menstruacios szabadsag, munkajog, noi munkavallalo, munkahely
Fotó: Envato

Úttörő spanyolok: jön a menstruációs szabadság!

blank
blank

H I R D E T É S

A spanyolok azt tervezik, hogy havi szinten három nap szabadságot biztosítanak azoknak a nőknek, akiknek komoly menstruációs fájdalmaik vannak. 

Menstruációs szabadságot jelenleg Zambiában, Japánban, Dél-Koreában valamint Indonéziában vehetnek igénybe a nők, ha pedig a spanyolok elfogadják a reformot, akkor ezzel ők lesznek az első nyugati állam, ahol nyitott lesz ez a lehetőség. 

Miért van erre szükség? 

A menstruáló nők nagyjából harmada komoly fájdalmakkal küzd: sokan hasi fájdalmakról, göcsökről számolnak be, de van, aki az ún. nehéz napokon migrénes fejfájást tapasztal, de nem ritka a láz vagy a hasmenés sem. A spanyol nőgyógyászok szövetsége pontosan ezen okoknál fogva látja indokoltnak a törvény bevezését. “Ha valaki hasonló tünetekkel lesz beteg, jár neki a betegszabadság, hasonló a helyzet a menstruációval is, nekik is meg kell engedni, hogy ebben a fájdalmas időszakban otthon maradhassanak” – közölte az egyenlőségért felelős spanyol miniszter, Angela Rodriguez.

A héten szavaznak róla 

A törvénytervezetről ezen a héten szavaz majd a spanyol kormány, a menstruációs szabadságon túl pedig a reform tartalmazná, hogy

az iskoláknak tisztasági betéteket kell biztosítaniuk azoknak a lányoknak, akiknek szükségük van erre. Ezen túlmenően a tamponok és betétek áfája megszűnik a boltokban,

valamint nem lesz szükség szülői engedélyre a 16-17 évesek terhességmegszakítása esetén, írja a BBC. 

A spanyolok már egy ideje próbálkoznak 

A spanyolok egyébként már egy ideje próbálkoznak a menstruációs szabadság bevezetésével, van olyan cég, ahol ez a lehetőség már adott. Egy katalán városban, Giroánban például már egy ideje jár ez a plusz a nőknek. Erről egy, a városban dolgozó hivatalnok. Miriam Requena beszélt a Time magazinnak, még tavaly októberben. Miriam akkor azt mondta: megdöbbenve vette tudomásul, hogy az addigi juttatásainak listájához, úgy, mint betegszabadság, fizetett szabadság és egyéb szabadnapok, hozzáadták a menstruáció idejére járó szabadnapokat is. 

“Soha nem gondoltam rá, hogy mekkora szükség lehet az ilyenfajta rugalmasságra” – mondta akkor a 31 éves hivatalnok, aki azt is hozzátette: azonnal érezte, miért is jó az ilyen szabadság. “Segít ledönteni a tabukat, segítségével képesek lehetünk kimondani:

igen, menstruálok, igen ez néha fájdalommal jár, emiatt pedig igen, van, hogy nem tudok dolgozni,

vagy száz százalékot nyújtani.” 

Girona kitaposta az utat a mostani törvény előtt? 

“Girona kitapossa az utat a nők jogainak a munkában” – mondta tavaly októberben a város polgármestere, Maria Àngels Plana. „Eltöröljük azt a tabut, ami a menstruációt és a fájdalmat övezi, amitől a nők szenvednek a menstruáció alatt.” Talán pont Girona példájának nyomán rögzíthetik most törvényben is mindezt? 

Szárnypróbálgatások 

Girona városa egyébként csak egy újabb volt már akkor a spanyol települések sorában, ahol a menstruáció idejére több mint 1300 munkavállaló kapott szabadságot.  Spanyolország mellett pedig már több nyugati-európai országban hoztak hasonló intézkedéseket, törvénybe azonban ezidáig sehol nem foglalták, ebben a sorban a spanyolok lehetnek most úttörők, ha a héten megszavazzák a törvénytervezetet.

Szerző: G.P.
Fotó: Envato

H I R D E T É S