blank

Céges karácsony 2020-ban? Így lehetséges – Jó gyakorlatok és gyakorlati tanácsok a JobCapitaltól

blank
blank

H I R D E T É S

Sok cégnél fejfájást okoz, hogy miként szervezzék meg a jól megszokott, a dolgozók által is elvárt karácsonyi céges ünnepséget. Az év végi közös ünneplés és ajándékozás nemcsak abban segíthet a cégeknek, hogy növelje a dolgozók elégedettségét, hanem, hogy elősegítse a munkavállalók közötti hatékonyabb együttműködést, és a motiváció fenntartását. Idén különösen fontosak ezek a szempontok, amikor a munkavállalók jelentős része home officeban dolgozik. A Jobcapital, Dél-Dunántúl egyik meghatározó HR szolgáltatója partnerei és ügyfelei megoldásainak elemzésével ad tanácsokat a munkaadóknak a biztonságos ünnepléshez.

Lehet-e céges karácsony 2020-ban?

2020 egy igen különleges év, amikor a cégeknek és a munkavállalóknak rengeteg mindenen kellett változtatni, sok kihívással és nehézséggel kellett szembenézniük. „A Jobcapitalnál azt gondoljuk, hogy nem szabad a vírus miatt a teljes életünket átalakítani. A vállalat sikeres működtetéséhez szükség van a dolgozók közötti együttműködésre, erős kapcsolatokra, kell a törődés, és az is, hogy a cég fontosnak tartsa az apró értékelést és az ünnepi köszöntőt, amellyel megköszöni dolgozóinak az egész éves munkáját. Az eszköztár szinte végtelen, és kifejezetten nagy lökést adhat a 2021-es év kezdetéhez egy jól átgondolt és kivitelezett céges karácsonyi csapatépítő akár online, akár offline módon. Ünnepeljünk együtt, építsünk csapatot és így készüljünk az újraindulásra!” – foglalta össze Papp Zoltán Péter, a Jobcapital ügyvezetője.

Példák és jógyakorlatok a céges ünnepléshez

A Jobcapital partnerei tapasztalatára, valamint saját belső példájára építve úgy gondolja, hogy a helyzet ellenére nagyon színes és változatos céges karácsonyokat lehet szervezni 2020-ban is.

Megoldások Multiknak – online koncert streamelve, vacsora postázva

Egy több telephellyel és több száz vagy akár ezer fő feletti munkavállalóval bíró vállalatnál egyértelműen a személyes jelenlétet mellőző megoldásokban kell gondolkozni. A Jobcapital egyik IT szolgáltató partnere például az összes dolgozójának streamelt formában tartotta meg a céges karácsonyt, amelynek során a vezető beszéde mellett egy neves zenekar adott online koncertet. Ezt mindenki otthonról tudta követni, a chat-felület pedig lehetőséget biztosított a közös interakciókra. A koncert után sem állt meg a buli, hanem egy előre összeállított listából szóltak a zenék az otthonukban szórakozó dolgozóknak. Sok vállalat a céges vacsorához, koccintáshoz szükséges eszközöket postán küldi el a munkavállalók otthonaiba, akik így nem maradnak le a gasztronómiai élményről sem.

Két fontos tényező, amit figyelembe kell venni az évvégi céges karácsony tervezésénél:

1. Működésmód

Fontos, hogy a vírushelyzetben kialakított működéshez illeszkedjen az ünneplés. Ha teljes home office-ban dolgozik a cég, akkor nem kérhetjük azt, hogy a dolgozók jöjjenek be az irodába ünnepelni, ebben az esetben más megoldást kell találni.

2. Cégméret

A Covid-19 időszámítása előtt is másképp nézett ki egy multi céges karácsonya, mint egy 5-10 fős KKV bulija. A működést tekintve tehát más-más céges karácsonyra van szüksége a különböző méretű cégeknek.

Megoldások KKV-nak Home Officeban – közös online főzés és kvízjáték

Rendkívül gazdag az online összejövetelek eszköztára. Egy kisebb létszámú cégnél sokkal személyesebb programokat lehet szervezni, mint egy multi esetében. Ilyen lehet egy egyszerű karácsonyi étel vagy ital elkészítése közösen a Zoomon vagy egy karácsonyi közös dolgozói kvíz.

Vicces élőben nézni a munkatársak próbálkozásait. Utána pedig egy jó hangulatú, beszélgetés, közös evés-ivás következhet. A kvízek népszerűek manapság, és a karácsony témaköre pont olyan, amely kifejezetten alkalmas egy szórakoztató kvíz összeállításához, de szervezhetünk kvízt, amelyben a dolgozóknak gyermekkori fényképei és megosztott tulajdonságai alapján kell felismerniük egymást.

Lehetőségek KKV-knak irodában – versenyek és élmények megosztva

Azoknál a vállalatoknál, ahol valamilyen formában működik az irodai munkavégzés, kicsit szabadabban lehet tervezni egy közös eseményt, hiszen a munkatársak – betartva a szükséges előírásokat – egyébként is együtt vannak minden nap. A Jobcapitalnál is ez a helyzet, így tudtunk tervezni a személyes jelenléttel is. Mivel 2 országos irodával és 25 munkatárssal rendelkezünk, több mindent figyelembe kell venni a szervezésnél. A kijárási korlátozások és egyéb szabályok betartása mellett a legfontosabb tényező, hogy aki a helyzetre való tekintettel ki szeretné hagyni az eseményt, az megtehesse azt. Jó hír, hogy sok esetben online is bekapcsolódhat a rendezvények menetébe.

4 nyerő programelem a karácsonyi ünnepséghez – csapatépítés az irodában

A Jobcapital céges karácsonyi programját arra alapoztuk, hogy egy nagyon családias cégként jól ismerjük egymást és szeretjük is együtt tölteni az időnket.

1.         Évzáró, évértékelő beszéd az ügyvezetőtől, amelyben megköszöni a munkavállók éves munkáját

2.         Karácsonyfadísz verseny

Itt a kreativitásra és az irodai eszközök ismeretére van szükség. A feladat az, hogy 30 perc alatt kell az irodában található eszközök segítségével karácsonyfadíszt készítenie mindenkinek. Az eredmény és a feladat elvégzése már felér egy jó kis csapatépítővel. 30 perc letelte után szavazás és eredményhirdetés, amit egy névhúzás követ. (később kiderül miért)

3.         Mézeskalács díszítő verseny

A karácsony sütemények nélkül elképzelhetetlen, ennek a legismertebb fajtája a mézeskalács. A díszítésre szintén 30 perc áll rendelkezésre, amelynek a végén egy újabb szavazás és eredményhirdetés lesz.

4.         Ajándékozás

A névhúzás is tökéletes megoldás erre, de idén valami még személyesebbet találtunk ki. Az ajándékozást összekapcsoltuk a karácsonyfadísz versennyel azért, hogy a kollégák még közelebb kerüljenek egymáshoz. A díszek és a mézeskalácsok eredményhirdetése után a saját alkotásokat mindenki annak ajándékozza, akinek a nevét kihúzta. Az ajándékozásig ezt titokban kell tartani!

Szerző: T.A.

#cegeskaracsony #HR #kozossegepites #homeoffice

H I R D E T É S