szabadúszó, kihívások, tippek, szabadúszóként
szabadúszó, kihívások, tippek, szabadúszóként

Az 5 legnagyobb kihívás a szabadúszó létben

blank
blank

H I R D E T É S

Szabadúszóként dolgozni sok előnnyel jár, azonban több kihívással is meg kell birkóznia azoknak, akik ilyen pályára lépnek. 

Hónap kérdése: Te szívesen lennél önmagad főnöke?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

A szabadúszói lét nem zárja ki, hogy valaki sikeres karriert építhessen. Sőt, számos előnye van annak, ha ilyen formában tevékenykedünk. A pozitívumok mellett azonban a nehézségekkel is szembe kell néznünk. Ez az 5 kihívás a legtöbb esetben megnehezítheti a szabadúszói létet: 

Bizonytalan jövedelem

Az egyik legnagyobb kihívás a szabadúszók számára a jövedelem bizonytalansága. A munka mennyisége és a bevétel nagyban függ az ügyfelek számától és a piaci körülményektől. Emiatt az éppen aktuális munkák száma és ebből kifolyólag a bevétel is eltérő lehet az egyes hónapokban. Ahhoz, hogy ezt a kihívást jól tudjuk kezelni, figyelembe kell vennünk ennek a lehetőségét és tartalékolunk a nehezebb időszakokra. 

Konkurencia 

A szabadúszók gyakran versenyre kelnek egymással, hogy megszerezzék a munkákat. Amennyiben olyan területen tervezünk szabadúszóként dolgozni, ahol több versenytárssal kell számolni, a piaci verseny komoly kihívások elé is állíthat bennünket. A megfelelő stratégia kialakítása segíthet abban, hogy mindig elég ügyfelet tudjunk szerezni. A versenyképesség fenntartáshoz többek között az alacsony árakkal, vagy a kiemelkedő szaktudással tudjuk vonzóvá tenni a szolgáltatásunkat. 

Munka és magánélet egyensúlya

Vállalkozóként a munka és magánélet egyensúlyának megtalálása szintén sokszor állítja nehézségek elé a szabadúszókat. Ennek oka, hogy nincs fix munkaidő és gyakori az otthoni munkavégzés, így elmosódhatnak a határok. Az időbeosztás szigorúbb kialakítása és az aktuális munkák megszervezése a mi felelősségünké válik, ezért aki ezt nehezen tudja kezelni, a munka és magánélet közi egyensúlyt sem fogja tudni könnyedén kialakítani. Mindez könnyen vezethet kiégéshez és más problémákhoz az életünk különböző területein. 

Pénzügyi felelősség

Szabadúszóként a saját vállalkozásunkat irányítjuk, ami komoly pénzügyi felelősséggel jár. Tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen kiadások érintenek bennünket. Amennyiben a pénzügyek összetett kezelése nehézséget jelent számunkra az adózás, a biztosítás, vagy más kiadások miatt, érdemes egy megbízható könyvelőt keresnünk. 

A home office árnyoldala

Az egyedüllét és az elmagányosodás lehetőségével is számolniuk kell a szabadúszóknak. Abban az esetben, ha önállóan visszük a vállalkozást és otthonról irányítjuk mindezt, jelentősen lecsökkenhet a személyes kontaktusok száma. Az ilyen munkavégzés hosszú távon pedig akár mentális nehézségekhez is vezethet, ezért fontos ezek elkerüléséhez ezt tudatosítani magunkban.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S