Videós önéletrajz készül
Forrás: Envato

A videós önéletrajz lenne az új trend?

blank
blank

H I R D E T É S

Ahogy a munkaerő-felvétel a virtuális interjúk felé tolódik el, egyre több jelölt próbálkozik azzal, hogy videós bemutatkozást készítsen az önéletrajz mellé. Vajon nagyobb eséllyel kapnak ők munkát?

A koronavírus járvány miatt megnőtt a virtuális toborzás népszerűsége. Egy iparágakat átfogó globális felmérés szerint a vállalatok 65%-a vett fel új jelöltet anélkül, hogy személyesen találkozott volna vele. Az online interjúk mellett a videós önéletrajzok színesítik tovább a felvételi folyamat palettáját.

2021 elején a LinkedIn és a TikTok után egyre több független platform kínált egyablakos megoldásokat a videós önéletrajzok rögzítésére, szerkesztésére és elküldésére. A lehetőség iránt pedig egyre nő a kereslet. Egy 2021 márciusában készült LinkedIn felmérés szerint a munkaerő-felvételi vezetők 79%-a, az álláskeresők 61%-a gondolta úgy, hogy a videó egyre fontosabb az álláskeresésénél. – írja a BBC.

Míg a PDF és a papíralapú önéletrajzok elveszhetnek a tömegben, a Cirano kanadai kutatóintézet 2021-es tanulmánya szerint a munkaadók kétharmada nyitotta meg és nézte meg a spontán videós önéletrajzokat, illetve

a videós önéletrajzok több mint 10%-kal növelték a visszahívások arányát.

A szakértők szerint ez a módszer egyre népszerűbb lesz, hisz a Z generációsok számára természetes a digitális lét, nagyon jól értenek a technikához, illetve az online megjelenés fortélyait is értik.

De mi a helyzet azokkal az állásokkal, ahol nem a videószerkesztés, a kreativitás, a nyilvános beszéd vagy a magas önbizalom az elvárt készség és adottság?

Szakértők szerint a néhány másodperces felvételek torzítják a kiválasztási folyamatot, a pillanatnyi benyomás nem ad elég információt a személyről. Emellett nagyobb az esélye annak, hogy az önéletrajz valamilyen elfogultságot kelt, teret ad az életkor, faj vagy etnikai hovatartozás alapú diszkriminációnak – vélik.

Sok vállalat mesterséges intelligencia-rendszereket használ arra, hogy kizárja a szubjektivitást a szűrési folyamatból. Sok helyen kifejezetten ellenzik a fényképes önéletrajzokat, sőt a jelöltek neve és az egyetemének neve sem kerül a kiválasztásért felelős szakember elé.

A Cirano tanulmány szerint ugyan a videós önéletrajzok esetében 10%-kal nőtt a visszahívási arány, a kerekesszékeseket továbbra is kisebb számban hívták be interjúra, illetve a leendő munkaadók nagyobb valószínűséggel hagyták abba a videóik megtekintést, amikor kiderült, hogy a jelölt fogyatékossággal él.

Sokan nem tudnak önéletrajzot írni

Azoknak azonban, akik nem szívesen állnak a kamera elé, esetleg nem értenek a videótechnikához, jó hírt jelenthet, hogy a szakértők szerint nem egyhamar veszi át a videó az írott anyag helyét. Sok munkáltató ugyanis épp azon dolgozik, hogy kiszűrje a felvételi folyamatból az elfogultságot, illetve ragaszkodik az interjúhoz és az emberi interakcióhoz.

Tehát ahelyett, hogy órákat töltene bárki egy tökéletes promóciós klip összeállításával, jobban teszi, ha visszatér az alapokhoz, és szembenéz a nagy kihívással: egy jó önéletrajz megírásával.

Fotó: Envato

H I R D E T É S