oneletrajz, karrier, allas, allasinterju
Fotó: Envato

A jó önéletrajz titka

blank
blank

H I R D E T É S

Amennyiben úgy döntünk, hogy megpályázunk egy állást, bizonyára szükségünk lesz egy önéletrajz összeállítására. A feladat könnyűnek tűnik, hiszen csak magunkról kell néhány sort írni, ám mégsem gondolnánk, mekkora fontossággal bír egy jó önéletrajz megléte. 

Ez az első, amivel a munkáltató találkozik, és ebből már fontos következtetéseket tud leszűrni: nagyrészben azt, hogy behívnak-e minket állásinterjúra vagy sem. Lényeges tehát, hogy önéletrajzunk precíz, összeszedett legyen, ám mégse túl hosszú, hiszen senki sem szeretne órákat eltölteni csak a mi szakmai hátterünk olvasgatásával, főleg, hogy valószínűleg nem mi vagyunk az egyetlen jelentkezők. De akkor mégis hogyan tegyünk össze egy megfelelő anyagot magunkról, melyben kiemelhetjük erősségeinket? 

Elsősorban tervezzük meg az egész megjelenést, hiszen rendkívül lényeges az összkép

Nyugodtan legyünk kreatívak, hiszen a figyelemfelkeltés pozitívan hathat megítélésünkre. Gondoljunk bele, hány ugyanolyan önéletrajzzal találkozik a másik fél, hiszen vannak sablonok, amiket fel lehet ingyenesen használni. Ezekkel bátran élhetünk mi is, de ne féljünk egy kicsit felturbózni azt. Ügyeljünk rá, hogy tényleg ne legyen hosszú a terjedelem, 1-2 oldal bőven megfelelő. Ez természetesen függ attól, hogy mennyi szakmai tapasztalatunk van, hiszen van, akinek csak ez 1 oldalt tesz ki. De ne felejtsük el, hogy bőven ráérünk majd szóban kifejteni részletesebben, hogy hol is tanultunk, mik a tapasztalataink és erősségeink. Nem kell mindent beleírni, csupán mutassuk be vázlatosan, amit láttatni akarunk magunkról így elsőre.

Mivel az emberek vizuális típusúak, így mindenképp előnyös egy jó képet betenni magunkról. Nem kell egy egész alakos kép, legyen diszkrét az összhatás. Válasszunk formálisabb fotót, ami inkább sugallja szakmai profizmusunkat, mintsem valami egészen mást. Tehát az utazós, iszogatós, kanapén ülős fényképek nem biztos, hogy a legjobb döntésnek bizonyulnak. Betehetünk egy, a korábbi munkahelyünkön készült, vállalati fotót, de részt vehetünk kifejezetten ilyen jellegű fotózáson is. Ez természetesen nem kötelező, és költséggel is jár, viszont, ha úgy gondoljuk, ez is amolyan hosszútávú befektetés, akkor erre is vannak kiváló fotósok. Ne óckodjunk tehát attól, hogy megmutassuk az arcunkat, hiszen az interjún mindenképp látnak majd bennünket.

És, ami talán a legfontosabb mindemellett, hogy ne füllentsünk önéletrajzunkban, hiszen elég hamar fény derül majd arra, ha nem a valóságnak megfelelő tényeket írtunk le magunkról.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S