állásbörze, hvg állásbörze, állásbörze 2024, álláskeresés
állásbörze, hvg állásbörze, állásbörze 2024, álláskeresés

Vedd kézbe a jövőd – HVG Állásbörze lehetőségei

blank
blank

H I R D E T É S

A munkaerőpiac folyamatosan változik, és ebben a változásban a HVG Állásbörze ismét meghatározó szereplővé válik. De vajon mit kínálhat egy ilyen esemény a karrierváltóktól kezdve a friss diplomásokon keresztül az idősebb korosztályig?

Az idei esemény nem csak a hagyományos álláskeresési lehetőségek tárházát nyitja meg előttünk, hanem olyan különleges lehetőségeket tartogat a számunkra, ahol a szakmai tanácsadástól kezdve a személyes brandingig minden eszközt megtalálunk, hogy a következő lépésünk ne csak bátor, de sikeres is legyen.

Április közepén egy hibrid rendezvény keretein belül kaphatunk választ arra, hogyan navigáljunk sikeresen a munkaerőpiac kihívásai között. De hogyan is történik mindez, és mit kínál ez az új formátumú állásbörze, ami több, mint egy egyszerű kiállítás? Erről beszélgettem az állásbörze két szakemberével, Szabó Anna operatív vezetővel és Goncalves Georgelina marketing menedzserrel.

Karriertrend: Mire számíthat az, aki április 17-19-e között részt vesz az állásbörzén?

Valószínűleg senkinek nem új az az információ, hogy a koronavírussal megváltozott az életmódunk. Már jó ideje visszaálltunk a normál kerékvágásba, de az akkor tapasztalt fokozott online jelenlét még ma is érvényesül. Ennek köszönhető, hogy a HVG Állásbörzéje hibrid formában fog megvalósulni: a személyes jelenlét mellet az online részvétel is nagy jelentőséget kap.

Április 17-18-án lehetőség van a Papp László Arénában a fizikai megjelenésre és a rendezvény teljes három napján (április 17-19-e között) pedig az online felületen is jelen leszünk. Érdemes az esemény honlapján is nézelődni, ugyanis ezen a felületen érhető el az online felület is, ugyanakkor megtekinthetők a kiállítók, azok álláskínálatai és fontos információk a toborzási folyamatokról. Aki személyesen látogat el az állásbörzére, annak is érdemes a börze oldalán tájékozódni, hogy jobban tudjon az idejével gazdálkodni.

Karriertrend: Az eseményre csak regisztrációval lehet bejutni online és személyesen is?

Az állásbörzén való részvétel regisztrációhoz kötött, a megjelenés bármelyik formáját is választja az érdeklődő. Ez azért is nagyon fontos, mert a regisztrációt követően a tényleges álláskeresők az önéletrajzi adataik megadásával azonnal láthatóvá válnak a kiállítóknál is. Mindez a felvételi eljárás és az állás megpályázását gyorsítja meg.

Karriertrend: Hogyan befolyásolták az elmúlt évek történései a munkakeresési szokásokat és az állásbörzék jellegét?

A koronavírus számos ponton megváltoztatta az életünket. Ez hatással volt a munka világára, így az állásbörzékre, így az online formája is megmaradt. Az a tapasztalat, hogy másképp viszonyulnak az emberek a fizikai börzéhez. Aki személyesen jelenik meg egy ilyen lehetőségen, az nagyon komolyan gondolja az álláskeresést. Azok aránya némileg emelkedett, akik nem konkrét állást keresnek, hanem inkább a pályaorientáció érdekli őket. Ez azért is kap nagy szerepet, mert a kiállítóknak nem titkolt célja az employer branding, ugyanis nálunk lehetőséget kapnak a munkaadók, hogy bemutassák lehetőségeiket.

Karriertrend: Ez azt jelenti, hogy a börzén a karrierváltók éppúgy megtalálhatják a számításaikat?

Igen, az egyik fontos célcsoportunk a karrierváltók. Mind a fizikai, mind pedig az online börzén nagyon sok programmal és lehetőséggel várjuk őket is.

Karriertrend: Az idei állásbörzén várható valami újdonság?

Szerettük volna megújítani több fronton is a rendezvényt. Ennek megfelelően történt egy arculatváltás és nagyon fiatalos külsőt kapott a börze. A lendületességet szeretnénk tükrözni. A másik törekvésünk pedig az volt – tapasztalva az előző évekből, hogy a nagyszínpad eseményei milyen nagy vonzerővel bírnak -, hogy minél szélesebb célcsoportot tudjunk megszólítani. Ezért, hogy tartalmi pluszt tudjuk átadni a látogatóknak, idén 2 tematikus színpad is lesz, amely 4 témát bont ki az érdeklődők számára.

blank

Komoly szakmai programok várják a látogatókat, de a HVG Állásbörze azért más, mert hangsúlyt kap a szórakoztatás is. Nagyon sok céggel dolgozunk együtt, így jön hozzánk olyan, aki stílustanácsadásban segíti a látogatókat. Tanácsokkal látják el az érdeklődőket, hogyan érdemes egy interjún megjelenni, de lesz smink- és frizuratanácsadás is. Az egészségszigeten ingyenes szűréseken vehetnek részt.

Minden regisztrált látogató egy HVG könyvvel és apró kedvességgel gazdagodik. Sőt nyereményjátékaink is vannak, így aki szerencsés, még értékes ajándékot is nyerhet. Sőt a nagyszínpadi programok után is játékra hívjuk a látogatókat és az adott előadáshoz kapcsolódó kvízjátékkal kedveskedünk.

Ugyancsak az idei év újítása egy olyan álláskeresést segítő csomagunk, amellyel valóban hatékonyan tudjuk segíteni a látogatókat. Az ilyen alkalmakon ugyanis nagyon sokat beszélgetünk az érdeklődőkkel és bizony rendre felmerülő probléma, hogy nem tudják milyen CV-vel pályázzanak, kell-e motivációs levél. A helyszínen és online elérhető formában is lesznek CV tanácsadók, akik segítenek a már meglévő önéletrajz átnézésében és a tartalmi rész esetleges módosításában vagy egy új elkészítésében. Ezt követően pedig igénybe lehet venni a grafikai tanácsadást, amely az új vagy módosított CV-t modern, dizájnos köntösbe öltözteti. Illetve CV fotózással is támogatjuk az önéletrajz elkészítését, természetesen mindezek ingyenesek (de az időpont regisztrációhoz kötött). Az így elkészült önéletrajzot a helyszínen a profilhoz lehet csatolni és ezzel a csomaggal már hatásosan meg lehet jelenni az állásadók előtt a helyszínen.

Karriertrend: Tehát aki ellátogat a rendezvényre, az nagyobb eséllyel találhat már akár azonnal új állást?

blank

Ez így igaz, hiszen ez az egyik legfontosabb küldetésünk. Nagy eséllyel akár a helyszínen vagy online munkához juthat egy álláskereső. Nagyon sokan amiatt nem találják meg az állásukat, mert valamilyen lelki gát fogja vissza őket. Ennek leküzdése érdekében társultunk több olyan intézménnyel, akik profik. Szakképzett coachok segítenek abban, hogy egy rövid beszélgetés során kiderüljenek ezek a gátak, azokat sikerrel le lehessen bontani és már ne álljon a munkakereső útjába, merjen lépni. Vagyis arra is lehetőség van, hogy a helyszínen kapott tanácsadás során gyűjtött ismerettel felvértezve állhasson a jelentkező a munkaadó elé. Ezt szolgálja a rapid interjú is, amely során a látogató kipróbálhatja magát egy olyan stresszhelyzetben, amelynek még nincs tétje, hibázhat is. Később, a már éles interjú esetében felkészülten és a stressz minimális jelenlétével tud ilyen helyzetben fellépni.

Várjuk a pályakezdő fiatalokat, a végzős egyetemistákat és a friss diplomásokat is, hiszen remek alkalom kínálkozik számukra, hogy kipróbálják magukat. Több egyetemmel kapcsolatban állunk, ennek köszönhetően az ELTE is kidelegálja a végzőseiket és ez a többi nagy budapesti egyetem esetében is így történik.

Karriertrend: Milyen eséllyel találhatnak munkát az egyetemi végzettséggel nem rendelkezők?

Sok kékgalléros munka is várja az álláskeresőket. Nagy cégek vannak a kiállítóink között, akik nemcsak diplomásokat keresnek, azaz több féle munkalehetőség lesz elérhető.

Karriertrend: A pályakezdő fiatalokról már beszéltünk, de mi van az idősebb korosztály álláskeresőivel? Ők mire számíthatnak?

Számukra kiemelten fontos a coaching szolgáltatásunk, ugyanis az a tapasztalatunk, hogy az idősebbeknél valóban van egy gát, amelynek oka valószínűleg a modern technikai eszközök használatával és a digitalizációval függ össze. A jó hír, hogy a kiállítóink nagyon jól viszonyulnak az idősebbek felé, nyitottak, ezért arra biztatjuk a már nem fiatalokat is, hogy merjenek és próbálkozzanak. A nagyszínpadi előadásaink is azt szolgálják, hogy nagyon hasznos és gyakorlatorientált előadásokkal álljunk elő, ezért igyekeztünk inspiráló embereket hívni. Hírességekkel és influenszerekkel is együttműködünk és ők is képviselik magukat a rendezvényen. Jelen lesz Szabó Zsófi, aki maga is édesanya és gyermeke nevelése mellett tért vissza dolgozni. Biztosan számíthatunk Szily Nóra, Nyári Dia, Baráth András jelenlétére, de kilátogat a rendezvényre még a Dumaszínházas Ács Fruzsi és Szabó Balázs Máté, a Mélylevegőprojekt alapítói, valamint a Cápák Között RTL-es műsorban sikeresen szerepelt Diverzum alapítói is előadást tartanak.

Pszichológusok és coachok fognak előadásokat tartani és beszélgetnek az érdeklődőkkel, hogy azokat a bizonyos gátakat oldani tudják. A nagyszínpad célja tehát, hogy inspirációt, hasznos tippeket nyújtsunk mindenkinek a munka és a magánélet egyensúlyban tartására. Ezzel szemben a tematikus színpadok szűkebb célcsoport igényeit járják körül. Itt mutatkoznak be a kiállítóink is, így remek alkalom kínálkozik arra, hogy kérdéseket is megfogalmazzanak feléjük.

Karriertrend: Mit érdemes tudni az online börzéről?

A kiállítóink nagy része jelen van az online felületen is, így aki nem tud személyesen ellátogatni a rendezvényre, annak ezen a platformon – még ha nem is ugyanazt az élményt kapja, mint fizikai jelenlét esetében – igyekszünk olyan lehetőséget biztosítani, hogy ott jól érezzék magukat és hasznos információkkal gazdagodjanak. Számukra is lesz online CV-tanácsadás és lesz chat, vagyis, ha nem is személyesen, de a kérdéseit így is fel tudja tenni, akár videóhívást is kezdeményezhet. Szintén elérhető lesz több videókonferencia és virtuális előadás, ezért érdemes böngészni a kiállítók programjai között. Próbáljuk a fizikai jelenlét hangulatát átemelni az online térbe és a tapasztalat az, hogy az online elérhető előadásokat nagyon kedvelik.

Az online börze jelentősége abban áll, hogy az egész országból elérhető és a HVG Állásbörze nemcsak Budapestre fókuszál, hanem a vidékiek is.

Karriertrend: A kiálltók számára is készültök érdekességgel?

Az idei év újdonsága, hogy egy szakmai nappal indítunk. Ennek keretén belül lesz egy konferencia, a VIP HR Backstage vezető konferencia, amely ténylegesen a kiállítóknak lesz érdekes, hiszen a szakma legnagyobbjai, vezetői, HR-esei megoszthatják egymással az aktualitásokat, trendeket. Az első nap előadásokkal készülünk, majd a második napon a hallottak feldolgozása történik workshop formájában.

blank

Karriertrend: Aki a személyes részvétel mellett dönt, az hogyan készüljön? Egész nap talál magának elfoglaltságot?

Reggeltől délutánig kínálunk érdekességeket. Érdemes a HVG Állásbörze oldalán tájékozódni, mert folyamatosan frissülnek a programok. Azt is érdemes már az online felületen kiválasztani, hogy mely előadások lehetnek érdekesek és érdemes úgy regisztrálni a tanácsadásokra, önéletrajz átnézésére, a rapid interjúra. Célszerű minél korábban a helyszínre érkezni, hogy minél több programhoz, lehetőséghez hozzájuthasson az érdeklődő.

Karriertrend: Mit gondoltok, hogy milyen nagyságú érdeklődés lesz az idei börze iránt?

Emelkedésre számítunk (az adatokat megnézheted ITT), mert azt látjuk, hogy sokan szeretnék megnézni a lehetőségeiket. Nem feltétlenül mindenki aktív munkakereső, de rengeteg dolgozó kíváncsi arra, hogy adott pozíción belül milyen lehetőségei vannak. Most úgy gondoljuk, hogy az érdeklődők száma magasabb lesz, mint azoké, akik ténylegesen munkát keresnek.

Arra törekszünk, hogy a rendezvény inspiráló legyen és sokat adjon. A cél természetesen az, hogy mindenki megtalálja a munkahelyét, de ehhez kell egy út, amit be kell járni és mi ehhez kívánunk segítséget nyújtani.

Az interjút készítette: Rónai Márta

H I R D E T É S