karrier-pályaválasztás-felfedezés
Fotó: Pexels

Hagyd, hogy a karriered az érdeklődési köröd formálja!

blank
blank

H I R D E T É S

A karrier magában foglalhatja a növekedést, a fejlődést, valamint jó eséllyel a szakmai és személyes fejlődést. A karriered kiválasztása során kitalálhatod, mit szeretnél, és megvan az a lehetőséged, hogy olyan szerepeket és vállalatokat válassz, amelyek összhangban vannak a céloddal. Joseph Liu karriertanácsadó tapasztalatai.

Sajnos a karrierút irányítása ritkán egyszerű. Mi történik, ha valójában nem tudod, mit akarsz, vagy rájössz, hogy a választott karriered nem megfelelő számodra? A B terv mindig hasznos. Ennek egyik módja az, ha időt, energiát és erőfeszítést fektetsz a természetes érdeklődési köröd felfedezésébe.

Önmagunk felfedezése megkönnyítheti a dolgunk

Eszembe jutnak olyan időszakok a saját karrierem során, amikor a felfedezés kritikus fontosságú volt a mostani karrierem alakításában. Két hét után otthagytam az orvosi egyetemet, mert egyszerűen nem voltam elégedett azzal az iránnyal, amerre vitt. Ami ezután következett, az három év teljes zűrzavar, mert fogalmam sem volt, mit akarok kezdeni az életemmel. Kezdetben egy washingtoni egészségpolitikai tanácsadó cégnél helyezkedtem el, ami jó lépésnek tűnt az üzleti élet iránti érdeklődésem felkeltésére, miközben kapcsolatban maradtam az egészségügy világával.

Hamar rájöttem, hogy az egészségpolitika világa és a vállalati tanácsadás nem nekem való, de egy nagyszerű cégnél voltam, stabil munkával, érdekes emberekkel és pozitív kultúrával körülvéve. Ahelyett, hogy azonnal “hajóra” ugrottam volna, úgy döntöttem, hogy annyit tanulok ott, amennyit csak tudok, és a munkán kívüli időmet arra használom, hogy felfedezzem néhány más érdeklődési körömet.

Az orvosi karrier különböző variációit fedeztem fel. Például egy részem nem volt teljesen biztos abban, helyesen döntöttem-e, hogy elhagyom az orvosi egyetemet, ezért okleveles sürgősségi orvosi technikusnak tanultam, de végül ráébredtem, ez a pálya mégsem nekem való.

Ezután engedélyt adtam magamnak arra is, hogy kipróbáljak néhány merőben más dolgot. Esténként salsa táncórákat tanítottam egy helyi edzőteremben és egy kubai étteremben is. Mindig is szerettem a salsa táncot, és nagyon szerettem másoknak tanítani. Tudtam, hogy soha nem leszek főállású táncoktató, de a hobbi és a mellékes érdeklődés táplálása azonban energiát adott nekem.

Továbbra is 100 százalékot adtam a munkámba, és ezzel felfedeztem egy lehetősége: részt vehettem egy vállalati márkaépítési projektben, melynek során átneveztük cégünket és új márkaidentitást hozzunk létre. Ez egy olyan dolog volt, amit rendkívül élveztem, majd el is kezdtem a hivatalos átmenetet a karrierem következő fejezeteibe, amelyek a márkamenedzsmentre és a személyes márkaépítésre összpontosítottak.

A hozzánk illő karrier keresése fárasztó, de megéri

Ha te is sok különböző tevékenységben merülsz el, az kissé nyugtalanító érzés lehet. Amikor különböző karrierutakat teszteltem úgy éreztem, hogy lemaradok, miközben mindenki más úgy tűnt, hogy halad előre a karrierjében. A “felfedezéseim” minden egyes napján egyre nagyobb nyomást éreztem, hogy végre megtaláljam az utamat. Ezenkívül az ember karrierjének összefüggésében önmagunk felfedezésének gondolata gyakran negatív megítéléssel bír. A felszínen céltalan, motiválatlan találgatásnak tűnhet, mindenféle összpontosítás nélkül.

A keresgélés jó oldala

A keresgélésnek azonban lehet jó oldala is, hiszen az új dolgok kipróbálása ízelítőt adhat az új lehetőségekből. Ha pedig a dolgok nem működnek, legalább bővítetted a készségeid és a karrierlehetőségeid. A változatos érdeklődési körök felfedezése segít bővíteni a készségeid, és megkülönböztetni magadat másoktól, akik hagyományosabb karrierutakat követtek.

Adj magadnak engedélyt a felfedezésre

Ha megengeded magadnak, hogy sodródj, az olyan ajándék, amit csak később értékelhetsz az életedben. Hagyd, hogy az önfelfedezésre való törekvésed segítsen megtalálni, hol kell valóban landolnod a karrieredben!

Forrás: Forbes
Fotó: Pexels

H I R D E T É S