munkahelyi zaklatás, mobbing
munkahelyi zaklatás, mobbing

Megszoksz vagy megszöksz? Élet a mobbing alatt és után

blank
blank

H I R D E T É S

Ha megdobnak kővel, dobd vissza kenyérrel. A Bibliából származó bölcs gondolat a szeretet és a megbocsátás erejére mutat rá. De mit tegyünk, ha munkahelyi pszichoterror, azaz mobbing áldozatává válunk?

Nálatok van világosan látható karrierút a munkahelyen?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Először is azt érdemes tisztázni, hogy mit jelent a mobbing. Egy szóval: zaklatás. Két szóval: csoportos zaklatás. Vagyis, amikor egy munkatársat kollektív zaklatnak. No, de mi számít mobbingnak?

  • hangos gúnyolódás a megjelenés, a ruházkodás, a viselkedés miatt,
  • szándékos elnémulás akkor, amikor a munkatárs belép az irodába,
  • megalázás bármi miatt,
  • pletyka terjesztése a munkatársról,
  • szabotálják a jó munkavégzést, hogy minél rosszabb színben tüntessék fel az áldozatot,
  • folyton kétségbe vonják a szakmai hozzáértést, képességeket, tudást,
  • sosem a megfelelő, hanem a jóval alacsonyabb színvonalú munkát bízzák rá.

A munkahelyi zaklatás felismerése nem mindig könnyű és sokan nem is tudják, hogy milyen súlyos következményei lehetnek annak, ha egy kollégájuk ellen támadásokat indítanak. Éppen ezért észre kell venni a mobbingot.

Ha a felsoroltak valamelyike nemcsak ismerős, hanem azt a saját bőrödön is tapasztaltad, akkor átélted a munkahelyi zaklatást. Lehet, hogy nem is tudtál róla?

Ráadásul nemcsak a kollégák vehetnek részt, hanem akár a vezetők is. Mindez a bántalmazott munkavállalóban folyamatos szorongást, félelmet kelt, ami súlyos hatással lehet a fizikai, lelki és mentális egészségére, valamint munkateljesítményét és életminőségét befolyásolja.

Megfutamodás vagy önvédelem?

A munkahelyváltás is megoldás lehet, de egyfajta menekülési stratégia is. Egy 2022-es kutatásban azt feltételezték, hogy a korábban zaklatott, majd amiatt más munkáltatót kereső áldozat élete megváltozik. Azaz új környezetbe kerülve enyhülnek az egészségügyi panaszai, az állandó feszültség oldódik. A vizsgálatban részt vevők mobbing áldozatai voltak, és a legtöbbjük elhagyta egykori munkáját éppen emiatt. Akik váltottak, azok esetében azt az eredményt kapták 18 hónappal később, hogy ugyanezeknek a személyek más munkakörnyezetbe kerülve jobb lett az életminőségük. Sőt, csökkent a megfélemlítésnek való kitettség. Vagyis a munkakörnyezet nagyon fontos. A zaklató munkatársak elhagyásával a szorongás, a feszültség is gyorsan csitulni tud. A munkahelyváltás nem megfutamodás, hanem végső esetben megoldást jelenthet.

Ha gyanítod, hogy munkahelyi zaklatásnak vagy tanúja, esetleg te vagy az áldozat, fontos, hogy cselekedj!

Gyűjtsd és írd le!

Jegyezd fel az esetek időpontját, helyszínét, résztvevőit és azt, hogy mit tettek, hogyan cselekedtek. Ez segíthet bizonyítékokat gyűjteni és dokumentálni az eseteket.

Keress biztos pontot!

A munkahelyen belül keress egy olyan személyt, akivel bizalmasan tudsz beszélni a helyzetről. Ez lehet egy másik kolléga, de akár a munkaügyes vagy valamelyik vezető is.

Az elvek mentén haladj!

Lehet, hogy csendben és magad szeretnéd elintézni, lezárni a zaklatást, de van, hogy ez a feladat lehetetlenné válik. Ebben az esetben keresd meg, hogy a vállalat rendelkezik-e ezzel kapcsolatos leírással. Ha igen, akkor bizonyára annak módja is rögzítve van, hogyan kell az ilyen helyzetekben eljárni. Vagyis kövesd te is azt.

Jelentsd!

Ha úgy érzed, hogy a vállalat belső mechanizmusai nem elégségesek vagy hatékonyak a megoldásban, jelentsd az esetet a felettesednek vagy a vezetőségnek. Ez nem gyermeki árulkodás, hanem saját magad vagy a bántalmazott munkatárs védelmét jelenti.

Kérj jogi segítséget!

Elképzelhető, hogy a munkahelyeden nem reagálnak megfelelően a probléma jelzésére, vagy egyáltalán semmilyen lépést nem tesznek az ügy kivizsgálására, megoldására. Ilyenkor érdemes lehet jogi tanácsot kérni egy ügyvédtől vagy a munkajogászt felkeresni.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S