stressz, munka, karrier, stresszes munkak
Fotó: Freepik

Stresszes munkák: döbbenetes szakmák a listán

blank
blank

H I R D E T É S

Egyes munkakörök sokkal megterhelőbbek, mint mások, és bár a stressz hozzátartozik az életünkhöz, hamar kiégéshez vezethet. Íme, a stresszes munkák listája!

Elsőként érdemes megvizsgálni, hogy miről is beszélünk pontosan, amikor a stressz elől menekülünk, ugyanis nem minden stressz rossz. Az egészséges stressz motiválhat, míg az egészségtelen stressz feldúlja az életünket és olyan egészségügyi problémákhoz vezet, mint például a magas vérnyomás, gyomorégés, álmatlanság vagy krónikus fáradtság, súlygyarapodás, fej- és gyomorfájás, koncentrációs zavarok és ingerlékenység. Egy felmérés szerint például az amerikaiak több mint fele számolt be arról, hogy a munka jelentős stresszforrás az életében. A kutatók megmérték az egyes foglalkozások stressz szintjét is és ez alapján listát állítottak össze a legstresszesebb és a legkevésbé stresszes munkákról. 

A sürgősségi betegellátás a stresszlista élén

Senki számára nem okozhat különösebb meglepetést, hogy a felmérések szerint a stresszlistát olyan foglalkozások vezetik, mint a tűzoltó, a rendőrjárőr, vagy a repülőgép pilóta. Továbbá nagy stressznek vannak kitéve például az újságírók-riporterek, PR-esek, vagy a taxisofőrök is. Általánosságban megállapítható, hogy minden olyan munka, ahol emberekkel foglalkozunk, kiégésveszélyt jelent.

A sürgősségi betegellátásban dolgozók különösen veszélyeztetettek: a Medscape 15 000 amerikai orvos körében végzett felmérésében a megkérdezettek 44% számolt be arról, hogy kiégettnek érzi magát.

A nyugis szakmák között a fodrász, a masszázsterapeuta és az ékszerész

Érdekes módon a legkevésbé stresszes munkakörök listáját az USA-ban szintén egy egészségügyi munkakör vezeti. Ez a kivételezett kaszt a szonográfusoké, ők olyan egészségügyi szakemberek, akik fekvő- és járóbeteg-szakellátás keretében egészségügyi intézmények ultrahang-diagnosztikai laboratóriumaiban dolgoznak, vagy magánrendelőkben, orvosok szakmai felügyelete mellett végeznek ultrahangvizsgálatokat. A szinte stresszmentes munkák listáján olyan foglalkozások kaptak még helyet, mint például a fodrász, az optikus, az audiológus (olyan szakember, aki a halláscsökkenések okának felderítésével és szűrésével foglalkozik), az ékszerész, a gyógyszerész, vagy a masszázsterapeuta. 

Csak a stressz jellege változó

Érdemes azonban szem előtt tartani azt is, hogy attól még, hogy ezek a munkakörök a legalacsonyabb stressz-szintnek felelnek meg, nem jelenti azt, hogy az ezekben a szakmákban dolgozók nem szenvednek el stresszt. Minden területen van stressz, ez származhat az ügyfél, a munkáltató vagy saját magunk által támasztott elvárásokból is. 

Szerző: K.T.

Fotó: Freepik

H I R D E T É S