palyakezdo, munkaeropiac, munka, allaskereses
Fotó: Envato

Mik az előnyei, ha már fiatalon dolgozunk?

blank
blank

H I R D E T É S

Rengeteg olyan fiatal van, aki rögtön a 18. életévét betöltve dolgozni kényszerül, mert nem teheti meg, hogy csupán tanulmányaira vagy egyéb tevékenységeire fókuszáljon. Ám olyanok is vannak, akik jó helyzetük ellenére döntenek úgy, hogy kipróbálják magukat a munka világában.

Épp ezért többen egyetem mellett igyekeznek érvényesülni a munkaerőpiacon, de az sem ritka, hogy valaki a nyarakat tölti el munkával. Bármilyen szituáció is áll fenn, az sosem hátrány, ha már ennyire fiatalon elkezdünk dolgozni. Természetesen kompromisszumokkal és áldozatokkal jár, ahogy minden más is, de rengeteg előnye van. 

Fiatalság, fizetés, függetlenség

Az első és legfontosabb, hogy anyagi függetlenséget biztosítunk önmagunk számára, ezzel egy nagyobb terhet levéve családtagjaink válláról. Még ha a fizetésünk kezdetben nem is elég arra, hogy teljesen önálló életet éljünk, mégis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ne kelljen mindenre pénzt kérnünk. Hamar észrevesszük majd, hogy megtanulunk takarékoskodni, és kétszer átgondoljuk, hogy megvegyük-e az adott tárgyat vagy részt vegyünk-e egy fizetős eseményen. Egyszóval belecsöppenünk a felnőttek életébe, ami nem is olyan könnyű, mint azt gyerekként elképzeltük. Azonban az érzés, amikor az első fizetésünk megérkezik, semmivel sem összehasonlítható. Jogosan érezhetünk büszkeséget, hiszen egy lépést tettünk afelé, hogy független emberré váljunk.

Fiatalság, tapasztalat(lanság), álláskeresés

Az anyagiak mellett nagyon hamar szakmai tapasztalatra tehetünk szert, bármilyen szektorban is helyezkedjünk el. Még, ha nem is álmaink munkáját végezzük épp, netán később nem ezzel fogunk foglalkozni, akkor is rengeteget adhat hozzá személyiségünkhöz az, ha munkát vállalunk. Előnnyel indulunk az álláskeresés során, hiszen már lesz munkatapasztalatunk, így jó eséllyel fognak minket választani egy olyan emberrel szemben, akinek az lenne élete első munkája. Természetesen mindig el kell kezdeni valahol és ez a tény nem is általánosítható, de azt kijelenthetjük, hogy sok mindenben fogunk előnyt élvezni, ha van már némi tapasztalat a hátunk mögött.

Fiatalság, emberi és szakmai kapcsolatok, nyitottság

Már fiatalon olyan értékes kapcsolatokra tehetünk szert, amire a munkán kívül nem feltétlenül lenne lehetőségünk. Nem csak szakmailag, de emberileg is jól jönnek majd életünk során ezek a kapcsolatok, így a nyitottság kulcsfontosságú. A munka világában már nem csak a saját korosztályunkkal találkozunk, és teljesen más érdeklődési körrel rendelkező személyekkel is összesodor az élet. Sokszor nehéz egy adott szituációban a tőlünk látszólag távol álló emberek mellett érvényesülni, de hosszú távon ebből is csak tanulhatunk és profitálhatunk. Érdemes tehát minél hamarabb elkezdeni dolgozni, még, ha nem is főállásban, a lényeg, hogy kezdjük el élni saját életünket e területen is, hiszen ez csak a javunkat szolgálja.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S