munkahelyváltás, utálom a munkámat, tippek
munkahelyváltás, utálom a munkámat, tippek

Utálod a munkád? 3 + 1 ok, miért válts azonnal

blank
blank

H I R D E T É S

Nem szereted a munkád? Szívesen váltanál, de dilemmát okoz még a döntés? Írásunkból motivációt meríthetsz és megtudhatod, milyen tényezők sorakoznak a munkahelyváltás mellett.

Első ok: az egészséged

Egyre több tudományos kutatás bizonyítja, hogy jobb egészségnek örvendenek azok, akik boldogok. A boldogsághoz szükséges pozitív érzések ugyanis kedvezően hatnak az immunrendszerre. Például a náthavírus kisebb eséllyel betegíti meg azokat, akik jól érzik magukat a bőrükben. A szomorú, kedvetlen emberekben ezzel szemben kevesebb természetes ölősejt termelődik, melyek az immunrendszer elsődleges védvonalát képezik. Sőt, a kedvünk a fájdalomtoleranciára is hatással van: ha búsulunk, erősebbnek érezzük a fájdalmat, mintha jókedvűek vagyunk.

Ha nem kedveled a munkád, és huzamosabb ideig kitartasz mellette, ártasz az egészségednek is. Ne tömd magadba a vitaminokat, inkább válts munkahelyet!

Második ok: a boldogságod

Ha nem szereted a munkád, és emiatt gyakran kényelmetlenül érzed magad, dühös, frusztrált, stresszes vagy, akkor nagy mennyiségben élsz át negatív érzéseket. És ez nem jó.

A pozitív pszichológia szerint nem azok boldogtalanok, akiket nagy csapások érnek, akikkel kiemelkedő negatív események történnek, hanem azok, akik gyakrabban élnek át negatív érzéseket, mint pozitív érzéseket.

Tehát, ha napi 7-8 órában utálod a munkád, de van egy pazar hobbid, amit imádsz és amire rendszeresen tudsz időt szakítani, megmentheted a boldogságod. Ha nincs hobbid, de vannak megértő, imádni való barátaid, akkor a velük töltött órákban is kompenzálhatod a munka során keletkező rossz érzéseket.

Ha egyik sem igaz, (és nem is vagy éppen fülig szerelmes), akkor keress egy új állást, ahol a munka, vagy a munkatársak iránti szeretet érzése termel benned annyi kellemes érzést, amennyi a boldogságodhoz kell.

Harmadik ok: a teljesítményed

Ha kicsit vagy netán nagyon utálod a munkád, akkor nem valószínű, hogy jól teljesítesz jelenlegi munkakörödben. Az persze lehet, hogy rengeteget dolgozol, sok időt és energiát fektetsz a feladatokba, hullafáradtan mész haza, de annak kicsi az esélye, hogy kiemelkedő a teljesítményed. Azok, akik kiválóan teljesítenek, attól kiválóak, hogy folyamatosan keresik annak lehetőségét, hogyan lehet ugyanazt a munkát egyre jobban és jobban végezni. Ők mindig fejlődni akarnak, kicsit jobbak, ügyesebbek, hatékonyabbak lenni, mint tegnap. És mi hajtja őket ebben? Hogy szeretik a munkájukat. Örömöt, élvezetet ad nekik a munka. Energiával, lelkesedéssel tölti el őket.

Ha nem szereted azt, amit naponta teszel a munkahelyeden, akkor elvesztegeted az energiádat és az idődet. Keress olyan állást, ahol a szíveddel is dolgozol, hogy a legjobb teljesítményt hozhasd ki magadból. Így a világnak is nagyobb hasznára leszel.

Szerző: Sipos Tünde, tréner, Forlong Bt.

H I R D E T É S