motivációs levél, tippek, karrier
motivációs levél, tippek, karrier

Erre figyelj, ha motivációs levelet írsz!

blank
blank

H I R D E T É S

A motivációs levél gyakori elvárás a cégek részéről, ha megpályázol egy állást. Ahhoz, hogy felkeltsd a figyelmet, és meggyőzd őket arról, hogy behívjanak interjúra, levelednek több kulcsfontosságú elemet kell tartalmaznia. Ezek közül a hét legfontosabbat válogattuk össze.

Hónap kérdése: A te fizetésed követi az inflációt?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Először is érdemes tisztázni, hogy mi is a célja a motivációs levélnek? Az, hogy bemutat téged a munkáltatónak egy személyre szabott magyarázaton keresztül, amelyben kifejted az állás iránti érdeklődésed. Melyek a legfontosabb részei? Hét olyan szakasz van, amelyet minden motivációs levélnek tartalmaznia kell, hogy megfeleljen a munkáltatói elvárásoknak, és kiemelje legjobb tulajdonságaidat:

1. Fejléc

Minden motivációs levél a fejléccel kezdődik, amely tartalmazza az elérhetőségeidet. A fejlécnek a neveddel kell kezdődnie, és külön sorokban kell tartalmaznia az e-mail címed, telefonszámod és címed. Vannak, akik a portfóliójukra vagy a közösségi médiára mutató linkeket is csatolnak, ha ezek az információk relevánsak a pozíció szempontjából.

2. Üdvözlés

Az üdvözlés az első lehetőséged arra, hogy a megfelelő személy megszólításával megkülönböztesd magad a többi pályázótól. Nézz utána a felvételt végző vezető nevének minden egyes pozíció esetében, hogy megmutasd: alaposan átgondoltad és erőfeszítéseket tettél a jelentkezés érdekében. Ezt az információt gyakran megtalálhatod az álláshirdetésben, a vállalat honlapján vagy az irodájuk felhívásával és megkérdezésével.

3. Bevezetés

A motivációs levél első bekezdésében meg kell írnod, hogy ki vagy, és miért szeretnéd az állást? A bevezetés tartalmazza a megpályázott pozíció megnevezését és általános áttekintést ad arról, hogy miért lennél te a megfelelő választás erre a pozícióra, miért érdekel téged az állás. A bevezetőben magyarázd el, hogy rendelkezel azokkal a tulajdonságokkal, amikre a cégnek szüksége van.

4. Képesítések

A bemutatkozás után összpontosíts a tapasztalataidra és a képesítésedre. Írd le, hogy milyen előnyökkel járhat ez a csapat számára. Adj meg több részletet az önéletrajzodban szereplő információkról, és összpontosíts arra, hogy tapasztalataid konkrétan hogyan kapcsolódnak az álláshoz. 

5. Értékek és célok

A következő bekezdésben bizonyítanod kell, hogy megértetted a vállalat küldetését, és utánanéztél a pozíciónak. Koncentrálj arra, hogy a céljaid hogyan illeszkednek az ő céljaikhoz, és kapcsolódnak azokhoz az elemekhez, amelyek tetszenek a vállalati kultúrában.  A motivációs levélnek ez a szakasza teszi lehetővé, hogy megmutasd, nemcsak a munkát tudod majd jól elvégezni, hanem be is tudsz illeszkedni a csapatba.

6. Felhívás cselekvésre!

Az utolsó bekezdésben foglald össze az érdeklődésedet, és tegyél javaslatot további lépésekre. Köszönd meg a felvételiztető személynek, hogy időt szakított a jelentkezésed áttekintésére és fejezd ki érdeklődésedet a pozíció megvitatására vagy egy interjúidőpont egyeztetésére. 

7. Aláírás

A levelet írd alá egy professzionális zárszóval és az aláírásoddal, vagy gépelt neveddel. Ha e-mailben küldöd el a motivációs leveledet, ügyelj arra, hogy ne tartalmazz felesleges e-mail aláírást. Íme néhány megfelelő zárszó:

  • Üdvözlettel
  • Tisztelettel
  • Köszönöm
  • Köszönettel

    Szerző: K.T.
    Fotó: Envato

H I R D E T É S