blank

Állásinterjú, ahogy Bill Gates csinálja

blank
blank

H I R D E T É S

Vajon hogyan kezeli az állásinterjút Bill Gates, ha megfordítják az asztalt? Gates több ezer embert alkalmaz a Microsoftnál és a Bill & Melinda Gates Alapítványnál. Tapasztalatok végtelensége van a birtokában, amikor egy állásjelöltet vizsgál. Vajon, hogy viselkedik ő, ha az asztal túlsó oldalán ül, amikor nem ő kérdez, hanem őt kérdezik?

A State of Inspiration nevű új YouTube-sorozatában az NBA sztárja, Stephen Curry arra kérte Bill Gates-t, hogy játssza el egy olyan fiatal szoftvermérnök szerepét, aki állásinterjún vesz részt a Microsoftnál. Bill Gates tömör válaszai az állásinterjúk gyakran feltett kérdéseire értékes tanulságokat nyújtanak a frissen végzettek egyetemisták, vagy a fiatal szakemberek számára.

Az interjún adott válaszokat a Forbes tette közzé és elemezte.

Stephen Curry: Miért kellene Önt felvennünk?

Bill Gates: Látnia kell a kódokat, amelyeket írtam. Olyan szoftverprogramot írok, ami minden osztályt meghalad, amit eddig elvégeztem. És azt hiszem, egyre jobb is lettem idővel. Érdemes megnéznie az eddigi ambícióimat. Azt hiszem, jól tudok együtt dolgozni az emberekkel. Lehet, hogy kissé keményen kritizálom a munkájukat, de összességében szeretek csapatban lenni. Szeretem az ambiciózus célokat. Szeretem megtervezni a jövőt.

Elemzés: Gates tömör választ ad. Alig 30 másodperc alatt felvázolja, miért érdemes őt foglalkoztatni. Egyértelmű a lelkesedése. Szenvedélye abból fakad, hogy túllép az órán tanultakon, és imád együtt dolgozni csapatokkal a nagy problémák megoldása érdekében. Utal a színvonalra, talán kissé keményen kritizálja az alacsonyabb szintű teljesítményt, de mosolyogva hozzáteszi, hogy szeret csapatban lenni. Ezzel elveszi a korábbi megjegyzés élét.

Stephen Curry: Hogyan határozná meg az erősségeit és a gyengeségeit, és hogyan építené be őket a csapatmunkába?

Bill Gates: Nos, nem sokat tudok a marketingről. Nem szívesen lennék eladó. Viszont lenyűgöz az a feladatkör, ahol megalkotják a terméket és átgondolják a funkcióit. Vannak ismereteim az iparág történetéről, olvastam az elkövetett hibákról. Tehát a termék definiálása és létrehozása az egyik erősségem. Ha az Ön csapata érti az ügyfelek igényeit, tud értékesíteni és ért a marketinghez, az nagyszerű, mert ezekkel én nem rendelkezem. Viszont szívesen dolgoznék velük együtt.

Elemzés: 30 másodperces válaszában Gates nagyon világosan beszél az erősségeiről és arról, hogy hol látja a helyét a csapatban. Nem marketinges vagy értékesítő munkát keres. Ő egy mérnök, aki szeretettel végzi a munkáját. Gates őszintén felhívja a figyelmet egy gyengeségére, és nem tetszeleg az elcsépelt perfekcionista szerepben. Ehelyett egyszerűen megemlíti azokat a szerepeket, amelyekre nem tartja magát alkalmasnak. Mindemellett azt is jelzi, hogyan javítana egy csapat eredményességén. A Hit Refresh című könyvében Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója közli, hogy a cég olyan embereket keres, akik szenvedélyesen tanulnak. A „mindent megtanulni” sokkal kívánatosabb számukra, mint a „mindent tudni” hozzáállás. Gates emlékezteti is a kérdezőt, hogy ő egy állandó tanuló, jelzi, hogy szeret olvasni az iparágról és tanulni a múltbeli hibákból.

Stephen Curry: Milyen elvárásaid vannak ezzel a munkával kapcsolatban?

Bill Gates: Remélem, hogy jó az opciós csomag! Képes vagyok kockázatot vállalni, és azt gondolom, hogy a vállalatnak nagy jövője van, ezért előnyben részesítem a részvényopciókat a készpénzes ellentételezéssel szemben. Úgy hallom, néhány más vállalat sokat fizet, de kérem, korrekten ismertesse a lehetőségeket!

Elemzés: A részvényopciók választása a nagyobb fizetés helyett nagyon személyes döntés, Gates válasza rengeteg információval szolgál. A részvényopciók előnyben részesítésével megmutatja, hogy ő kockázatvállaló, és hisz a vállalatban, annak termékeiben és jövőjében. Gates emlékezteti a kérdezőt, hogy nagy rá a kereslet, de amennyiben tisztességesen bánik vele, csapatjátékos lesz. A potenciális állásjelölt könnyedén utánajárhat, hogy a Microsoft olyan embereket keres, akik rajonganak a technológia iránt, szeretnek tanulni és vállalkozó szelleműek. Gates válaszai mindhárom tulajdonságot magukban foglalják.

Fotó: CNBC.com

Forrás: forbes.com

#allasinterju #Bill Gates #Microsoft #munkavallalok

Várjuk véleményét, tapasztalatát! Ön hogyan készül fel egy állásinterjúra?

H I R D E T É S