irodai, dress code, viselet, nyár
irodai, dress code, viselet, nyár

Nyár: Az irodai dress code létjogosultsága

blank
blank

H I R D E T É S

Az irodai dress code, vagyis az irodai viseletről szóló előírás számtalan cégben megtalálható, sokszor már a szerződésünkben találkozhatunk is vele. Amennyiben ott nem írják elő, a HR-es kolléga ismerteti velünk, vagy a kollégáktól, felettesünktől is elhangozhat. Fontos kiemelni azonban, hogy időnként ezek a szabályozások nem éppen korszerűek vagy nehezen betarthatóak. Abban viszont egyetértés születhet, hogy megadva a tiszteletet önmagunk és vállalatunk felé, nem érdemes kirívó, irodába nem illő öltözetben munkába érkezni.

Trikó és szandál kérdése nyáron

A trikó, a szandál és a papucs viselésének mellőzése olyan alapvető öltözködési szabály, amit a vállalatok előszeretettel alkalmaznak. Egyrészről egyet lehet érteni ezzel, hiszen strandpapucsban vagy kivágott topban érkezni nem a legmegfelelőbb, mégis egy kulturált szandál, egy utcai papucs, vagy egy visszafogott ujjatlan nem jelentene nagy problémát. Más kérdés, ha valaki ügyféllel találkozik vagy olyan vállalati programon vesz részt, ahol tényleg az elegánsabb öltözet indokolt. Viszont, amikor 8 órát az asztalunknál ülünk, akkor legtöbbször senki sem foglalkozik azzal, hogy mi van rajtunk. Különösen nyáron nehéz ezzel a témával azonosulni, főleg, ha az ember tömegközlekedéssel utazik, ahol az alapvető 40 fokra még plusz 20 fok rátevődik. Fontos tehát megtalálni az arany középutat, és felmérni, hogy mi az a határ, ameddig munkahelyünkön elmehetünk. 

4 nap elegánsan, 1 nap lazán

Egyre több vállalat igyekszik apróbb dolgokban is a munkavállalók kedvében járni, így a dress code sem maradhat szó nélkül. Vannak olyan helyek, ahol a formális öltözet megkövetelt, mind férfiak, mind nők esetében. A férfiaknak az elegánsabb nadrág és ing kombó alap szokott lenni, de péntekenként ezt elengedhetik, amikor egy póló vagy pulóver is megteszi. Ezt lehet arra fogni, hogy péntekenként már kevesebb megbeszélés van, kevesebb ügyfél érkezik tárgyalásra, hiszen közeleg a hétvége, de lehet egy munkáltatói gesztusnak is tekinteni. Nők esetében ez szintén igaz, a pénteki napon a blúz vagy az elegáns ruha lecserélésre kerülhet, persze bizonyos határokon belül. Ne feledjük, hogy a nőknek sokkal egyszerűbb kirívóan öltözködniük, és hiába szeretnének csinosnak tűnni, mindig át kell gondolni, hogy ez ki számára csinos, és kinek (csúnyán mondva) felhívás keringőre inkább.

Mi az, amit ne?

Amit egyáltalán nem ajánlatos viselni egy irodában, azok például a szakadt ruhadarabok. Nagyon divatosak manapság, tele vannak vele a boltok, mégsem feltétlenül illik bele egy ilyen közegbe. Ugyanez igaz a „has kilógós” felsőkre. Óriási divat, a fesztiválok már-már alap kelléke, de nem munkába való öltözet, akármennyire is meleg van nyáron. Tehát, amit buliba vagy strandra felvennénk, azt érdemes átgondolni, hogy munkahelyünkön is megállja-e a helyét. Néha igen, de a legtöbbször nem igazán sajnos.

Szerző: I.A.
Fotó: Envato

H I R D E T É S