Fashion designer with kid working

SzuperMamik, szuper skillek: visszatérés a munka világába

blank
blank

H I R D E T É S

Vajon miért jó, ha kismamák is dolgoznak egy vállalatnál? Sok kutatás bizonyítja, hogy azok a csapatok, amelyek sokszínűek, ahol a lehető legtöbb háttérrel bíró ember dolgozik, akár anyukák, apukák, sokkal sikeresebbek, produktívabbak és gyorsabban, könnyebben hoznak meg fontos döntéseket, a krízishelyzetben is jobban helyt tudnak állni, mint a homogén összetételű közösségek. Több kutatás bizonyítja, hogy ezek a csapatok üzletileg is nagyobb hasznot hoznak egy adott vállalatnak, mert roppant innovatívak. A kismamák a munka világába való visszatérését segítő lehetőségekről, jó gyakorlatokról tartottak online kerekasztal-beszélgetést Farkas Eszter, a BlackRock EMEA Recruitment partnere, Nagy Eszter, az Acadedmy4MoMs végzett hallgatója, Polocz Anett, a COSMO CONSULT Hungary ügyvezetője és Szél Péter, a Green Fox vezető mentora részvételével.

Miben szuperek a kismamák?

Messziről érezni lehet, hogy valaki kismama, mert nagyon sok értéket és előnyt hordoznak magukban – fogalmaz Polocz Anett. Mind mondja, az állásinterjún kicsit félénkebbek, bizonytalanabbak, mivel számukra ez egy új helyzet, egy új közeg, többen hosszú időt töltenek otthon a gyerekekkel, vissza kell szokniuk egy munkahelyi légkörbe. A munkáltatók szeretnek együtt dolgozni kismamákkal, mert személyükben megbízható munkavállalókat találnak. A kismamák értékelik, hogy jó környezetben, rugalmasan tudnak dolgozni. Egyre több cégnél – és ebben élenjárnak az informatikai cégek – lehetőség van arra, hogy részmunkaidőben vállaljanak munkát, nemcsak 4 vagy 8, hanem akár 5, 6, 7 órában is. A kismamák képesek magas szinten koncentrálni, a munkavégzés egy fókuszált, aktív idő számukra, ezért nagy teljesítményt tudnak produkálni. Farkas Eszter szerint is szuperképességekkel rendelkeznek a kismamák, számukra nincs lehetetlen, minden feladatot megoldanak, amit rájuk bíznak. Egy roppant motivált, determinált munkavállalói rétegről van szó, szeretnének valamit megoldani vagy elérni, és ezért mindent megtesznek. Kitartók, ha tudásbeli hiányuk van, magukra szedik a hiányzó információkat, és a végén elérik a céljukat. Kiválóak időmenedzsmentben, jobbára részmunkaidőben csatlakoznak a vállalathoz, de a heti 30 órában megoldják a rájuk bízott feladatokat, hiszen utána a családjukkal kell foglalkozniuk. Mint Farkas Eszter mondja, sokkal jobb az anyukák teljesítménye, mint pályakezdő társaiké.

Hogyan könnyíthetik meg a munkába való visszatérést a munkáltatók?

A COSMO CONSULT Hungary-nél például van törzsidő, amikor egy bizonyos időszakban elérhetőnek kell lennie a munkavállalónak, ezt egyébként egyre több cégnél alkalmazzák. Viszont a köztes időt mindenki rugalmasan kezeli, így a családban is be tudják osztani az időt. A szabadságok kivételénél lehetőség van arra, hogy egy napot szétszabdalva vegyenek ki a munkatársak, ha például anyák napjára hivatalosak, nem kell egy egész szabadságot elhasználniuk ezért. A cég támogatja a home office-t, de lehetőség van távmunkára is, emellett bölcsődetámogatást is igénybe vehetnek a munkába visszatérő kismamák. A BlackRock-nál biztosítják a részmunkaidős foglalkoztatást, így rugalmasan lehet beosztani a munkát.

A Covid-időszak alatt, amikor bezártak az óvodák, a bölcsődék, az iskolák, amihez szülőként alkalmazkodniuk kellett a munkavállalóknak is, sokan úgy dolgoztak, hogy az apuka dolgozott délelőtt, az anyuka délután, így az elcsúsztatott munkaidő kiválóan illeszkedett a család igényeihez. A vállalkozás most max. 3 hónapig 100%-ban fizeti a betegszabadságot, és a fizetett szabadságok időtartamát illetően flexibilisen tudnak eljárni. Igénybe lehet venni apasági szabadságot, ha az édesapa szeretne otthon maradni a gyerkőccel, van cafeteriába beépített bölcsődetámogatásuk, emellett rendszerezett módon tudnak egymásnak segítséget adni a kollégák. Az ápolói assistant programban akár pszichológiai tanácsadást is igénybe lehet venni, privát egészségbiztosításuk pedig nemcsak a munkavállalók, hanem azok gyermekeire és közeli családtagjaikra is kiterjed.

Hogyan élték meg a visszatérést a kismamák?

Mivel a beszélgetőpartnerek maguk is megtapasztalták, milyen kismamaként visszatérni a munka világába, megosztották a saját praktikáikat. Volt, aki részmunkaidővel kezdett, eleinte napi 3 órát tudott dolgozni, azt is jobbára otthonról. Az anyai lelkiismeretfurdalás tompítására azt tudatosította magában, hogy nagyon sok időt tölt a gyerekekkel. Emellett igyekezett koncentrálni és fókuszálni az egyes területekre, amikor dolgozott, akkor minden félórát kihasznált a haladásra, és ugyanígy tett otthon is, amikor a gyerekekkel volt, akkor rájuk koncentrált. A család támogató hozzáállása mellett a legnagyobb segítséget a kollégák támogatása jelentette. Az, hogy a munkahely családbarát, ott mutatkozik meg, hogy a kollégák mennyire tolerálják, hogy adott pillanatban éppen elérhetetlen valaki, vagy hogy sír a gyerek a háttérben. Egy másik hozzászóló is a tudatosságot, a felkészülést említette, illetve a család egyöntető támogatását. Mind a munkahelye, mind az új szakmáját megtanító képzőhely, mind pedig a család nagyon sokat segített neki abban, hogy ki tudjon jönni a folyamat közben adódó mélypontokból. Mint megfogalmazta: a fejlődés az ember komfortzónáján kívül zajlik, ez sokszor fájdalmas, de érdemes elhagyni a komfortzónát, mert utána nagyon büszkék leszünk a sikerünkre.

Szerző: K.T.

#munkaeropiac #noimunkavallalas #foglalkoztatas #HR #diszkriminacio #homeoffice #softskill

H I R D E T É S