munkahely, fenntarthatosag, well-being, munkaegeszseg
Fotó: Envato

7 kipusztíthatatlan irodai növény

blank
blank

H I R D E T É S

Bár a szobanövények nem pótolhatják a szabadban töltött időt, mégis javíthatják a levegő minőségét, a hangulatunkat és a teljesítőképességünket is és emellett dekorációnak is kitűnőek. Összegyűjtöttünk néhány mutatós növényt, amiket szinte alig kell gondozni, így tökéletesen érzik magukat irodai környezetben is.

Anyósnyelv

Az anyósnyelv sárga szélű változata, a Sansevieria trifasciata a levegőben lévő káros anyagok, pl. a triklór-etilén ésa benzol mennyiségét is csökkentik a NASA kutatásai szerint.  Igazán hálás szobanövény, szinte elpusztíthatatlan. A különféle anyósnyelv fajok a modern stílusú irodákban is remekül mutatnak.
Ideális választás a munkahelyre: elég ha pénteken, mielőtt hazamegyünk adunk neki egy kis vizet és élvezd ezt a máris biztosítottuk ennek a lassan növő asztali növénynek a túlélését.

Agglegénypálma

A zámiaként is ismert agglegénypálma igénytelensége miatt itthon is nagy népszerűségnek örvend, ahogy a neve is mutatja, még egy legénylakásban is túlél! Latin neve Zamioculcas zamiifolia, sokan nevezik ezért ZZ pálmának is. A ZZ jól elvan természetes fény nélkül is, a neoncsövekből kapott fény is elég számára. Lépcsőzetes levelei kellemes kiegészítői lehetnek az irodai környezetnek. A legújabb “Raven” fajta majdnem fekete szára és lombja pedig kiváló dekoráció: lenyűgözően mutat a fehér íróasztal mellett.

munkahely, fenntarthatosag, well-being, munkaegeszseg
Fotó: Envato

Aloé

Az aloe vera is egy kipusztíthatatlan szobanövény, rendkívül könnyű gondozni. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy honnan érkezett hozzánk: Dél-Amerika sivatagos területeiről származik, ezért nagyon szabad meglocsolni, állítólag akár fél évet is kibír öntözés nélkül. Ha többször locsoljuk, gyökerei könnyen elrohadnak. A standard „Aloe barbadensis” elég vonzó bármely modern irodai helyiségben, de felfedezhetjük a törpe ‘Minibelle’ vagy a pettyes ‘Tigrisfog’ fajta előnyeit is, amely úgy néz ki, mintha éles fogai lennének. Ha nagyon profik szeretnénk lenni, a vízelvezetés biztosítása érdekében ezeket a növényeket homokos kaktuszkeverékben neveljük.

Szerencsebambusz

A szerencse nem árt a munkahelyen sem, úgy hogy szerezzünk be egy kedves élő kabalát! A szerencsebambusz jól fejlődik gyenge fényviszonyok között, és talaj nélkül is képes növekedni, ha a szárakat vízbe merítjük. Ügyeljünk azonban arra, hogy a vízszint ne süllyedjen a szárak alá, különben a növény nem biztos, hogy felépül a kiszáradásból! Állandóan álljon vízbe a növény gyökere, és ne ültessük virágföldbe! Tudni kell róla azt is, hogy ha túl meleg helyre tesszük, a növény sárgulni kezd, és elhal. Ha vágott szerencsebambuszunk van, akkor hetente cseréljük ki a vizét.

munkahely, fenntarthatosag, well-being, munkaegeszseg
Fotó: Envato

Filodendron

A filodendron az anyósnyelvvel és az aloe verával együtt azok közé a növények közé tartozik, amelyek a leghatékonyabban javítják a beltéri levegőt. Kiszűrik a levegőből a veszélyes részecskéket, mint például a formaldehidet, és bioszűrőként működnek. Hogy élvezhessük a filodendron áldásos hatásait, mindössze annyit kell tennünk, hogy rendszeresen öntözzük,  hogy megőrizhesse buja megjelenését.

Fokföldi ibolya

Az afrikai, vagy fokföldi ibolya megfelelő gondozás mellett szinte egész évben virágzik, szép virágaival igazi üde színfoltja lehet a munkahelyi íróasztalunknak. Fontos tudni azonban, hogy a fokföldi ibolya fényigényes, ezért az ablak közelében kell tartani.  Keressünk neki minél világosabb helyet, de ne tegyük olyan helyre ahol tűző nap érheti, főleg március és október között.

munkahely, fenntarthatosag, well-being, munkaegeszseg
Fotó: Envato

Szobai futóka

A szobai futóka egy igazán dekoratív megjelenésű, lombos növény, amelynek kúszó indái léggyökerekkel kapaszkodnak a tartófelületeken. Gyorsan növő növény, amely megfelelő támasztékkal akár 20 méter magasra is megnőhet, de könnyen kezelhető méretben tartható akár talajban, akár vízben. Ez a növény nagyszerű társ lehet az irodai hétköznapokban, mivel elviseli a kevés fényt és tűri a szárazságot is. Emellett hatékonyan távolítja el a szennyező vegyi anyagokat a levegőből, így gondoskodik a jó levegőről akkor is, ha az íróasztalunknál dolgozunk.

Szerző: K.T.
Fotó: Envato

karriertrend_munkaegeszseg_honapja_970x250

H I R D E T É S