fenntartható, hosszútávú karrier, karrierépítés
fenntartható, hosszútávú karrier, karrierépítés

Hogyan (és miért) építsünk fenntartható karriert?

blank
blank

H I R D E T É S

Mi is az a fenntartható karrier? A legegyszerűbb megfogalmazás szerint a fenntartható karrier olyan karrier, amely a teljes életpálya során kitart. Az elmúlt évek számos bizonytalansága közepette egy dolog világossá vált: a fenntartható karrier építése az egyik legjobb dolog, amit a hosszú távú sikeréért tehetünk. 

De mit is jelent valójában a fenntartható karrier? 

Először is a „fenntartható” ebben az esetben nem „zöldet” jelent. A fenntartható karrier olyan karrier, amely az évek során együtt tud fejlődni velünk, amely értelmet ad az életünknek és amely jól hasznosítja készségeinket és tapasztalatainkat és ami biztos támaszt ad a nehéz időkben is. A fenntartható karrier lehetővé teszi, hogy a karrier teljes időtartama alatt egészséges, boldog, produktív és foglalkoztatható maradj – és minden szakaszában illeszkedjen az életed többi részéhez. 

A kutatók a fenntartható karriert úgy írják le, mint amely összhangban van az érdeklődési körünkkel, erősségeinkkel és értékeinkkel, emellett folyamatos tanulást és megújulást kínál. 

Hogyan építsünk fenntartható karriert?

1. Tudd, hogy te vagy a főnök!

A múltban a karrier inkább passzív törekvés volt. Találtál egy állást egy cégnél a szakterületeden, éveket töltöttél azzal, hogy felkapaszkodj a hagyományos vállalati ranglétrán, majd nyugdíjba vonultál. A karriered pályája többnyire kiszámítható volt, és nem igényelt sok irányítást tőled.

Manapság a kiszámíthatóságnak vége! Csakis rajtad múlik, hogy olyan karriert alakíts ki, amelyben kiteljesedhetsz, értelmet ad a mindennapoknak, és amely a lehető legjobban kihasználja készségeidet és életcéljaidat. Te mindenkinél jobban ismered önmagad, ezért itt az ideje, hogy átvegyed az irányítást és kijelöld a saját utadat!

2. Legyen saját „növekedési stratégiád”!

Ha hiszel abban, hogy a tehetséged és a képességeid kemény munkával és elkötelezettséggel fejleszthetőek, akkor határtalan lehetőségeid vannak arra, hogy fenntartható karriert építs. Ez a fajta proaktív gondolkodásmód olyan készségek fejlesztéséhez vezet, amelyekre a munkáltatóknak szükségük van és amelyekre igényt tartanak. Ha elkötelezed magad a folyamatos tanulás mellett, átveszed az irányítást a karriered felett, és elkötelezettebb, boldogabb és produktívabb leszel a munkádban.

3. Dokumentáld a hozzáadott értéket!

Ha időt szánsz arra, hogy számon tartsd, hogyan teremtesz hozzáadott értéket a munkád során, az segít abban, hogy továbbra is igazodj nemcsak a saját karriercéljaidhoz, hanem a vállalat céljaihoz és igényeihez is. Ha pontosan tudod, hol és hogyan teremtesz értéket, akkor igényeid szerint módosíthatod a pályádat.

4. Dolgozz olyan emberekkel, akik energiával töltenek fel!

Kevés dolog lendítheti fel úgy a fenntartható karriert, mint olyan emberekkel dolgozol együtt, akik nap mint nap energiával és szenvedéllyel teszik a dolgukat. Ha ilyen emberek nincsenek a közvetlen csapatodban (vagy cégedben), keresd meg őket, és találj módot a közös munkára a szokásos munkahelyi feladatokon kívül.

5. Tervezz hosszú távra!

A fenntartható karrier a hosszú távú gondolkodásról szól. Csiszold a távlati látásmódodat azzal, hogy nyitott vagy a folyamatosan változó munkahelyi trendekre. Az új emberekkel való találkozás és az új perspektívák megismerése segíteni fog az új lehetőségek felismerésében. Gondold végig azt is, mi az, ami személyesen fontos neked! Ne feledd, hogy a fenntartható karrier “útja” nem mindig nyílegyenes.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S