hőség, kánikula, munkahely
hőség, kánikula, munkahely

Jön a kánikula – így védekezz a hőség ellen a munkahelyeden

blank
blank

H I R D E T É S

Szélsőséges hőséggel teli nyarakat élünk át és az egész világon emberek milliói küzdenek az extrém hőmérséklettel. Sajnos nem tölthetjük az egész nyarat a vízparton, így fel kell készülnünk arra, hogy mit tehetünk a hőség ellen a munkahelyünkön. 

Az irodában, vagy gyárban dolgozók estében precíz jogszabályok állnak rendelkezésre, hogy – elvileg – milyen munkakörülményeket kellene biztosítani számukra a legnagyobb hőségben is, azonban a szabadtéren dolgozók extrém módon vannak kitéve az időjárás szélsőségeinek.  

A beltéren dolgozók számára a munkahelyeken biztosítandó hőmérsékletet külön jogszabály tartalmazza. A nyári hónapokban, szellemi munkavégzés esetén 21-24 °C, könnyű fizikai munka esetén 19-21 °C fok, közepesen nehéz fizikai munka esetén 17-19 fok, míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 °C fok. Ezek az értékek olyan munkahelyekre vonatkoznak, ahol a dolgozók nincsenek kitéve különösebb hőhatásnak. 

A jogszabály általánosságban azt is előírja a munkáltatók részére, hogy a „helyiségek hőmérsékletének a munkavégzés teljes időtartama alatt az emberi szervezet számára megfelelőnek kell lennie, figyelembe véve a munka jellegét és az ott dolgozó munkavállalók fizikai megterhelését.” Az előírások szerint a munkáltatóknak lehetőleg rugalmasan kell alkalmazniuk a dolgozókat, azaz a munkaidőt úgy kell módosítaniuk, hogy a lehető legmelegebb napszakokban a lehető legkevesebbet dolgozzanak.

Fontos az öltözködés is!

Mindezek mellett is számos lehetőség van arra, hogy egy irodai dolgozó csökkentse a hőmérsékletet, például a közvetlen napfény elkerülése és a reluxák behúzása mellett az is segíthet, ha kikapcsoljuk a használaton kívüli elektromos berendezéseket, például a fénymásolót. Már a munkába érkezés is megterhelő lehet a kánikulában, érdemes figyelni az öltözködésre is, hogy milyen színű ruhát viselünk az utcán: a világos színű ruházat hűvösebb, mint a sötét, mivel kevesebb hőt vesz fel. Fontos a ruha anyaga is: válassz lazább szabású, természetes anyagokból, például pamutból és vászonból készült ruhadarabokat, amelyek jobban lélegeznek.

Pótoljuk folyamatosan a folyadékot!

A folyadékpótlás érdekében igyunk vizet még azelőtt, mielőtt szomjasnak éreznénk magunkat. Fontos az is, hogy a nyári hőség érkeztével kerüljük a nehéz ételeket, amelyek több emésztést igényelnek, és így több testhőt termelnek. A hidratálás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: gondoljunk úgy a testünkre, mint egy légkondicionálóra. Amint a testünk elkezd felmelegedni, a belső légkondicionáló beindul, és izzadni kezdünk. Amikor a légkondicionálónk a hűtőközeg (az izzadság) segítségével aktiválódik, el kell kezdenünk „feltölteni a tartályt”, vagyis több vizet kell innunk!

Tippek azoknak, akik kültéren dolgoznak:

Az extrém hőség egészségügyi kockázatot jelent, ezért fontos, hogy a munka szüneteiben árnyékos helyeken pihenj. Ha erre nincs lehetőség, akkor olyan egyszerű dolgokkal is meg lehet teremteni a védelmet, mint egy esernyő, vagy egy kalap, amely védi az arcunkat.

A túlzott mennyiségű koffein fogyasztása kiszáradáshoz vezethet. Ne feledjük hogy nem csak a kávé, hanem az energiaitalok is tartalmaznak koffeint. Ugyanez vonatkozik az alkoholra is, amely szintén dehidratáló hatású. Az elveszett elektrolitokat pótló italok beválnak, de óvakodjunk azoktól, amelyek tele vannak cukorral vagy üres szénhidrátokkal. Magától értetődik, és fontos megismételni, hogy a forróságban a víz a legjobb választás.

Olyan vízben gazdag ételek, mint például a szárzeller, uborkát, saláta, vagy görögdinnye is segíthet abban, hogy hidratáltak maradjunk. 

Fotó: Envato

H I R D E T É S