külföldi munkavállalás, tippek
külföldi munkavállalás, tippek

Külföldi munkavállalás: nem árt alaposan felkészülni a „nagy kalandra”

blank
blank

H I R D E T É S

A vágy nem csillapodik a magyar, főként fiatal dolgozni vágyók körében, hogy szerencsét próbáljanak. A jó fizetés, a megbecsültség, a szigorúan vett napi 8 órás munka és talán a kaland is vonzza az elszánt munkavállalókat, ám ahhoz, hogy minden flottúl menjen és ne csalódás, bosszúság legyen a vége a külföldi munkavállalásnak, érdemes alaposan tájékozódni és felkészülni az útra. A Jobcapital toborzási tanácsadója segítségével foglaljuk össze a legfontosabb teendőket.

Hónap kérdése: Volt már olyan, hogy a munkahelyi stressz negatívan hatott a magánéletedre?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Döntsd el pontosan, hogy mit szeretnél!

Minden egy gondolattal kezdődik, és nem árt ezt a gondolatot a realitásokhoz közelíteni. Ha pontosan, tervszerűen mindent végiggondolsz, akkor jó esélyed van rá, hogy el is éred a céljaidat. Alapvető kérdések, amelyekre mindenképpen válaszolnod kell: Mi a szakmád? Milyen munkakörben szeretnél dolgozni? Melyik országban akarod mindezt megtenni? Milyen távon tervezel? Egyáltalán miért akarsz külföldre menni? Mi a célod az ottani munkavállalással?

Dokumentumaid ellenőrzése, rendezése

Nem elég, hogy a személyes irataid rendben legyenek, mellette a végzettsége(ke)t igazoló papír(ok)kal is rendelkezned kell. Ellenőrizd, hogy meddig érvényes a személyi igazolványod, a lakcímkártyád, van-e adó- és TAJ-számod. Ha korábban külföldi bejelentéssel voltál, akkor a kinti biztosítóddal minden rendben van-e. Megkaptál-e minden papírt, igazolást az utolsó munkahelyeden? Van esetleg ajánlásod, referenciád, amiket csatolhatsz a jelentkezéshez?

Biztosítottság ellenőrzése

Akár kiküldetéssel mész külföldre dolgozni, akár „csak” országot váltasz, ez is egy olyan lépés, amit nem szabad kihagyni. Amennyiben utoljára pl. osztrák bejelentéssel dolgoztál, de most valamiért egy magyar cég munkatársaként mész ismét az országba, akkor a kinti biztosítóddal mindenképpen igazoltasd le a náluk „töltött” időszakodat, és utána ezzel a papírral azonnal vedd fel a kapcsolatot itthon a megfelelő szervekkel, hogy megkapd a kiküldetéshez szükséges dokumentumot (A1-es igazolás)! De ha maradsz a kinti biztosítottsággal és országot váltasz, akkor se mulaszd el ezt a fajta ügyintézést!

EU-s TAJ-kártya/a fogadó ország egészségügyi kártyájának igénylése

Az egészség a legdrágább kincs. Hogy adott esetben ne kelljen a kinti orvosnál magyarázkodnod, érdemes (sőt, kötelezően ajánlott!) az EU-s TAJ-kártyát vagy a fogadó ország egészségügyi kártyáját megigényelned. Amennyiben már rendelkezel vele, akkor nincs semmi dolgod (bár az érvényességét ellenőrizd a kezdés előtt), de ha mégsem, akkor intézd minél előbb.

Pénzügyek ellenőrzése

Legyen élő devizaszámlád, ahonnan nem érkezik vissza a cégedhez a majdani munkabéred utalása, és nem hátrány, ha azt a fogadó ország egyik bankjában nyitottad (vagy éppen fogod nyitni). Ha kiküldetésben leszel, és a béred egy kis része forintban érkezik, akkor érdemes a forint alapú számládat is megtartanod. Emellett fontos látnod, hogy az elején mennyi pénzzel tudsz kimenni, és legalább az első fizetésig (vagy ameddig az előző céged nem utalja el a kilépőbéredet) tudj miből gazdálkodni. Azt már a céljaid meghatározásánál tudnod kell, hogy „mennyi az annyi”, ellenkező esetben egy váratlan komolyabb kiadás miatt könnyen bajba kerülhetsz. Fontos továbbá, hogyha esetleg van letiltásod, vagy bármi más, ami miatt a munkabéredből a számládra történő utalás után levonás keletkezik, akkor azt még a kezdés előtt közöld a munkáltatóddal – és persze mindenképpen kalkuláld be a költségvetésedbe!

blank

A nyelvtudás felfrissítése

A nyelvtudás már az előkészületek szakaszában is fontos, a pozíciód és az előzetes tájékozódás sikere is múlhat ezen. Már a jelentkezésnél könnyebben tudsz szelektálni az állások között, különbséget tudsz tenni feladat és feladat között stb. Amennyiben pedig egy idegen nyelvű szerződést írsz alá, és érted, beszéled az adott nyelvet, akkor pontosan tudod, hogy mihez adod a nevedet.

Előzetes terepszemle

Mielőtt bárhol felveszed a munkát, nyilvánvalóan szeretnél már előre megtudni néhány információt leendő lakóhelyedről, például, hogy az adott város/település melyik részén található a munkahely, hogyan és mennyi idő alatt jutsz oda a szállásodról stb. Biztosan lesznek olyan dolgok, amik csak a helyszínen derülnek ki, de addig is ajánlatos felkészülni abból a helyből, ahol dolgozni és lakni fogsz, hogy ne érjen annyi „meglepetés”.

Ellenőrizd az autódat

Aligha lehet annál kellemetlenebb, amikor út közben megáll az autód, de neked időre ott kellene lenned a szálláson, majd néhány órával később az új munkahelyeden… Ha esetleg mégsem olyan nagy a baj, akkor egy minimális csúszással még odaérsz. Nem érdemes kockáztatni, ezért még a kiutazás előtt érdemes a járművet egy hozzáértő szakemberrel jó alaposan átvizsgáltatni.

Lelki ráhangolódás

Nagyon sokan gondolják azt, hogy „csak kimegyek külföldre, ledolgozom a magam x mennyiségű óráját, felmarkolom érte a magyar forintban többszázezret érő összeget, néha hazajövök, közben a világon semmi gond nem lesz.” Alapvetően nincs semmi baj ezzel a hozzáállással, viszont nem szabad elfelejteni, hogy globalizáció ide, határok nélküliség oda, kishazánkon kívül sokszor mintha egy egészen más világba csöppennénk, ahol számunkra ismeretlen a morál, újak a körülmények, más az életritmus… Ezért ajánlott lelkileg is felkészülni erre. Aki még nem dolgozott/élt külföldön, annak nem biztos, hogy egyszerű lesz feldolgozni azt, ami sokszor odakint vár rá.

Itthon mindent elrendezni

Ahhoz, hogy te is nyugodtan kezdhesd el a munkát egy új országban, fontos rendet hagyni magad mögött. Mindent megbeszéltél a pároddal? A gyerekkel is? Megvan, mikor kell vinni a másik autót műszaki vizsgára? A szolgálatókat tájékoztattad, hogy mostantól egy ideig ne téged hívjanak? Ne hagyd, hogy ezek a fontos kérdések elvonják a figyelmedet az új életedről.

Szerző: Kiss Tünde

H I R D E T É S