Bill Gates
Forrás: businessinsider.es

Állásinterjú, ahogy Bill Gates csinálja

blank
blank

H I R D E T É S

Vajon hogyan kezeli az állásinterjút Bill Gates, ha megfordítják az asztalt? Gates több ezer embert alkalmaz, tapasztalatok végtelensége van a birtokában, amikor egy állásjelöltet vizsgál. Vajon, hogy viselkedik ő, ha az asztal túlsó oldalán ül, amikor nem ő kérdez, hanem őt kérdezik?

A State of Inspiration nevű új YouTube-sorozatában az NBA sztárja, Stephen Curry arra kérte Bill Gates-t, hogy játssza el egy Microsofthoz felvételiző fiatal szoftvermérnök szerepét. Bill Gates tömör válaszai tanulságosak lehetnek mindenkinek.

Miért épp Önt vegyük fel?

Bill Gates: Látnia kell a kódokat, amelyeket írtam. Olyan szoftverprogramot írok, ami meghaladja az összes elvégzett képzésem kimeneti követelményét. És azt hiszem, azóta még tovább fejlődtem. Azt hiszem, jól tudok együtt dolgozni az emberekkel. Lehet, hogy kissé keményen kritizálom a munkájukat, de összességében szeretem a csapatjátékot. Szeretem az ambiciózus célokat. Szeretem megtervezni a jövőt.

Elemzés: Gates tömör választ ad. Alig 30 másodperc alatt felvázolja, miért érdemes őt foglalkoztatni. Egyértelmű a lelkesedése. Szenvedélye abból fakad, hogy túllép az órán tanultakon, és imád csapatban dolgozni. Utal a színvonalra, talán kissé keményen kritizálja az alacsonyabb szintű teljesítményt, de mosolyogva hozzáteszi, hogy szeret csapatban lenni. Ezzel elveszi a korábbi megjegyzés élét.

Hogyan határozná meg az erősségeit és a gyengeségeit, és hogyan építené be őket a csapatmunkába?

Bill Gates: Nos, nem sokat tudok a marketingről. Nem szívesen lennék eladó. Viszont lenyűgöz az a feladatkör, ahol megalkotják a terméket és átgondolják a funkcióit. Vannak ismereteim az iparág történetéről, olvastam az elkövetett hibákról. Tehát a termék definiálása és létrehozása az egyik erősségem. Ha az Ön csapata érti az ügyfelek igényeit, tud értékesíteni és ért a marketinghez, az nagyszerű, mert ezekkel én nem rendelkezem. Viszont szívesen dolgoznék velük együtt.

Elemzés: 30 másodperces válaszában Gates nagyon világosan beszél az erősségeiről és arról, hogy hol látja a helyét a csapatban. Nem marketinges vagy értékesítő munkát keres. Ő egy mérnök, aki szeretettel végzi a munkáját. Gates őszintén felhívja a figyelmet egy gyengeségére, és nem tetszeleg az elcsépelt perfekcionista szerepben. Ehelyett egyszerűen megemlíti azokat a szerepeket, amelyekre nem tartja magát alkalmasnak. Mindemellett azt is jelzi, hogyan javítana egy csapat eredményességén.

Mit vár ettől a munkától?

Bill Gates: Remélem, hogy jó az opciós csomag! Képes vagyok kockázatot vállalni, és azt gondolom, hogy a vállalatnak nagy jövője van, ezért előnyben részesítem a részvényopciókat a készpénzes ellentételezéssel szemben. Úgy hallom, néhány más vállalat sokat fizet, de kérem, korrekten ismertesse a lehetőségeket!

Elemzés: A részvényopciók választása a nagyobb fizetés helyett nagyon személyes döntés, Gates válasza rengeteg információval szolgál. A részvényopciók előnyben részesítésével kifezei, hogy ő kockázatvállaló, és hisz a vállalatban, annak termékeiben és jövőjében. Gates emlékezteti a kérdezőt, hogy nagy rá a kereslet, de amennyiben tisztességesen bánik vele, csapatjátékos lesz.

Fotó: businessinsider.es

Forrás: forbes.com

#allasinterju #Bill Gates #Microsoft #karrier

H I R D E T É S