Közösségi média, blogger
Forrás: Envato

Vigyázat, tévhitek! – Mítoszdöntögetés álláskeresés témában

blank
blank

H I R D E T É S

Az álláskeresés és a kiszemelt pozícióra való jelentkezés sok esetben nem sétagalopp, a pályázó általában sok időt és energiát fektet bele. Hogy az erőfeszítés ne legyen hiábavaló, megmutatjuk, mi számít igazán a toborzóknak. Következzen három mítosz, melyeket megpróbálunk egyszer és mindenkorra megdönteni.

A pályáztatás és a kiválasztás folyamatát a munkaerőpiacon mindig is sok ellentét övezte, melyek az álláskeresés során jól összezavarhatnak bennünket. A következőkben alaposan megvizsgálunk néhány ilyen kérdést.

Tévedés: magánügy, amit a közösségi médiában posztolunk

Sok esetben egyáltalán nem olyan privát dolog egy-egy az interneten közzétett bejegyzés, mint azt gondolnánk. Ha pedig éppen álláskeresésben vagyunk, a necces tartalmak akár katasztrofális eredményhez is vezethetnek. Manapság ugyanis jellemző, hogy a HR-esek körülnéznek a jelöltek online „háza táján”. Sőt, a szakemberek azt is ellenőrzik, hogy az önéletrajzban szereplő információk egyeznek-e az online profilokon közzétettekkel. Legfőbb ideje tehát, hogy a nem kívánt megjelölések elkerülése érdekében ellenőrizzük az adatvédelmi beállításokat, valamint esetleg töröljünk egy-két (de nem feltétlenül az összes) durvább buliképet.

Mítosz: az önéletrajznak meg kell mutatnia a karrier minden egyes szakaszát

Persze, egy pályakezdő, akinek egy-egy plusz bekezdés (vagy akár sor is) számít az önéletrajzban, nyugodtan írja le minden addigi iskoláját és tapasztalatát. Ha azonban valaki már régebb óta aktív a munkaerőpiacon, megengedheti magának, hogy szelektáljon: a diákmunkák, a nyári szakmai gyakorlatok – ha nem fontosak a megpályázott pozíció betöltéséhez – törölhetők.

Féligazság: minél több pályázat, annál nagyobb esély – csak az talál munkát, aki ezerrel keres

Aki hetente 50 állásajánlatra küldi el a pályázatát, az a nagy számok törvénye alapján elvileg nagyobb eséllyel indul. Ehhez a módszerhez azonban nem mindig érdemes nyúlni, hiszen egy idő után már lehetetlen minden kiírásnak megfelelő önéletrajzot, motivációs levelet, jelentkezést megfogalmazni. Ha pedig általános írást küldünk, sok esetben el sem olvassák azt. Emellett nem is biztos, hogy aktívan kell jelentkeznünk, hiszen a toborzók folyamatosan keresgélnek a különböző adatbázisokban. Elég lehet tehát az is, ha mi láthatóak vagyunk a számukra: aktualizáljuk az állásportálokon elérhető profilunkat!

Forrás: https://www.karriere.at/blog/bewerbungsmythen.html

Szerző: T.M.

#allaskereses #karrier #oneletrajz #hr #toborzas #kivalasztas

H I R D E T É S