munkaeropiac, kulfoldi munka, ausztria, munkavallalo
Fotó: Envato

Külföldi munkavállalás: ezt kell tudnod Ausztriáról!

blank
blank

H I R D E T É S

Főként szakmunkásokat, építőipari fizikai dolgozókat keresnek, míg Felső-Ausztriában szakmai gyakorlattal és szakképesítéssel rendelkező szakmunkásokat.

Munkaerőpiac

Ausztriában tavaly 8 932 664 ember élt, ebből 2021 első negyedévében 3 770 600 embert foglalkoztattak, köztük 677 500 külföldi munkavállalót és 408 900 munkavállalót az EU/EGT területéről és Svájcból.

Az osztrák munkavállalók összesen 12,6%-a ingázik másik tartományba, a dolgozók 0,8%-a pedig külföldre. A fiatalok (25 éves korig) munkanélküliségi rátája átlagosan 6,5%-ra csökkent 2021-ben (2,8%-kal az előző évhez képest). Ugyanebben az időszakban Ausztriában az idősebb generáció (55 év felettiek) körében a munkanélküliség 10,6% volt, és megközelítőleg változatlan maradt az előző évhez képest. A külföldiek munkanélküliségi rátája (11,9%) lényegesen magasabb az osztrák átlagnál (8%), míg az EU/EGT/Svájcból regisztrált munkanélküliek száma (8,3%) alig tér el az ausztriai munkanélküliségi rátától.

A legtöbb állást szakmunkásokkal és szakképzetlen munkaerővel (főként az építőiparban) töltik be.

Keresnek építőipari munkásokat, árumozgató berendezések kezelői (bizonyítvánnyal rendelkezőket), villany- és elektromechanikus technikusokat (beleértve a magasabb végzettségűeket is), épület- és szerkezetszerelőket. A hagyományosnak tekinthető szakmákban is várják a jelentkezéseket, mint az esztergályosok, kőművesek, asztalosok, festők és mázolók, asztalosok és bútorkészítők, valamint csőszerelők, gépszerelők, gépjárműszerelők/gépészek, ipari szerelők és hegesztők. Elsősorban Felső-Ausztriában van kereslet szakmai gyakorlattal és szakképesítéssel rendelkező szakmunkásokra.

A munkanélküliség egyébként messze Bécsben a legmagasabb, ezt követi Alsó-Ausztria, Stájerország és Felső-Ausztria.

A munkavállalók világa

A terhes nők például munkaidőben fekhetnek és pihenhetnek. A munkáltatónak megfelelő ágyat vagy nyugágyat kell biztosítania. A munkavállaló saját döntése, hogy milyen gyakran és mennyi ideig pihen. A pihenőidő rendes munkaidőnek minősül, és ekként kell megfizetni.

Ha a munkavállaló szoptat, akkor fizetett szabadságra is jogosult gyermeke szoptatására. A szoptatásra megengedett maximális idő napi 90 perc.

A munkaviszonyban álló anyák és apák fizetés nélküli szülői szabadságra jogosultak. Ez azt jelenti, hogy felmentik a foglalkoztatási kötelezettségeik alól, de ezalatt nem kapnak fizetést. A szülői szabadság a gyermek kétéves koráig vehető ki, ha a gyermekkel közös háztartásban él. A szülői szabadság minimális időtartama 2 hónap. Ez idő alatt és a feltételek teljesülése esetén gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld) vehető igénybe. A szülői szabadság vagy a szülői szabadság lejárta után legfeljebb 4 hétig védve van a felmondástól és az elbocsátástól.

Szabadság: minimum 25 nap

Az alkalmazottak és a gyakornokok legalább 25 nap fizetett éves szabadságra jogosultak minden munkaévben. Ha a munkavállaló a szabadság alatt megbetegszik, ezek a napok nem számítanak szabadságnak. Ez azonban csak akkor érvényes, ha 3 naptári napon túl beteg, és azonnal értesítenie kell cégét, ha beteg, és orvosi igazolást kell beszereznie a háziorvosától.

Kulturális és társadalmi élet

A legtöbb osztrák szabadidejének jelentős részét klubokban és társaságokban tölti. A hétvégéken barátokat és rokonokat látogatnak meg, kirándulnak, szabadidős tevékenységekben vesznek részt (moziba, színházba stb.), sportolnak vagy klubokban és társaságokban folytatják tevékenységeiket.

A rendelkezésükre álló kulturális lehetőségektől függően az osztrákok esténként szabadidejüket családjukkal töltik, moziba, színházba vagy koncertekre mennek. Vidéken az emberek esténként még mindig találkoznak a helyi fogadóban/vendéglőben vagy klubokban és társaságokban. A sport a szabadidős tevékenységekben is nagy szerepet játszik. A kocogás és gyaloglás, a kerékpározás és az úszás a kedvenc sportok közé tartozik. Hagyományosan mindig is sok városban és faluban volt futballklub. A legtöbb nyugati tartományban a síelés és a snowboardozás nagyon népszerű, különösen a gyerekek és a fiatalok körében. A tavakon és más nagy víztesteken vitorlás-, szörf- és evezősklubok működnek.

Forrás: Eures
Fotó: Envato

H I R D E T É S