blank

Online interjúk – hogyan nyújtsunk harmonikus összképet kamerán keresztül?

blank
blank

H I R D E T É S

A vírus sok mindent vitt és sok mindent hozott – például markáns változásokat az interjúztatás világába. Az online interjúk száma rohamosan megnőtt az utóbbi időben. A munkavállalóknak, a cégeknek és a HR-es kollégáknak egyaránt kihívást jelenthet az új trend.

Először is érdemes megvizsgálni a jelenséget pályázói oldalról. Hacsak az álláskereső nem színész, vagy médiasztár, eleinte zavaró lehet számára a kamera előtti szereplés. Miközben napjainkban, a video chat és a kütyük világában a sokan már hozzászoktak a telefon és a komputer kamerájához, mégsem biztos, hogy olyan egyszerű digitálisan jó benyomást kelteni. Érdemes odafigyelni a részletekre, ha harmonikus összképet igyekszünk kialakítani. 

Az állásinterjú mindkét fél részéről jelentős figyelmet és koncentrációt igénylő szituáció, emellett az álláskereső valószínűleg izgul is valamennyire. Elvégre versenyszituációról van szó, ahol sok múlhat rajta, hogy őt választják-e végül vagy sem. Személyes és digitális interjú esetén is fontos, hogy az illető jó benyomást keltsen metakommunikációs szinten is, miközben esetleg éppen izzasztó kérdések megválaszolásával van elfoglalva.

A kamera legalább csak egy nézőpontból veszi a jelöltet, van, aki ezt pozitívumként éli meg, és van, aki korlátként. Mindenesetre fontos lehet annak az egy nézőpontnak a tudatos megkonstruálása.

Javaslatok:

A fény lehetőleg elölről érje az arcot, semmiképpen se hátulról érkezzen, hiszen akkor szinte csak a sziluett lesz kivehető. Az oldalfény is érdekes összbenyomást nyújthat, és nem feltétlenül szerencséset. Érdemes tükör, illetve a berendezés kamerájának segítségével ellenőrizni a látványt, már csak azért is, mert az arcbőr, vagy a szemüveg hajlamos a becsillanásra. Elsősorban az arcra és a test felső hányadára kerül át a hangsúly a teljes testhez képest, ami egy személyes interjún a maga élő mozgásában tud megmutatkozni. Ha valaki nincs még hozzászokva a video csevejhez, érdemes lehet barátokkal, kötetlen beszélgetések mentén gyakorolni a szituációt, mielőtt beugrana a mélyvízbe. A szemkontaktus felvétele ráadásul jóval nehezebb, mint „terepen”. Beszéd közben ösztönösen igyekszünk a másik szemébe nézni, a mimikájára koncentrálni. Hogy ezt milyen hatásfokkal tudjuk megvalósítani, az eszköz és az internetelérés adottságainak megfelelően széles spektrumon mozoghat, ráadásul érdemes úgy elhelyezkedni, hogy a tekintetünk egyszerre tudja pásztázni a monitoron megjelenő beszélgetőpartnert, és az eszköz kamerájába nézve mi is az ő „szemébe” tudjunk nézni.

Természetesen, akárcsak a személyes interjú esetén, nagyon fontos a megfelelő öltözék kiválasztása. Érdemes „teljes pompában” megjelenni. Egyrészt, ha valamilyen oknál fogva véletlenül felpattanunk, (erre csekély az esély, de nem nulla), vagy a telefonkészülék váratlanul az asztal alá esik, igen kínosan veheti ki magát, ha az ing alatt hirtelen mackónadrág válik láthatóvá. Ráadásul a tetőtől talpig megkonstruált öltözék pszichésen is segít ráhangolódni a szituációra.

blank

Ne feledkezzünk meg a háttérről sem! Minél semlegesebb, annál jobb. Hiszen a figyelmet most önmagunkra igyekszünk terelni, nem volna szerencsés, ha elvonná a tapéta merész mintája (ami ráadásul színben nem biztos, hogy harmonizál az ingünkkel), vagy egy markáns metál együttes posztere a falon, nem beszélve a fregolin száradó zoknikról. A munkakörnyezetet, ha ízléses és kellemes a szemnek, már bátrabban megmutathatjuk: egy virág, a könyvekkel, dossziékkal tarkított polcok kellemes hangulatot teremthetnek, ugyanakkor mindvégig a semleges háttérfunkcióban kell megbújniuk.

Sokaknak újdonság a gépi hangjuk, ez szintén ijesztő lehet elsőre, ne az állásinterjú első perceire tartogassuk a szembesülést! Barátkozzunk vele, próbáljuk elfogadni, hogy más, nem az, amit belülről hallunk. Csengése valószínűleg kevéssé öblös vagy karakteres az általunk megszokottnál, tekintve, hogy azt belülről, a koponyánkból észleljük. Ezzel együtt legyünk tudatában, hogy környezetünk évek óta ezt szokta meg tőlünk, és hogy szinte mindenki idegenkedik először az igazi hangjától. Igyekezzünk túltenni magunkat ezen.

Próbáljunk ügyelni a részletekre, ugyanakkor könnyed és elfogadó viszonyba kerülni digitális megnyilvánulásunkkal, és kellő mértékben fesztelenül viselkedni. Kamerán keresztül is lehet jó benyomást kelteni – ne bízzuk a véletlenre!  

Szerző: B.E.

#HR #onlineinterju #allas #allasinterju

H I R D E T É S