munkaeropiac, szoftverfejleszto, allaskereses, tanulas
Fotó: Envato

5 szempont ahhoz, hogy webfejlesztő lehess

blank
blank

H I R D E T É S

Öt pontban gyüjtöttük össze azokat az eszközöket, készségeket, amelyek kimondottan a webfejlesztés területéhez kötődnek. Ezek az alapok szükségesek ahhoz, hogy egyáltalán be tudd adni a jelentkezésedet egy ilyen munkával kapcsolatos álláshirdetésre.

„Napjainkban egyre több olyan platform érhető el, amellyel ingyenesen is elsajátítható a webfejlesztéshez szükséges gyakorlati tudás, azaz adott esetben felesleges több százezer forintot kiadni egy képzésért” – mondja M. Novák Kornél, a Webcapital Kft. ügyvezetője.

A cikk alján pedig további hasznos linkeket gyűjtöttünk össze, hogy segítsünk a tanulásban.

A legalapvetőbb tulajdonságok, amelyekre minden fejlesztőnek szüksége van: a logikai gondolkodás és a folyamatos tanuláshoz való pozitív hozzáállás. Egyre többször hallható, hogy az informatika egy rendkívül gyorsan fejlődő szakterület. És nemcsak gyorsan fejlődik, de újabb és újabb szakterületekre válik szét, ahogy növekszik a technológiai megoldások bonyolultsága. A webfejlesztés területén belül is megkülönböztetünk számtalan specializált alterületet, pl. front-end fejlesztő, back-end fejlesztő, szerver adminisztrátor stb.

„Kezdetben azonban elég, ha egyetlen területre koncentrálunk, és ahogy jobban megismerjük majd a webes világ működését, egyre nagyobb rálátásunk lesz az egyes területekre, így pedig jobban fogunk tudni szakosodni” – magyarázza a szakember.

A másik pont, a logikai gondolkodás szükségessége, gyakorlatilag a számítástechnika tudományának kialakulása óta nem változott. A számítógépek és az informatikai rendszerek, a mai napig alapvető logikai műveletekre épülnek. Ha ezeket az alapműveleket megtanuljuk, nagyon jó alapot kaphatunk ahhoz, hogy a jövőben könnyedén sajátítsunk el új programnyelveket és technológiákat.

Ezek az alapvető készségek szükségesek a webfejlesztéshez

1. Programnyelv, keretrendszer, adatbázis

Az első pont a legszimpatikusabb programnyelv és egy adott keretrendszer működésének elsajátítása, legalább alapszinten. A programnyelvek közül a weben jelenleg leghasználatosabb a következők (az adott nyelv után feltüntetve a leghasználtabb keretrendszereket és a tulajdonos cégeket):

 • C# – .NET MVC (Microsoft)
 • JAVA – Spring (Oracle)
 • PHP – Laravel/WordPress (Zend és Laravel/Wordpress)
 • Python – Django
 • JavaScript – Node.js

Ezek közül a legkönnyebben megtanulható a PHP, mivel ez rendelkezik a legkönnyebb szintaktikával és a Laravel, illetve a WordPress a legelterjedtebb keretrendszerek jelenleg az Interneten. Nem beszélve arról, hogy a támogatásuk nagyon jó, szinte bármilyen kérdésedre azonnal találhatsz választ a Google keresőjének segÍtségével, illetve mindkét rendszer dokumentációja nagyon jó.

A C# és a Java hasonló alapvetéssel indultak, de azóta jó pár ponton eltér a két nyelv fejlődése, és bár a JAVA régebbi, a mai napig nagyon keresett technológia, mivel többek között a mobiltelefonok nagy részén futó Android rendszer is ezt a nyelvet használja.

A C# mögött pedig komplett, az informatika szinte minden szegmensére kiterjedő infrastruktúra és ökoszisztéma épül a Microsoftnak köszönhetően.

A Python szintén egy megfelelő nyelv kezdők számára, nagy felhasználói táborral rendelkezik. A hozzá kötődő Django nevű platform egy kiforrott keretrendszer, amely rendívül gyors fejlesztési időt biztosít az alapfunkciók esetében.

Viszonylagos kakukktojásnak tekinthető a listában a JavaScript (nem tipikusan szerveroldali nyelv), de a Node.js következtében ez is alkalmas szerveroldali applikációk fejlesztésére. (A szerverekről még szólunk majd később pár szót.) Nagy előnye, hogy a Node.js lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy ugyanazt a nyelvet használják a backend és a frontend fejlesztés során.

Az adatbázisok adják a webes applikációk gerincét. Ezekben tárolják a programok futtatásához szükséges információkat, rendezett formában, garantálva, hogy a felhasználók bármikor le tudják őket kérni. Tradicionálisan a relációs adatbázisokkal és a hozzájuk kötődő lekérő nyelvvel (SQL) érdemes elkezdeni a tanulmányokat, ezek közül is kiemelve a következő szolgáltatatásokat:

 • SQLite
 • MySQL (Oracle)
 • PostgreSQL
 • SQL Server (Microsoft)
 • Oracle DB (Oracle)

Az Interneten jelenleg még mindig a MySQL a legelterjedtebb adatbáziskezelő, hiszen a WordPress tartalomkezelő szoftverét is ez a motor támogatja.

2. Frontend technológiák

Nehéz egy mindent lefedő meghatározást adni a frontend kifejezésre, de a legkézenfekvőbb talán azt mondani, hogy azokat a nyelveket és technológiákat soroljuk ehhez a kategóriához, amelyekkel a felhasználó a képernyőn közvetlenül találkozik.

A frontend oldali ökoszisztéma az utóbbi években reneszánszát éli. A Facebook által kiadott React és a Google által támogatott Angular keretrendszerek elindították a JavaScript-re épülő platformok elterjedését és azóta szinte havonta jönnek ki újabb és újabb változatok (pl. Vue.js, Nuxt, Next.js etc.). Nem véletlen, hogy egyre több nagy cég vált ezekre a keretrendszerekre, mivel sokkal dinamikusabb és felhasználóbarátabb felületeket lehet velük készíteni, mint a múltban használt statikus sablonkezelőkkel.

A frontend területén természetesen muszáj egy pár szót ejtenünk a stílusleíró nyelvekről. Ezek is folyamatosan fejlődnek, elég csak az Sass és Less változatokra gondolni az alap CSS mellett, illetve maga a CSS fejlődése is utat mutat a fokozatosan egyre interaktívabbá váló felületek tervezéséhez.

Természetesen nem szükséges mindent azonnal tudnia egy jelöltnek, de jó, ha alapjaiban tisztában van a CSS és a JavaScript szintaktikájával, tud írni egyszerűbb scripteket és létre tud hozni alapvető stílusfile-okat.

3. Nyelvtudás

Az informatikának az angol nyelv megkerülhetetlen része. Egyrészt a legtöbb technológia dokumentációja kizárólag ezen a nyelven érhető el. Mivel ezeket folyamatosan bújni kell, megoldást keresve az egyes problémákra, elengedhetetlen, hogy időtakarékosság szempontjából ne kelljen folyamatosan egy szótárhoz, vagy a Google fordítójához fordulni. Másrészt, főleg a covid járvány következtében kialakult home office tendencia miatt, egyre gyakoribbak a hibrid nemzetközi környezetben dolgozó fejlesztői csapatok, ahol akár 10 náció fejlesztői is bekapcsolódnak egy-egy projektbe. Ezeknél a projekteknél alapvető elvárás a részvétel online megbeszéléseken, tehát nem elegendő, ha kizárólag olvasni tudunk angolul.

„Bár egy kezdő pozícióban valószínűleg nem fogják felkérni az új kollégát a hasonló projektek megbeszélésein való részvételre, de érdemes szem előtt tartani, hogy amennyiben előrébb szeretnénk lépni a fejlesztői ranglétrán, akkor elengedhetetlen a nyelvtudásunk fejlesztése is – hívja fel a figyelmet M. Novák Kornél.

Ez fontos szempont lehet, amikor állásajánlatokat böngésszük, mivel nagyon sok cég biztosít belső nyelvi továbbképzést, kommunikációs tréninget a munkavállalóknak.

A tréningek során nemcsak az íráskészséget és kommunikációs készséget lehet javítani, hanem kimondottan nemzetközi környezetben használt angol fordulatokat és kifejezéseket is el lehet sajátítani, amelyek hatékony segítséget nyújtanak a folyamatos multikulturális közegben való megfeleléshez.

4. Forráskód kezelő

A forráskód kezelők olyan speciális platformok, amelyek segítségével a fejlesztők egy kódbázison megosztva tudnak dolgozni, függetlenül attól, hogy éppen merre tartózkodnak. „Mindenképpen javasoljuk, hogy legalább egy forráskód kezelő alapszintű kezelését sajátítsa el a pályakezdő, mert nagy valószínűséggel az állásinterjún megoldandó próbafeladatot is majd egy ilyen platformra kell feltöltenie” –  magyarázza a Webcapital üyvezetője.

A legismertebbek forráskódkezelő appok:

 • Github
 • Bitbucket

Mindkét platform biztosít ingyenes tárhelyet, nyugodtan lehet gyakorolni ezekkel a forráskódok feltöltését és kezelését. Ezekre több tananyag is elérhető, a Youtube-on és egyéb oldalakon, és mindkét app esetében kiterjedt dokumentációval találkozhatunk.

5. Szerverek

Végezetül, de nem utolsósorban szükséges pár szót említeni a szerverekről. A webes fejlesztéseknél elengedhetetlen, hogy a munka elkészültével a termék elérhetővé váljon valamilyen formában az interneten. Ez a szerverek feladata (erősen leegyszerűsítve). Napjainkban rengeteg lehetőség kínálkozik a projektek futtatására, a virtuális magánszerverektől kezdve a megosztott hoszting platformokon át, a lambda alapú működéssel operáló felhő infrastruktúrákig.

„Kezdőknek azt javasoljuk, hogy állítsanak be egy virtuális szervert valamely nagy szolgáltatónál, és próbálják meg egy meglévő projektjüket élesíteni. Menjenek végig egy-egy szerver adminisztrációs folyamatán, ezáltal nagyobb rálátást fognak nyerni a fejlesztések mögött álló infrastruktúra működésére is – teszi hozzá M. Novák Kornél.

Elsőre úgy tűnhet, hogy a webfejlesztéshez szükséges tudásmennyiség egy végeláthatalan tevékenységlista, de ha az alapkészségek elsajátítása megtörténik, már sokkal könnyebben lehet haladni.

„Mi minden jelöltnek azt javasoljuk, hogy kérdezzen körbe családja, barátai körében, és ha talál egy problémát, akkor arra építsen fel egy rendszert megoldásként. Egy ilyen típusú rendszer fejlesztése során az összes feltüntetett ponton végig lehet haladni, így sokkal felkészültebben lehet nekikezdeni a keresésnek” – mondja végül ajánlójában a szakember.

Forrás: Webcapital / ZBT
Fotó: Envato


blank
blank

Ha el akarod magaddal vinni a táblázatot, akkor kattints ide, mentsd el magadnak, nyomtasd ki, függeszd ki, és tanulj!
Ha pedig további kérdéseid lennének, írj nekünk a [email protected] címre, és a Webcapital kollégái szívesen segítenek a webfejlesztés útvesztőiben!


H I R D E T É S