kulfoldi munka, onfejlesztes, nyelvtudas
Fotó: Envato

A külföldi munkavállalás előnyei

Valószínűleg az elmúlt évekhez képest is tovább fog erősödni a külföldi munkavállalás igénye.

blank
blank

H I R D E T É S

A külföldi munka vagy munkavállalás egyértelműen sokakat foglalkoztató téma, de kérdés, milyen előnyökkel is jár mindez. 

A külföldre költözés és munkavállalás gondolata sokakban felmerül, az utóbbi időszakban talán egyre több mindenkiben, de kérdés, hogy milyen előnyökkel is jár mindez, egyáltalán több-e az előny azon a képzeletbeli pro kontra listán, mint a hátrány. A külföldre költözés ugyan minden bizonnyal magasabb bérrel és ezáltal jobb életszínvonallal is jár, de közben a család és a barátok hiánya fel is emésztheti az adott egyént, pláne, ha az a valaki erősen küzd a honvággyal. Ennek ellenére a külföldi munkavállalásnak számos előnye van – a magasabb béreken túl –, ezeket szedtük mai írásunkban össze. 

Az önbecsülés kérdése 

Új életet kezdeni egy másik országban, egy másik kultúrában egyértelműen nem egyszerű, sőt rengeteg kihívással jár. Már a nulladik perctől kizárólag magunkra hagyatkozhatunk, nem lesznek a közelünkben a családtagjaink és legjobb barátaink, a megugrandó akadályokat önállóan kell abszolválnunk. Meg kell oldjuk a lakhatás kérdését, számos adminisztrációs teendőnk lesz, majd pedig egy új közegben, egy új munkahelyen kell napra nap helytállnunk. Persze, hogy ki mennyire birkózik meg ezekekkel az nagyban függ az adott ember személyiségétől is, de lássuk be, hogy ez a váltás még a legextrovertáltabb embereken is kifoghat. Viszont, ha sikerrel vesszük ezeket az akadályokat, az minden bizonnyal hatalmas erőt is löketet ad, arról nem beszélve, hiszen arra enged következtetni, hogy a jég hátán is képesek lennénk megélni. Ez pedig nagyban növelheti a magabiztosságunk és persze az önbecsülésünk. Ezek pedig olyan dolgok, amiket aztán senki nem vehet majd el tőlünk. 

Új készségek elsajátítása 

Amikor külföldre sodor bennünket az élet, akkor gyakorlatilag seperc alatt zuhanunk ki a jól megszokott ritmusukból. Mi ez, ha nem az igazi komfortzóna elhagyás. Ilyenkor azonban simán előfordulhat, hogy rádöbbenünk, hiányában vagyunk bizonyos készségeknek. Mondok egy példát: elképzelhető, hogy egészen eddig az anyukánk készítette számunkra a világ legjobb spaggetijét, mi pedig az új, külföldi életünk során eszmélünk arra rá, hogy saját magunknak – még – nem tudjuk elkészíteni.

Az élet egy idegen országban egészen új készségek elsajátítására ösztönöz, s bár lehet, hogy az a spagetti sosem lesz egészen olyan, mint anyáé, de azért a recept megtanulása hatalmas lépés az önállóság irányába. 

Más perspektíva 

Ahogyan azt már fentebb is említettük egy új közösségben, egy más kultúrában boldogulni elsőre bizonyosan nem egyszerű, azonban ha külföldre költözünk, akkor az életet egy egészen új perspektívából ismerhetjük meg. A különböző kultúrák és mentalitások megismerése minket is arra sarkallhat, hogy legyünk nyitottabbak, befogadóbbak, bővítsük a világnézetünket.  

Anyanyelvi szinten 

A külföldre költözés egy másik, hatalmas előnye, hogy az adott ország nyelvét, rövid időn belül mi is anyanyelvi szinten leszünk képesek majd beszélni. Gyakorlatilag mindegy előtte hány nyelvórán vettünk részt, ugyanis a nyelvek elsajátításának és a beszédkészség javításának legnagyszerűbb módja, ha ott élünk és napi szinten alkalmazzuk a nyelvet, amit beszélnek. A külföldi munkavállalás éppen ezért remek lehetőség arra, hogy fejlődjünk ezen a téren, arról már nem is beszélve, hogy ezáltal a kommunikációs készségeink is egyre jobbak és jobbak lesznek. 

Szerző: G.P. 
Fotó: Envato

H I R D E T É S