húspótló, húsmentes-egyszeru-etelek-gyors-ebed-vegan-fozes-gasztro
húspótló, húsmentes-egyszeru-etelek-gyors-ebed-vegan-fozes-gasztro

Kedvenc húspótló receptjeink

blank
blank

Szellemi és fizikai munka mellett is érdemes kipróbálni a húsmentes ételeket és a húsimádók sem fognak csalódni az alternatívákban.

Könnyű lenne abba a tévhitbe esni, hogy hús nélkül nem lehet jóllakni, hiszen a zöldséges ételek nem tudnak úgy eltelíteni és hamarabb fogunk újra megéhezni. Manapság azonban már meglepően nagy a választék a húspótló alternatívákra a boltok polcain – sőt nagyobb hotelek és nívósabb éttermek kínálatában –, melyek ízre és állagra is meglepően jól utánozzák az állatokból készült ételeket. Így azoknak sem lesz akadály elhagyni a húst (akár csak alkalmanként), akiknek munka mellett nincs ideje vagy affinitása a konyhában állni.

Feldolgozott, de finom

Fontos leszögezni, hogy aki az egészséges életmód jegyében igyekszik elhagyni a húsokat és adott esetben minden más állati eredetű terméket, azoknak nem a feldolgozott ételek jelentik majd a megoldást. Ezek összetevői között is ugyanúgy találhatunk olyan alapanyagokat, melyek jobb volna elkerülni. Ennek ellenére, akinek nagyon hiányzik a hús íze, még mindig egészségesebb lehet alkalmanként húshelyettesítő félkész vagy kész ételt fogyasztani, a húsokat viszont teljesen mellőzni.

Miket keressünk a boltokban?

Talán a legelterjedtebb megvásárolható műhús a hamburger pogácsa, de találunk már rántott szeletet, sült csirkecsíkokra emlékeztető fűszeres falatokat, kolbászokat, virslit és különböző ízesítésű pizzákat, melyek ízre könnyen megtéveszthetik a nagy húsfogyasztókat is.

Dobd össze otthon!

Azok, akik a munka utáni levezetésképp nem riadnak vissza attól sem, hogy a konyhában kísérletezzenek, rengeteg receptet találhatnak (akár a videós tartalmak között is) a húspogácsára, bolognai szószokra, illetve szója- vagy borsófehérje kockát beszerezve pedig a pörkölt jellegű ételek is könnyen összedobhatják.

A műhús ízének titka

A két legfontosabb, amit figyelembe kell vennünk, mikor húsmentesen igyekszünk húsos ízvilágot elérni, az az állag és az íz. A legtöbb receptnél a gomba, a dió, a bab, a folyékony füst, a füstölt paprika, a megfelelő fűszerek, vagy a szójaszósz azok, melyeket mesterien kombinálva kiváló alternatívák készíthetők. Merjünk kreatívak lenni és egy-egy alaprecepten ízlésünk szerint módosítani, míg el nem érjük a számunkra legfinomabb verziót.

Hamburger pogácsa

1 konzerv vörös- vagy fekete bab
50 g gomba

1 db közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
0,5 bögre zabliszt
0,5 kk füstölt paprika
0,5 kk római kömény
1 tk tahini szósz
1 tk szójaszósz
1 ek olaj
só, bors

A pogácsa elkésztéséhez nincs más dolgunk, mint a hozzávalók konyhai robotgéppel összeaprítani és tenyérnyi pogácsákat gyúrni. Ezek mindkét oldalát 180 fokos sütőben 6-8 percig süssük, majd a szaftosabb hatásért kevés olajon, forró serpenyőben süssük át és ízlésünk szerint hamburgerben vagy körte mellé tálaljuk.

Diós karfiolos bolognai szósz

1 kisebb fej karfiol

100 g dió
3 ek sörélesztő
2 gerezd fokhagyma
4-5 ek szójaszósz

A fenti hozzávalókat konyhai robotgéppel rusztikus darabokra aprítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire szétterítve, időnként átkeverve 180 fokon 25-30 percig sütjük. Ez adja az étel darált húst helyettesítő részét.

Amíg sül a karfiolos „műhús”, a bolognai szószhoz klasszikus paradicsomos alapot készítünk, végül az egészet összekeverjük és tésztára öntve fogyasztjuk.

Szerző: Tóth Eszter
Fotó: Envato