éjszakai műszak, tippek, karrier, 3 műszak
éjszakai műszak, tippek, karrier, 3 műszak

Több műszakban dolgozol? – így alkalmazkodhatsz az extra terheléshez

blank
blank

H I R D E T É S

Egyes becslések szerint közel 1 millió ember dolgozhat Magyarországon három vagy négy műszakban, illetve váltott műszakban, többek között az operátorok, vagy az egészségügyben dolgozó ápolók. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket az éjszakai műszakban dolgozóknak az egészség megőrzéséhez.

Hónap kérdése: Milyen tapasztalatod van az egyetem elvégzésével kapcsolatban?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

Akik rendszeresen dolgoznak éjszaka, azok számára nagyon nehéz egy olyan rutin kialakítása, ami lehetővé teszi a megfelelő alvást, táplálkozást és testmozgást. Mielőtt leírjuk az éjszakai műszakban dolgozóknak szóló legfontosabb tippjeinket, nézzük meg, hogy miért fontos, hogy több műszakos munkarendben nagy hangsúlyt fektessünk az egészségünk megőrzésére. 

Az emberi testet egy beépített „cirkadián ritmus” – egyfajta biológiai óra – szabályozza, amihez hasonló a növényekben, állatokban, gombákban is fellelhető. Ez szabályozza, hogy mikor kell aktívnak lennünk, és mikor kell pihennünk. Ez a természetes időbeosztás segít nekünk a nappal és az éjszaka feltérképezésében, és meghatározza, hogyan működjön az emésztőrendszerünk, a testhőmérsékletünk és a szívritmusunk. A legtöbb ember napközben dolgozik, amikor természetes módon felkészülünk az aktivitásra. Ezzel szemben az éjszakai műszakok a biológiai menetrendünkkel ellentétesek, és megzavarhatják a szervezetünket. Ezért létfontosságú, hogy az éjszakai műszakban dolgozók mindent megtegyenek az egészségük megőrzése érdekében, hogy elkerüljék az éjszakai munkásokhoz köthető egészségügyi problémákat, mint például a cukorbetegség, a szívbetegségek, vagy a kóros elhízás.

Tippek az éjszakai műszakban dolgozóknak az egészség megőrzéséhez:

Helyezd előtérbe az alvást!

Az éjszakai műszakban dolgozók számára kihívást jelent, hogy mikor aludjanak, főleg, ha a barátaik és a családjuk olyan társasági összejöveteleket szerveznek, amelyeket nehéz lehet visszautasítani. Koncentrálj továbbra is a saját szükségleteidre és ragaszkodj a pihenés fontosságához! Az alváshiány bizonyítottan káros az egészségére rövid és hosszú távon egyaránt!

Ne hanyagold el a testmozgást! 

Az egyik legjobb tipp az éjszakai műszakban való munkavégzéshez és az egészség megőrzéséhez az, hogy helyezd előtérbe a testmozgást! Az éjszakai műszakos munka növelheti a túlsúly, valamint a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Ahhoz, hogy felvedd a harcot ezek ellen, rendszeresen edzeni kell! Keress egy olyan edzésprogramot, amelyet élvezel, és lehetőleg olyat, amely kardió- és erőnléti edzést egyaránt tartalmaz. Győződj meg róla, hogy ez olyasmi, amit rendszeresen el is tudsz majd végezni, még ha csak napi tíz perc erejéig is!

Figyelj a koffein- és cukorbevitelre!

Amikor éjszakai műszakban dolgozol, könnyű a koffeinhez és a cukorhoz nyúlni, hogy lendületben tartson, amikor az energiaszinted csökken. A koffeinnek vannak bizonyított előnyei, például javíthatja a mentális és fizikai egészségedet, ha mértékkel fogyasztod. A túl sok cukor viszont katasztrofális hatással lehet a közérzetedre, mivel egész nap rombolja az energiaszintedet és az inzulintermelést. A koffein is, ha túlzott mennyiségben fogyasztjuk, energiazuhanáshoz, rossz minőségű alváshoz és hosszabb távú egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Ehelyett inkább a teljes kiőrlésű ételeket részesítse előnyben a cukros finomságok helyett, és főleg igyál sok vizet! 

Napozz vagy szedjél D-vitamint!

Azok számára, akik napközben alszanak és éjszakánként dolgoznak, a D-vitamin hiánya problémát jelenthet. Az egészséges csontok és izmok biztosításáért felelős D-vitamin a napfényen keresztül szívódik fel, és megtalálható a zöld leveles zöldségekben is. Nélküle csontsűrűség-csökkenés, csontritkulás léphet fel.  Ha nem tudsz napközben elegendő napfényhez jutni, szedj nagy dózisú D-vitamin-kiegészítőt!

Tarts kapcsolatot éjszakai műszakban dolgozókkal!

Amikor a beosztásod eltér a megszokottól, elszigeteltnek és magányosnak érezheted magad. De az egészségedet csak úgy őrizheted meg, ha támogató közösség van körülötted. Beszélgess a munkatársaiddal vagy kommunikálj néha más éjszakai műszakban dolgozókkal online fórumokon, és osszátok meg a tapasztalataitokat egymással!  Ha azon gondolkodsz, hogyan dolgozz éjszakai műszakban és maradj egészséges, jó eséllyel az éjszakai műszakban dolgozó kollégáid is így vannak vele! 

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

H I R D E T É S