haboru, oroszorszag, influenszer, karrier
Fotó: Envato

Az orosz influencerek drámája: betiltották a Facebookot és az Instagramot

blank
blank

H I R D E T É S

Az orosz-ukrán háború már közel egy hónapja tart, a fronton túl pedig mindkét ország küzd a maga nehézségeivel.

Az orosz kormány például a háború miatt a napokban betiltotta az Instagramot és a Facebookot is, azt követően, hogy a Meta több orosz propagandát terjesztő oldalt is lekapcsolt Európa szerte. A lekapcsolás híre azonban sorra rázta meg az orosz influencereket, akiknek a gyakorlatilag a közösségi oldalakból származott a bevételük jelentős része vagy akár az egésze. Persze most lehet azt mondani, hogy ez legyen a legnagyobb bajuk, meg mire fel ez a dráma, de a helyzet az, hogy azoknak az embereknek, akiknek a közösségi platformok termelték a havi betevőjüket, most nagyon nehéz helyzetbe kerültek.

Könnyek között 

A több mint 23 millió Instagram követővel rendelkező valóságshow-sztár Olga Buzova például a múlt héten egy hétperces videót tett közzé az oldalán, melyben könnyek között beszélt arról: nem akarja elveszíteni az oldalát, nem akarja elveszíteni a követőit. „Nem félek elárulni, nem akarlak benneteket elveszteni. Nem tudom, mit hoz a jövő, egyszerűen nem tudom. Én itt megosztottam az életem, a munkám, a lelkem. Mindezt nem munkaként fogtam fel, ez a lelkem egy része. Úgy érzem, mintha a szívem nagy részét és az életemet vennék most el tőlem. Megyek, és folytatom a sírást” – mondta a felvételen Buzova, akinek az Instagram oldala mostanra már elérhetetlen. 

Másokat is megrázott a leállás híre

Az Insider szerint pedig nem csupán Buzova egyetlen, akit megrázott a leállás híre, ugyanis egy másik helyi tartalomgyártó egyenesen azt mondta: a tiltás miatt most a gyász első szakaszában van. „Azt gondoljátok, hogy nekem ez csak egy bevételi forrás?” – tette fel a kérdést a videójában a blogger, majd így folytatja: „Számomra ez az egész élet. Ez a lélek. Ez az egyetlen dolog, amivel felébredek, elalszom.” beszélt a felvételen zokogva a lány.

Tényleg ez most a legnagyobb probléma? 

Az influencerek kiborulásán nyilván sokan felháborodtak, pedig ha egy kicsit a dolgok mögé nézünk, akkor egyértelmű, hogy ez most számukra hatalmas érvágás. Gondoljunk csak bele, mi mit éreznénk, ha egyik napról a másikra megszűnne a fő bevételi forrásunk? Amiből magunkat vagy éppen a családunkat tartottuk el. A 21. század, a digitális forradalom magával hozta az új generációs munkákat, kitermelte az influencereket és lehet róluk jó vagy rossz a véleményünk, de abban mind egyet kell értsünk, hogy elveszíteni azt, amit szeretünk vagy amivel pénzt keresünk fájdalmas. 

Több milliót is érhet egy oldal 

Szabó András Csuti, aki már évek óta egy jól működő social media vállalatot vezet korábban elárulta, hatalmas károkat tud okozni egy több tízezres követő táborral rendelkező Insta-oldal elvesztése. „Egy 50-100 ezer követővel rendelkező Instagram-oldal több millió forintot érhet” – mondta a szakember még tavaly a Metropolnak, s bár nyilatkozatában akkor a hekkertámadások miatti elvesztésről beszélt, a képlet nagy eséllyel az orosz influencerek esetében is ugyanaz. Vagyis, több millió forintnak megfelelő összeget bukhatnak most azzal, hogy megszűnik a fő bevételi forrásuk. 

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S