Állómunka
Forrás: Envato

Irodai munka ülve vagy állva? Melyik jobb nekünk?

blank
blank

H I R D E T É S

Sok a dilemma azzal kapcsolatban, hogyan lehet csökkenteni az irodai ülőmunka káros hatásait. A munkahelyi álló asztalok sok egészségügyi problémára kínálnak megoldást, de valóban ez lenne-e az egyetlen üdvözítő megoldás? Nézzük az állómunka néhány előnyét és hátrányát!

A kutatások szerint a napi nyolc óránál több ülés mellett megnő a korai halál, illetve a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy átlagos irodai dolgozó viszont napi 15 órát ül. Nem csoda, hogy a munkavállalók egészsége egyre nagyobb aggodalomra ad okot. Az otthoni munkavégzés miatt az elmúlt két évben sokan a konyhát és a nappalit jelölték ki ideiglenes munkaterületté. A hibrid munka során normálissá vált a konyhaasztalnál vagy a kanapén ülni naphosszat. De vajon jó-e ez nekünk?

Sok munkáltató próbálkozik javítani a helyzeten – a megbeszéléseket állva tartják, vagy különféle módon emlékeztetik a dolgozókat arra, hogy időközönként mozgassák át a testüket, nyújtsák ki a lábukat ülés közben.

Mi szól az álló asztal mellett…

Egy javaslat azonban a gyökerénél fogja meg a problémát – a székek helyett álló asztalokat ajánlanak a munkatársaknak. Szakmai vélemények szerint a munkahelyi álló asztalok nemcsak a munkavállalók egészségére hatnak jól, de növelhetik a termelékenységet is, ugyanis aki áll, az motiváltabb lesz abban, hogy gyorsan dolgozzon, hisz senki sem szeretné az egész napját állva tölteni.

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

Egy tanulmány szerint azok, akik választhattak az ülés és az állás között, sokkal kevesebb időt töltöttek ülve, egészségesebbek voltak és jobb volt a teljesítményük is azokhoz képest, akik az asztal mellett ültek egész nap.

…és ellen?

A javaslat ellenzői szerint ugyanakkor a kreatív munka – mint például az írás vagy a tervezés – lényegesen nehezebb állva, különösen akkor, ha a lábad vagy a hátad fájni kezdett. Meg kell említeni, hogy az álló asztalok bár nagyszerű ötletnek tűnnek, a napi hat vagy több órás állás hasonló kockázatokat hordoz, mint az ülés – árt a keringésnek, a merevvé teszi az ízületeket és a rossz testtartást okoz.

Az igazi probléma a mozgás általános hiánya, így a legjobb forgatókönyv az lenne, ha állítható íróasztalt használnánk, hogy az alkalmazottak felváltva ülhessenek és állhassanak, illetve, az is csodákat tesz, ha óránként legalább egyszer átmozgatja magát mindenki függetlenül az alap testhelyzettől.

Forrás: The pros and cons of standing desks in the workplace | Rise (risepeople.com)

Fotó: Envato

H I R D E T É S