munkahely, felmérés, munkánkat
munkahely, felmérés, munkánkat

Szereted, vagy utálod a munkádat? – ezek a leggyakoribb okok 

blank
blank

H I R D E T É S

Legutóbb arról kérdeztük olvasóinkat, hogy szeretik-e a munkájukat? A hónap kérdése kapcsán összegyűjtöttük azokat az okokat, ami miatt szerethetjük a munkánkat és azokat is, ami miatt utálhatjuk azt.

Te szereted a munkádat? – kérdeztük a karriertrend.hu olvasóitól és a a válaszok túlnyomó többsége az igen volt. Olvasóink 70%-a szívesen végzi azt a tevékenységet, amit foglalkozásként választott. A fennmaradó 30%-nál 16-14 arányban azok voltak többségben, akik nem szeretik azt a munkát, amivel a kenyerüket keresik. A „közömbösek” a válaszadók 14%-át tették ki. A hónap kérdése kapcsán összegyűjtöttük azokat az okokat, amik miatt valaki szeretheti, vagy utálhatja a munkáját. 

Hónap kérdése: Volt már olyan, hogy a munkahelyi stressz negatívan hatott a magánéletedre?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Szenvedély, szabadság, kihívások

Aki szereti a munkáját, az általában jól érzi magát a kollégái között. A munkatársainkkal való kapcsolat fontosabb lehet, mint sokan gondolnák. Ha egészséges a munkahelyi légkör, az jó hatással van a produktivitásra. Szintén fontos a szenvedély is, azok a munkavállalók, akik a pozitív érzelmeiket is beleviszik a karrierjükbe, jobb teljesítményt nyújtanak másoknál. Kulcskérdés a szabadság és a rugalmasság is, ezekből érezhetjük, hogy a cégnél megbíznak bennünk.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyen, a folyamatos fejlődés is fontos, az, hogy legyen lehetőségünk a tanulásra. Kulcskérdés, hogy a munkahelyünk biztosít-e eszközöket, forrásokat arra, hogy minden csapattag személyesen és szakmailag is fejlődhessen. Ezzel összefügg egy másik szempont is, ez pedig a kihívás: a csapattagoknak úgy kell érezniük, hogy kihívást jelent a pozíciójuk, és folyamatosan fejlődniük kell. Ha nincsenek kihívások, abba könnyen beleszürkülhetünk és kiéghetünk a monotonitásban.

Juttatások és karrierlehetőségek

És akkor az anyagiakról. Természetesen mindenkinek a szenvedélye és lendülete alulmarad, ha úgy érzi, hogy kevesebbet fizetnek neki, mint amennyit megérdemel. Egy munkavállaló számára a legmotiválóbb dolog az lehet, ha a cége bizonyos időközönként megkérdezi, hogy elégedett-e a juttatásokkal? A legszívesebben olyan vállalkozásoknál dolgoznak az alkalmazottak, ahol figyelnek arra, hogy olyan egyedi bónuszokat, kedvezményeket adjanak, amellyel elégedettek lehetnek az alkalmazottak. Létfontosságúak az előrelépési lehetőségek is, hiszen ha úgy érezzük, hogy zsákutcában ragadtunk, előbb vagy utóbb el fogunk menni a cégtől.

De a legfontosabb, hogy értékesnek érezzük magunkat. Mindenkinek éreznie kell, hogy értékelik, és hinnie kell abban, hogy fontos szerepet játszik a vállalat sikerében. A szóbeli, vagy írásbeli elismerések, amivel az erőfeszítéseinket méltányolják, hasonlóan fontosak, mint a pénzbeli jutalmak vagy más ajándékok.

És még egy dolog. Akkor vagyunk elégedettek a munkahelyünkkel, ha a karrierünk szinkronban van az életünkkel. A rugalmas időbeosztás és a távmunka segít abban, hogy időt szakíthassunk a családunkra, az egészségünkre, vagy a hobbinkra is.

Rossz fizetés, túlhajszoltság és a motiváció hiánya

És most rövid azokról az okokról, ami miatt úgy érezhetjük, hogy nem szeretjük a munkánkat. Ha nem tisztelnek bennünket, ha a közvetlen felettesünk egy zsarnok, ha úgy érezzük, hogy hazudnak nekünk, amikor a cég működéséről, vagy jövőjéről van szó,  ha nem tudjuk, hogy mi a szerepünk e célok elérésében és ha a munkáltatónk egyáltalán nem törődik a magánéletünkkel, akkor nem szeretjük a munkánkat. Mint ahogy akkor sem, ha nem bízunk a főnökeinkben,  alulfizetettek és túlhajszoltak vagyunk, nincs motivációnak arra, hogy jól végezzük a munkánkat, úgy érezzük, hogy nincs értelme a feladatainknak, túl sokat dolgozunk, halogatjuk a dolgainkat, sokat ingázunk és esélyünk sincs a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésére.

Szerző: K.T.

H I R D E T É S