fejfájás
Forrás: Envato

Sokat stresszelsz a munkahelyeden? Ez lehet az oka

blank
blank

H I R D E T É S

Ha túl sok a stressz a munkahelyen, annak komoly következményei lehetnek mind a munkavállalóra, mind a vállalkozásra nézve. A nők különösen érintettek: 25%-kal több nő szenved a munkahelyi stressztől, mint férfi.

A munkahelyi stressz olyan betegségekhez vezethet, mint a szorongás és a depresszió. Hatással van az immunrendszerünkre is, és jelentősen növelheti olyan a súlyos betegségek, mint például a szívbetegség kockázatát. A jelenség sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: a Perkbox által készített tanulmány szerint a munkavállalók 79%-a tapasztalja meg munkahelyi stresszt. Ez arány pedig 2018 óta mintegy 20%-kal nőtt.

A munkahelyi stressz a nőket jobban érinti.

A HSE jelentése rávilágított, hogy a férfiakhoz képest a nők körében több mint 25%-kal magasabb a munkahelyi stressztől szenvedők aránya.

Stressz a munkában – ezért érdemes vele foglalkozni

A kutatások szerint a munkahelyi problémák okozzák a legnagyobb stresszt az életünkben, megelőzve a pénzzel, a párkapcsolatunkkal és az egészségünkkel kapcsolatos aggodalmakat is. A munkahelyi stressz a vállalkozásoknak is káros: jelentős visszaesést okozhat a termelékenységben, és sokba kerülhet. Ennek ellenére a vezetők közel negyede még mindig nem érzi, hogy a munkavállalók jóléte az ő felelőssége is.

Hogy a probléma mekkora, jól mutatja, hogy 2018-19-ben összesen 12,8 millió munkanap esett ki stressz, depresszió és szorongás miatt. Ami még érdekesebb, hogy ezek közül az emberek közül 90% más okkal magyarázza a távollétét.

A munkahelyi stressz leggyakoribb okai

  • hosszú munkaidő
  • a vezetői támogatás hiánya
  • munkahelyi zaklatás, vagy diszkrimináció.
  • munkahelyi változások
  • unalmas munkafolyamat
  • konfliktus a csapat többi tagjával
  • mérgező vállalati kultúra
  • előléptetési lehetőségek hiánya

A HSE kutatásából az is kiderült, hogy a munkahelyi stresszt 44%-ban a túl sok munka okozza. Ráadásul a munkavállalók 45%-a úgy fogalmazott, hogy a munkahelyén nincs semmi, ami segíthetne a stressz kezelésében. A Deloitte tanulmányából kiderült, hogy a felettes vezetők mindössze 76%-a gondolja úgy, hogy a csapatuk jóléte az ő felelőssége.

Szerző: K.T.

Fotó: Envato

H I R D E T É S