H I R D E T É S

utolsó munkanap, munkahely, búcsú, munkahelyváltás, tippek
utolsó munkanap, munkahely, búcsú, munkahelyváltás, tippek

Eljött az utolsó munkanap? Így tudd le!

blank
blank

H I R D E T É S

Egyszer minden véget ér. Még a legjobb munkahelyen is változás állhat be a munkatársak összetételében, a velük való viszonyban, a munka mennyiségében, minőségében, de akár az előre lépési lehetőségekben is. Ez a búcsút is jelentheti…

Nálatok van világosan látható karrierút a munkahelyen?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Már régen vége van annak az időnek, amikor az ember bedolgozta valahová magát és jóformán onnan ment nyugdíjba. Az egy munkahelyen ledolgozott életút már olyan ritka, mint a fehér holló. A mai rohanó világban teljesen természetes, hogy munkahelyet váltunk. Az önmagukat, igazi hivatásukat kereső emberek ugyanis folyton tanulnak, fejlődnek és ez bizony változással, váltással járhat. A minél több pénz és a magasabb státusz megszerzése pedig a legnagyobb motiváció abban, hogy új állást keresünk és bizony a munkahely megszűnése, a felmondás is komoly ok lehet.

Kilépő

Egyes helyeken kilépési interjúval kívánják feltárni munkaadói részről az okokat, de nincs mindenhol így.

A kilépési interjú nem az az alkalom, ahol végre kiteregetheted a szennyest. Tény, hogy felszínre kerülhetnek a hibák és pont az a célja, hogy a munkavállaló elmondhassa tapasztalatait. Azonban, ha ilyenben van részed, ne arra használd fel, hogy másokat befeketíts. Örülj annak, hogy őszintén és nyíltan elmondhatod az esetleges problémákat. Amíg te felszabadulsz attól, hogy végre kimondhatod, addig a munkaadód is fontos ismeretre tehet szert. Mindezt felhasználhatják arra, hogy javítsanak a belső kommunikáción, struktúrán.

Eljött az utolsó munkanap

Az utolsó munkahelyen töltött nap hangulata sok mindentől függ. Az egyik leghangsúlyosabb tényező az, hogy mi miatt hagyod ott az állásodat. Ha a felmondás oka valamelyik fél elégedetlensége, akkor egészen más hangvétele lehet annak a napnak. Más azonban az, ha közös megegyezéssel, megértésben történik az elválás és még a munkatársakkal is remekül kijössz.

Munkahelyi szokás, hogyan történik a búcsú egy kollégától. Sok helyen hagyomány az ünnepi keretek közé foglalt elköszönés a munkatársak és munkaadó részéről is, ugyanakkor az elköszönő kolléga is kitehet magáért. De hogyan is?

A munkáltató és a munkatársak búcsúja

Az összetartó, már-már családias munkahelyi közösségből nehéz kiválni, de olykor muszáj. Bármi legyen is az ok, nehéz hátat fordítani egy olyan csapatnak és munkának, amely jó volt. Ha mégis így döntesz, akkor számíthatsz arra, hogy se szó, se könny, se ajándék nélkül nem távozhatsz. Ideális esetben nemcsak a legközvetlenebb kollégák köszönnek el tőled, hanem mindenki, beleértve a vezetőség tagjait is. Ez persze egy kisebb cég esetében érvényesül igazán. Nagy vállalat esetében nem várható el, hogy olyan munkatársak is könnyes búcsút vegyenek tőled, akikkel szinte alig találkoztál.

Ha nagyon jó kapcsolatot ápoltál mindenkivel és minden neheztelés nélkül váltok el egymástól, akkor a munkahelyen töltött utolsó napod kisebb ünnepséggé, bulivá fordulhat át. Ilyenkor asztalra kerülhetnek finomságok és az utolsó munkanap már lényegében csak a múltidézésről, a kellemes társalgásról szól. Ez biztosan még inkább erősíteni fogja mindenkiben a pozitív érzést.

Nem érdemes felégetnünk magunk mögött a kapcsolatokat, mert sosem lehet tudni, hogy mikor lehetünk egymás hasznára. Ennek figyelembevételével és a lelkedbe bekúszott kellemes emlékekkel távozz.

H I R D E T É S

A te búcsúd

Bármi a munkahely elhagyásának oka, elköszönni akkor is illik. Még akkor is, ha marad benned némi tüske és alig várod, hogy túl legyél azon a napon. Szánd rá magad ebédidőben, hogy a főnöktől elköszönj. Ha harag, düh is van benned, nem mindegy, hogy milyen szájízzel válsz meg attól a helytől. Ugyanígy viselkedj a munkatársaiddal is. Hidd el, hogy hosszú távra tekintve te magad is jobban fogod érezni ettől magadat.

Megoldás lehet az is, hogy a közeli étterembe hívod meg a csapatot egy utolsó, közös ebédre. Ez elég költséges mulatság lehet és ehhez nagyon jó munkatársakat kell magad mögött hagynod.

Ha nem is mindenkivel voltál jóban, attól még elbúcsúzhatsz. Többnyire süteménnyel, valamilyen finomsággal szokta megkínálni a távozó munkatárs a többieket. Ez is jó kilépő abból a közösségből és segít abban, hogy az esetleges nézeteltéréseket simítani lehessen.

Nem mindenki szeret a társaság középpontjában lenni. Van, aki kifejezetten nem. A munkahelyi búcsúztató esetében a figyelem arra irányul, aki elhagyja a közösséget. Ha te nem akarod magad kitenni az ilyen fokú törődésnek, de szó nélkül sem akarsz távozni, a búcsúlevél még jó ötlet lehet. Egy közös e-mailben egyszerre vehetsz búcsút mindenkitől.

Bármelyik megoldást is választod, mindenképp arra törekedj, hogy a rólad alkotott kép jó maradjon, esetleg épp a búcsúzással váljon pozitívvá.

Ezt még tedd meg

Mielőtt elhagynád azt a helyet, amely második otthonodként funkcionált, nézz körül mindenhol, hogy nem hagysz-e ott személyes tárgyat. Minden más, amelyet a pozícióval együtt kaptál, számolj el. Mielőtt leadnád a számítógépet vagy laptopot, a személyes dokumentumokat távolítsd el, azonban a munkadokumentumokat vagy hagyd meg a gépen, vagy egy közösen használt meghajtóra másold fel. Töröld a böngésző összes előzményét.

Hagyj magad után rendet és tisztaságot. Ez is pozitív benyomást kelt búcsúként.

Szerző: Rónai Márta
Fotó: Envato

H I R D E T É S