egyszeru-etelek-gyors-ebed-husmentes-vegan-fozes-gasztro
egyszeru-etelek-gyors-ebed-husmentes-vegan-fozes-gasztro

Gyors húsmentes ebédötletek 2.

blank
blank

H I R D E T É S

Egészséges életmódot folytatni munka mellett mindig nagyobb kihívás. Ezeket a gyors ebédötleteket hétköznap, munka után is könnyen elkészíthetjük.

Leggyakoribb tévhit, hogy növényi alapon nem lehet laktató és egészséges ételeket készíteni. Mi most erre rácáfolunk négy gyorsan elkészíthető ebédötlettel.

Tofurántotta extrákkal

A tofu igazi jolly joker étel a növényi alapon táplálkozóknak. Hidegen, melegen, fűszerezve, tésztákba és levesekbe is használható. A túrós és tojásos ételeknek is remek alternatívája. Most az utóbbira mutatom meg a kedvenc receptemet. A tofu rántottát kb. 5 perc elkészíteni utána pedig fogyaszthatjuk hagyományosan rántottaként, de fűszeres vegán tejföllel megkent tortillaba töltve, sok salátával még laktatóbb ebéd válik belőle.

Hozzávalók:
– 100 g tofu (érdemes eleve ízesített – marinált vagy füstölt – tofut használni)
– ½ kk kurkuma
– ½ kk fokhagymapor
– ½ kk fekete Himalája só (hagyományos sóval is finom, de ez ad egy plusz tojásos jelleget a tofunak)
– zöldfűszerek
– 2,5 ml növényi tej

A tofut összemorzsoljuk kisebb darabokra, fűszerekkel összekeverjük, majd kevés olajon serpenyőben megsütjük. Egy-két perc sütés után hozzáadjuk a tejet, hogy kicsit krémesebb legyen és kb. fél percig még kevergetjük. Ha szükséges, tovább fűszerezhetjük, majd kedvünk szerint tálalva már fogyaszthatjuk is.

Tortilla minden mennyiségben

A tortilla a rohanós, munkába temetkezős hetek megmentője, ha ebédről van szó. Érdemes tartani otthon vegán tejfölt és pesztót, mert ezekkel mindig könnyen fel lehet dobni az ételeinket. A tortillaban az a legjobb, hogy bármivel megtölthetjük, ami otthon van, majd félbe hajtva mindkét oldalát forró serpenyőben (olaj nélkül) átpirítjuk és kész is a tartalmas, zöldségekkel és fehérjével megpakolt ebédünk. Aki bátrabb és szívesen próbálkozik a hajtogatással, kis gyakorlással burritót is készíthet belőle.

Mivel töltsük meg a tortillat? Tegyük egy tányérra, a felét kenjük meg tejföllel vagy pesztóval. Mehet rá vegán sajt (ha szeretjük), paradicsomkarikák vagy aszalt paradicsom darabok. Erre kerülhetnek a tofu szeletek, esetleg falafel golyók félbetörve. (Falfel golyók már minden nagyobb áruház polcain megtalálhatók. Sütőben vagy serpenyőben gyorsan elkészíthetők, amikkel egy sima főzelék vagy torillás étel mindig tartalmasabbá tehető.)
Utána jöhet a saláta minél változatosabb formában. Végül két konzervet felnyitva néhány evőkanálnyi csicseriborsó és bab teszi teljessé az ételünket. A tortilla maradékmentésnek is kiváló, hiszen bármit bele tudunk halmozni, ami már pár napja a hűtőnkben áll, de nincs épp mivel megennünk. Legyetek kreatívak és készítsétek el a kedvenc verziótokat!

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato

H I R D E T É S