beilleszkedes, munkahely, munkatars, protokoll
Fotó: Freepik

Segítség, új munkahelyre kerültem: tényleg ennyire fontos az első benyomás?

blank
blank

H I R D E T É S

Az első napok az új munkahelyen nagy izgalmakkal telnek, de kérdés, milyen a kezdeti időszak, ha újoncként csöppenünk bele a vállalat életébe? 

Megismerkedünk a feletteseinkkel, kollégáinkkal, és egy teljesen új környezetbe csöppenve kissé nyomás helyeződik ránk, azt érezhetjük, hogy már az első pillanattól kezdve több fronton is jól kell teljesítenünk, hiszen az első benyomás valóban fontos. 

Adjuk önmagunkat! 

Természetesen bátran adjunk önmagunkat, de azért van pár íratlan szabály, amihez előnyös, ha tartjuk magunkat. Ez az időszak vízválasztó lehet, hiszen itt derül ki számunkra és a körülöttünk dolgozók számára is, hogy valóban az ideális munkahelyet találtuk-e meg. Nyilvánvalóan nem tudjuk ezt száz százalékosan ekkor még megítélni, azonban lényeges dolgok történhetnek az első napokban és hetekben.

Fontos a nyitottság

Nagyon fontos, hogy mindenhez nyitottan álljunk, hiszen ennyi új inger és információ befogadása senki számára nem könnyű feladat. Ha azonban úgy tekintünk mindenre, hogy egy új kezdet, akkor leegyszerűsíthetjük a folyamatot, és mi magunk is könnyebben adaptálódhatunk. Igyekezzünk barátságosnak lenni mindenkivel, hiszen sosem tudhatjuk, hogy kikkel fogunk tudni a jövőben szorosabb kapcsolatot kialakítani. A munkahelyen köttetett emberi kapcsolatok rendkívül hasznosak, és akár egész életünket végig kísérhetik és segíthetik. Épp ezért ne ítéljünk elsőre, akármennyire is kézenfekvő, inkább vállaljuk a külső megfigyelő szerepet. 

A magánélet tabu

Ügyeljünk arra, hogy ne zúdítsunk rá kollégáinkra már az első napokban minden személyes tudnivalót rólunk, hiszen nem mindenki extrovertált személyiség. Egyébként is érdemes arra odafigyelni, hogy mit mondunk magunkról és személyes életünkről másoknak, de először tényleg érdemes feltérképezni, hogy kik is vesznek minket körül. Ettől függetlenül nyugodtan elegyedjünk beszélgetésbe, de inkább legyünk mi az érdeklődő fél, aki kérdéseket tesz fel. Ezzel magunkat is nagyban segítjük, hiszen megtudhatunk jó néhány dolgot a vállalatról, és a minket körbevevő személyekről. 

Dress code

Nem csak a belső, de a külső benyomás is rendkívül fontos. Tájékozódjunk előre a dress code-ról, és ügyeljünk arra, hogy munkába illően öltözzünk fel. Megjelenésünk legyen ápolt és igényes, de ez természetesen nem csak az első időszakban lényeges. Azonban, ha kétségeink támadnak, hogy illik-e mondjuk nőként szoknyát, férfiként pólót hordani ing helyett, inkább menjünk biztosra, és öltözzünk elegánsabban. Az első időkben úgyis kiderül, hogy miként szokás öltözni, de kérdezhetünk nyugodtan kollégáinktól ezzel kapcsolatban is. 

A tanácsunk összességében tehát az, hogy adjuk önmagunkat, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a többiek számára ismeretlenek vagyunk, így sok múlik azon, hogy milyen benyomást keltünk ebben az időszakban.

Szerző: I.A.
Fotó: Freepik

H I R D E T É S