home office, munka, gyerek, work-life balance
Fotó: Envato

Ilyen hatással lehet a home office a gyerekeinkre

blank
blank

H I R D E T É S

Az otthoni irodánk miatt kevesebb figyelmet kaphat a gyerekünk, de a home officenak pozitív hatásai is lehetnek.

A kisebbik fiam még csak négy éves, de sokkal gyakrabban lát engem a laptopom előtt ülve, mint szeretném. Gyakran előfordul, hogy ébredés után rögtön a laptophoz ülök, vagy vacsora közben néha azon kapom magam, hogy a munkahelyi telefonomat nézegetem. Már megtanulta, hogy ha lehorgasztom a fejem a telefonomba, vagy a laptopomba meredve, akkor nem kérdezheti meg, hogy játszanék-e vele, vagy megpróbál nem zavarni a kéréseivel…

A munka az első

Az elmúlt évtizedben végzett kutatások kimutatták, hogy a szülők munkával kapcsolatos hozzáállása és viselkedése hatással lehet a gyermekeikre. Ioana Lupu, a franciaországi ESSEC Business School docense 2017-ben publikált eredményeket arról, hogy a gyerekek amikor felnőnek, utánozzák-e szüleik munkával kapcsolatos szokásait?

A londoni vezető ügyvédi irodák alkalmazottait vizsgálva Lupu megállapította, hogy a munkavállalók jelentős része utánozta szülei mintáit; például azok, akiknek szülei sokat túlóráztak, vagy a karrierjüket a családi élet elé helyezték, felnőttként a saját munkájukban is ezt követték tudatosan, vagy akár tudat alatt.

Pozitív példák

A gyermekek előtt végzett munkának azonban pozitív hatásai is lehetnek. A szakértők szerint a távmunka bizonyos elemei, például az otthoni munkavégzés közben tanúsított szülői magatartás jótékony hatással lehet a gyermek fejlődésére. Olyan tapasztalatokat szerezhetnek így, amelyek korábban nem voltak elérhetőek számukra. Láthatják, hallhatják például azt, hogy a szülő hogyan oldja meg a felmerülő nehézségeket, vagy hogyan kommunikál a munkatársaival.

Ha a gyerekek azt látják, hogy a szülők pozitívan viszonyulnak a munkájukhoz és a munkájukat arra is használják, hogy megmutassák értékeiket, az meghatározó lehet a gyerekeknek arra vonatkozóan, hogy hogyan alakítják ki a munkához való viszonyukat felnőtt korukban.

Kim Ferguson, a New York-i Sarah Lawrence College dékánja szerint nagyon értékes és fontos tapasztalat lehet a gyerekek számára, hogy láthatják, a szüleik hogyan kezelik a munkával járó stresszt, hogyan motiválják magukat, vagy hogyan simítják el a konfliktusokat. Egy olyan gyermek, aki megfigyeli a szülő pozitív munkamorálját, erős impulzust kaphat egész életére, amit több életszakaszban is fel tud majd használni.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S