Homlokzattervező mérnök
Mérnökhallgatók vizsgálják a homlokzatot

Mérnökök figyelem! Új karrierpálya!

blank
blank

H I R D E T É S

Az egyre modernebb, sokszínűbb és bonyolultabb épületszerkezeti megoldások, a felhasznált építőanyagok újabb és újabb kihívások elé állítják az építőiparban dolgozókat. Az épülethomlokzati tervezési és kivitelezési ágazatban mind nagyobb igény mutatkozik a homlokzattervező szakmérnökök munkájára. Ezek a szakemberek mélyreható munkát végeznek az épületek homlokzati szerkezeteinek részlet- és gyártmánytervezéseiben, valamint szerepet vállalnak a kivitelezési folyamatok nyomon követésében. A fokozott piaci igényre reagálva nemzetközi és hazai körben kiemelkedő cégekkel közösen 2022 februárjától Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzést indít a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara.

„A képzés kialakításakor figyelembe vettük a jelenlegi nemzetközi sztenderdeket, mélyreható vizsgálatokat végeztünk a magyarországi és külföldi lefedettség és igényfelmérés okán. A hallgatók a képzés során 2 féléven keresztül emelt óraszámban, modulrendszerben sajátíthatják el a szakmérnökképzéshez kapcsolódó tudásanyagokat. A modulrendszerek a homlokzati szerkezeti kialakítások komplex megoldásait tartalmazzák, elemezve a kapcsolódó anyagismereteket, a gyártástechnológiát, a szabványokat, az épületfizikai ismereteket, a szaktervezési és szakkivitelezési megoldásokat, a korszerű méréstechnikai módszereket, a BIM-alkalmazásokat, mindezeket valós piaci szereplőkkel és helyszíneken” – foglalja össze röviden a képzés tartalmát Patyi Szabolcs, a PTE MIK Mérnöki Ismeretek Tanszékének munkatársa, a képzés koordinátora.

A PTE MIK oktatói a Hydro Building Systems Germany Gmbh. (Wicona) és a Hydro Extrusion Hungary Kft., valamint a KÉSZ Metaltech Kft. vezetőinek és mérnökeinek szakmai támogatásával dolgozták ki a képzés felépítését és tartalmát. Mellettük Németország, Ausztria, Csehország, Horvátország több neves képviselőjét vonták be az oktatásba. A képzést a félévekhez kapcsolódó hazai és nemzetközi tanulmányutakkal, gyakorlati helyekkel, építéskivitelezési és gyártói helyszínekkel egészítik ki.

A homlokzattervező szakmérnökképzés iránt az utóbbi években megnőtt a piaci igény, ez egy friss téma, amit az ipar – tudáscentrikus megközelítéssel – a felsőoktatással közösen szeretne megoldani. Egy cégcsoport portfóliójában keletkezhet olyan vákuum, amit egy általános képzésben részesült, kiváló szaktudású kolléga már nem tud kiszolgálni, ezért szükséges specifikálódnia. Ezt a cég profiljából adódóan több év alatt is megteheti, de egy képzőhely bevonásával le is rövidítheti ezt az időszakot. Ma már a mérnökök diplomája annál többet ér, minél több betétlap igazolja a folyamatos szakmai továbbképzésüket” – fogalmaz dr. Medvegy Gabriella, a PTE MIK dékánja. 

Magyarországon ez lesz az első Homlokzattervező szakmérnök szakirányú továbbképzés, amelynek tervezésekor kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a piaci szereplők által is szükségesnek vélt ismeretek oktatását beépítsék a tematikába. A szakmérnökképzésre alapképzési, mesterképzési és osztatlan szakokkal építőmérnökök, építészmérnökök, valamint a gépészmérnöki szakokhoz kapcsolódó irányok képviselői jelentkezhetnek.

Fotó: PTE

#karrier #kepzes #mernok #felsooktatas

H I R D E T É S