját ambícióid, képességeid és érdeklődési köröd a főszereplők. Ne feledd, hogy a karrierutad a te kezedben van, és bárhol is tartasz épp, mindig a te döntésed, hogy merre mész tovább. Mindig lesznek kihívások és buktatók, de a neked megfelelő karrierút kiválasztása és követése nagyban hozzájárulhat az életedben elért sikerhez és boldogsághoz. Kezdd el ma a tervezést és indulj el a karrierutadon!

Szerző: Tarnai Attila / Marketing manager / Jobcapital
Forrás: Jobcapital

H I R D E T É S