Karrier
Forrás: Envato

Tudunk-e még lelkesedni ha karriert váltunk?

blank
blank

H I R D E T É S

Ahogy a munkahely elvesztése, úgy a kényszerű karrierváltás is komoly érzelmi folyamattal jár.

A karrierváltás fogalma aktív vagy passzív szó számodra? Nem mindegy, hogy az életed történik, alakul és elszenveded vagy a magadénak érzed, pl. a karrierváltást, amit te akarsz csinálni, a kezedbe kívánod venni az irányítást. Limpár Imre szakpszichológus az elmúlt évben a „4P index” magasodását tapasztalja: tehát a puffogást, a pampogást, a picsogást, a panaszkodást – ebben mi magyarok zseniálisak vagyunk –, illetve a „2M index” létének erősödését: a magyarázkodást és a mentegetőzést. Azt mondjuk: nem ismered az anyósomat, az anyámat, a főnökömet, a volt kollégáimat, a kormányt, a közéletet stb., aki és ami miatt most ide jutottam, így mindig van kire mutogatni.

Érdemes elgondolkodni azon a kérdésen: ha 300 millió forintot utalnának a számládra, mi történne az életstílusoddal, az életritmusoddal? Ha azt válaszolod, hogy rögtön fölmondok, be se megyek, akkor abból tudni lehet, hogy nem vagy a helyeden. Aki a helyén van, azt mondaná, hogy lehet, kicsit másképp, de alapvetően ugyanezt csinálnám.

Elemezzük ezt a „helyemen vagyok” mondatot

Ha a helyemen vagyok, az azt jelenti, hogy nem akarok máshol, máskor és mással lenni. Köszönöm, jól érzem magamat, ezen a helyen, időben és társaságban. Te mennyire érzed azt, hogy hathatsz a saját életedre? Hogy szenvedted el ezt az elmúlt egy évet, milyen szavakkal írod le a jelenedet, a státuszodat, a saját szerepedet, szerepeidet? Sokat számít a szavak jelentése, pl. miért munkanélkülinek vagy álláskeresőnek hívjuk azt, akinek nincs munkája. Fontos a belső attitűd, a hozzáállás. Van-e bennem egy kis hit, hogy hatással lehetek az életemre? Ha a karrierváltás, karrierváltoztatás, karrierváltó hangulat kifejezéseket ízlelgetjük – melyik a legrelevánsabb? A pályakorrekció, ahol csak 15°-os irányt kell váltani? A pályamódosítás, ahol bevallom, elszúrtam? Ki merem mondani, hogy elszúrtam? Vagy ez egy megismételt pályaválasztás? Esetleg egy 21. századi karriermenedzsment?

Ma már nincsenek statikus karrierutak

A kutatások szerint legtöbbünknek 5-6 pályamódosítás, korrekció jut osztályrészül. Ezzel érdemes számolni, és a karriermenedzsmentet mint eszközt használni. Mindannyian vágyjuk a sikert, de miként definiálom a magam számára a sikert? A médiában 3-4 témával mérik a sikert: van-e pénzed? Van-e politikai, gazdasági ráhatásod, esetleg közéleti hatalmad? Esetleg maga a karrier a siker, mondjuk a tudományos fokozat? Van-e párkapcsolatod? A siker az, hogy olyan életet tudok élni, amit életritmus, életstílus tekintetében élni szeretnék. Az elmúlt egy év felismeréseit be tudod-e építeni a mindennapok valóságába? Mi volt az alapja a pályaválasztásodnak és a karrierednek?

Akkor mit kellene tenned?

Egyrészt be mersz-e lassítani, meg mersz-e állni? Rá tudsz-e nézni az életedre? Az természetes, hogy időközönként elmegyünk fodrászhoz, de az miért nem természetes, hogy amennyit a hajadra figyelsz, annyit fordíts a lelkedre és a karrierkérdésre is? Hogy hol is tartasz, mit kéne változtatni. Ahogy évente bevalljuk az szja-t, úgy kellene évente legalább egyszer kiértékelnünk, hogy hol tart az életünk, hogy mit szeretnénk. Érdemes megválaszolnod a következő kérdést: ha néhány év múlva elkérném a névjegyedet, szíved szerint milyet adnál?

3 típusú névjegy van: a funkciónévjegy – legyen egy munkám és utalják a fizetést, a státusznévjegy – te vagy a nagy ember, az ügyvezető, ill. van a szakmai névjegy – a szakmai identitásod is benne van (gépészmérnök vagy). Nálad hol vannak a hangsúlyok? Limpár Imre azt mondja: ha karrierváltásban vagy, akkor már volt valamilyen témád, amivel foglalkoztál és amit transzformálni lehet a jelenbe. Talán életünk során azt kérdezik meg tőlünk a legtöbbször, hogy mivel foglalkozol. A felnőtt munkavállaló személyes felelőssége, hogy tud-e lelkesen beszélni a saját témájáról. Amikor karrierváltásról van szó, ennek igen nagy a jelentősége.

Fotó: Envato

Szerző: K.T.

#karrier #palyavalasztas #karriervaltas #karrierut #kieges

H I R D E T É S