z generáció, job hopper, munkahelyváltás, karrier
z generáció, job hopper, munkahelyváltás, karrier

Ezért mondanak fel Z-generációsok

blank
blank

H I R D E T É S

A Z generáció tagjaira nem lehet mondani, hogy kerülik a kockázatot: ha valamivel elégedetlenek, akkor is otthagyják a munkahelyüket, ha éppen nincsen B-tervük.

Hónap kérdése: Te hány idegen nyelvet beszélsz?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Egy nemrégiben megjelent új tanulmány szerint a Z generáció tagjai nem osztják az idősebb generációk álláskereséssel kapcsolatos aggodalmait. Örömmel hagyják ott a munkahelyüket, ha valamivel elégedetlenek és mindig valami jobbat keresnek. A kutatás szerint a Z generáció tagjai közül még azok is, akik lojálisnak vallják magukat jelenlegi munkaadójukhoz, aktívan vagy passzívan új állást keresnek.

A felmérésben 10 000, 18 és 25 év közötti fiatalt kérdeztek meg az USA-ban és az Egyesült Királyságban. Az 1997 és 2012 között született, gyakran Z generációnak nevezett fiatalok közül sokan a világjárvány idején váltak nagykorúvá.

Mivel a COVID korlátozások miatt elveszítették fiatalkori lehetőségeik egy részét, a kutatás szerint a munka-magánélet egyensúlya és a rugalmasság még fontosabb számukra, mint a többi generációnak.

A Z generációsok a munkavállalást teljesen más módon látják, mint a korábbi generációk, az igényeik, elvárásaik listája is sokkal hosszabb. Olyan munkahelyeket szeretnének, amely átfogó egészségügyi ellátást és a mentális egészségügyi támogatást is biztosít bónuszként, valamint egyre inkább igénylik a rugalmasságot és készek akár felmondani is, ha ezt nem kapják meg. A felmérés szerint a Z generáció 85%-a a hibrid munkavégzést, vagy a home office-t részesíti előnyben. 

A 26 éves Courtney Grover az Insidernek elmondta, hogy húszas évei elején munkahelyről munkahelyre ugrált, gyakorlatilag az álláskeresés segített neki rájönnie arra, hogy mit szeret csinálni és mit akar kezdeni az életével. A folyamatos munkahelyváltást ugyanakkor fárasztónak tartja. Miután kipróbálta a HR-területet, a pincérkedést és a rendőri munkát, Grover tavaly csatlakozott a Kindred Agency nevű PR-céghez, és azt mondja, most már sokkal elégedettebb a munkájával. 

Mit tehetnek a cégek?

A Z generáció ki nem állhatja a stresszt. Mivel rengeteg információ áll rendelkezésükre, megértik a stressz negatív következményeit, és kerülik az olyan helyzeteket, amelyek ilyen állapotba hozzák őket. Ha a problémáikat nem kezelik azonnal, könnyen elhagyhatják a céget. A másik prioritás, hogy a Z generációs munkavállalók hajlamosabbak olyan munkahelyen maradni, ahol a munka és a magánélet egészséges egyensúlyát élvezhetik. Miközben el kell végezniük a feladataikat, meg kell adni nekik a teret a rugalmasságra, home office, vagy hibrid munkavégzés formájában. 

Fontos az is, hogy a fejlődés és a növekedés iránti vágyuk is beteljesülhessen. Ha új készségeket sajátíthatnak el, akkor úgy érezhetik, hosszú távon számítanak rájuk. Hűségesebbek lesznek ahhoz a céghez, amelyik lehetőséget ad számukra a tanulásra és értékelik majd, ha szem előtt tartják az ő érdekeiket.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S