fenntarthatosag, munkavegzes, home office, kornyezetvedelem
Fotó: Envato

Fenntartható munka: így spórolhatunk, ha otthon dolgozunk

blank
blank

H I R D E T É S

A covid járvány kitörése óta egyre többen dolgoznak home officeban, ám kérdés, otthoni környezetben hogyan minimalizálhatjuk például a víz- és az áramfogyasztást. 

Az, hogy munka közben mennyi figyelmet fordítunk a környezetvédelemre, nagyban függ a saját, egyéni döntéseinktől.  Ha mi magunk általában is tudatosan éltünk, szelektíven gyűjtöttük a szemetet, nem pazaroltunk, nem vásároltunk felesleges műanyag hulladékot, akkor biztosan sokkal könnyebben alakítunk ki újabb szokásokat, olyan szokásokat, melyekkel további lépéseket tehetünk a környezetünk megóvása érdekében. A fenntartható munkavégzés sokak szerint csak álom, pedig a helyzet az, hogy egyáltalán nem kivitelezhetetlen vállalás, a lényeg csupán, hogy vegyük észre az egyéni felelősségünket. Amennyiben otthonról dolgozunk számos lépést tehetünk annak érdekében, hogy zöldítsük a környezetünket, de mi is ezek? Mutatjuk! 

Így takarékoskodhatunk az árammal  

Elképesztően triviális dolognak tűnhet mindez,de az első és egyben legfontosabb, hogy a villany ne égjen olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk. Persze erre most rengetegen sóhajtanak fel, hogy de hát mi mindig lekapcsoljuk a villanyt, de szerintem most tegye mindenki a kezét a szívére és vallja be őszintén magának: megesik, hogy égve felejtük mondjuk a konyhában a villanyt, úgy, hogy már órák óta nem is léptünk be oda. Az energiafelhasználás csökkentése szempontjából ez lehet az első lépés, a második pedig, hogy a sima égőket érdemes lehet LED fényforrásokra lecserélni, ezek ugyanis jóval kevesebbet fogyasztanak, mint hagyományos társaik. 

A víz kérdése 

A vízzel sokkal egyszerűbb takarékoskodni mint azt elsőre gondolnánk. Néhány apró változtatás és és máris tettünk valamit a környezetünk és persze a pénztárcánk érdekében is. Fürdés helyett például inkább zuhanyozzunk (különösen az úgynevezett matróz zuhanyzást javasolják, amikor a tusfürdő vagy szappan használatakor elzárjuk a vizet), mosogatás alkalmával pedig ne hagyjuk folyamatosan folyni a vizet. A palackozott ásványvizek helyett igyunk csapvizet, ez már csak azért is remek megoldás, mert jelentősen csökkentjük az indokolatlan műanyagfelhasználást. Hosszú távon érdemes lehet beszerezni egy víztisztító berendezést vagy kancsót, így mindig friss, szűrt vizet szürcsölhetünk, úgy hogy közben a csapot sem kell folyamatosan megnyitni, hiszen kancsókba kimérhetjük akár a napi adagunkat is. A vezetékes ivóvizek egyébként nem olyan rosszak, mint azt elterjedt. Sokan nem tudják, de a vezetékes ivóvíz minősége nem csak a vízbázisoktól függ, hanem jellemzően a belső hálózattól, ha az ugyanis elavult, akkor rosszabb lesz a víz élvezeti értéke.

Ha pedig netán kertes házban lakunk, akkor célszerű lehet összegyűjteni az esővizet, amely tökéletes alternatívát nyújt a növények öntözéséhez.

Így lehet kevesebb a hulladék 

Azzal, hogy otthonról dolgozunk, nemcsak az elfogyasztott áram és víz mennyisége növekszik meg, de a szemetünk is értelemszerűen több lesz. Ha eddig nem így tettünk, akkor most jó ötlet lehet kipróbálni a szelektív hulladékgyűjtést, viszont önmagában a szemét szétválogatása nem sokat ér, ha közben megsokszorozódik az általunk termelt hulladék mennyisége. Ennek kapcsán a Proffesionnek adott interjújában Zöld Pszichológia Blog írója, Csizmadia Máté azt mondta, hogy érdemes lehet megváltoztatni a vásárlási szokásainkat is. 

„Vizsgáljuk felül a szükségleteinket, és száműzzük a bevásárlólistánkról a nélkülözhető, esetleg csak megszokásból vásárolt termékeket. Gondoljuk át azt is, hogy melyik az a néhány műanyag csomagolású élelmiszer, amelyet rendszeresen fogyasztunk, és milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre ezek vagy csomagolásuk helyettesítésére: a zöldséget és a gyümölcsöt, illetve a darabos pékárut a bolti műanyag zacskó helyett tegyük egy többször használható vászontáskába. Ha beszerzünk néhány tárolóedényt vagy textiltasakot, több csomagolt termék kimért verzióját is választhatjuk: ilyenek az olajos magvak, az őrölt gabonatermékek, a tartós élelmiszerek vagy akár a fűszerek, valamint a húsáru. Ne felejtsünk el továbbá bevásárláskor valamilyen természetes anyagból készült táskát, szatyrot magunkkal vinni”.

Tudatosan a konyhában

Ha otthonról dolgozunk, akkor jó megoldás lehet, ha alkalomadtán a szokottnál nagyobb mennyiségeket főzünk, így több napra elegendő élelmünk lehet. Ezzel pedig nemcsak energiát, de időt is spórolunk.

„Ha változatos étrendre vágyunk, és nem szeretnénk három-négy napon át ugyanazt enni, fagyasszunk le néhány adagot későbbre – egy hosszú, fárasztó munkanap után hálásak leszünk az előrelátásunkért” – mondja a szakértő. Ráadásul ez azért is nagyon fontos, mert az élelmiszer-hulladék nem csupán a pénztárcánkat terheli meg, de nagymértékben hozzájárul a globális felmelegedéshez is. Pontosan ezért nagyon lényeges, hogy rendszeresen csekkoljuk a hűtő tartalmát és próbáljunk meg mindig a rendelkezésünkre álló alapanyagokkal gazdálkodni, még a lejáratuk előtt, hogy ne kelljen semmit sem kidobni. Továbbá igyekezzünk elkerülni az ételrendelős oldalakat. Nyilván nem arról van szó, hogy soha ne rendeljünk étteremből, de ha a környezetünk megóvása a cél, akkor inkább a saját magunk által készített ételeket részesítsük előnyben. Bár sok étterem már nem műanyag dobozban küldi az ételeket, de ettől függetlenül feleslegesen ne halmozzuk a szemetet.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S