Megtanulható minden a youtube-ról
Forrás: Envato

A YouTube-ról mindent meg lehet tanulni? Ezért kérnek egyre kevesebb állásnál diplomát

blank
blank

H I R D E T É S

A hazai álláshirdetéseknél is megfigyelhetjük, hogy számos olyan pozíció nyílt meg a jó képességű középfokú végzettségűek számára, amihez korábban diplomára volt szükség.

Az amerikai munkaadók 87%-a szerint a jó álláshoz megéri egyetemre, vagy főiskolára járni, ez derül ki legalábbis abból a felmérésből, amit az Amerikai Főiskolák és Egyetemek Szövetsége készített. Ez a befektetés azonban sokak számára megfizethetetlenül drága: a teljes diákhitel-tartozás tavaly meghaladta az 1,75 billió dollárt a Federal Reserve szerint és az amerikai főiskolai, egyetemi beiratkozások száma 2019 és 2021 között 6,6%-kal csökkent. Ez 50 év óta a legnagyobb csökkenés két éves időtartamra vetítve – írja a HR Brew szakportál.

Állások diploma nélkül

Egyre több vállalat hagyja ki hirdetéseiben a jelentkezési feltételek közül a felsőfokú végzettséget. A HR-esek pedig ma már egyre több nyitott pozíció esetében mozdulnak ki “komfortzónájukból” és vállalnak kockázatot. A szakportál szerint több oka is van annak, hogy a felsőfokú végzettséghez nem kötött álláshirdetés miért lehet hasznos megfontolás azoknak a cégeknek, akik nyitott pozíciókra keresnek munkavállalókat.

Megnyitják az utat a “bujkáló” tehetségek előtt

“2019-ben a 25 éves és idősebb amerikaiak mintegy kétharmada nem rendelkezett alapdiplomával az amerikai népszámlálási hivatal szerint, de ez nem jelenti azt, hogy nem alkalmasak bizonyos pozíciók betöltésére” – magyarázta Paul Wallenberg, a LaSalle Network munkaerő-kölcsönző ügynökség technológiai szolgáltatásokért felelős vezetője.“Az az elképzelés, hogy a diplomák valamiféle bizonyosságot adnak, szerintem tévedés… – tette hozzá Wallenberg.

Lara Bach, a Grads of Life toborzási tanácsadó cég tanácsadói szolgáltatásokért felelős igazgatóhelyettese szerint a diplomával nem rendelkező jelöltek jelentkezésének elfogadása lehetővé teszi, hogy egy kiaknázatlan tehetségforrás kerüljön a figyelem középpontjába: “A cégek megnyithatják a tehetség – csatornákat, és konkrétan meghatározhatják, hogy ki az, aki jól illeszkedik a vállalathoz és a szerepkörhöz” – mondta.

Továbbképzés a YouTube-on

Tigran Sloyan, a CodeSignal szoftvercég vezérigazgatója és társalapítója a HR Brew-nak elmondta, hogy az online tudományos források elterjedése lehetővé tette az önmagukat motiválni képes jelöltek számára, hogy diploma nélkül is nélkülözhetetlenné tegyék magukat. “Az olyan egyetemek, mint az MIT és a Harvard teljes tanterveket tettek közzé a nyilvánosság számára, és a YouTube-ról szinte bármit meg lehet tanulni” – magyarázta. “A diploma csak laza helyettesítője a tehetségnek, de egy objektív készségfelmérés jobb módja annak, hogy felmérjük a jelölt készségeit és lehetőségeit – tette hozzá Sloyan.

Fotó: Envato

H I R D E T É S