blank

A jó védő- és munkaruha üzenet a munkavállalónak: fontos vagy nekünk

blank
blank

H I R D E T É S

Milliárdokat költött néhány éve egy közlekedési cég munkaruhára, amely nem aratott osztatlan sikert a munkavállalói körében: amellett, hogy kényelmetlen volt, az anyaga sem felelt meg a célnak, hiszen a benne dolgozók hamar beleizzadtak. Mondhatni, hogy ez „csak” kényelmetlenséget okozott a cég munkatársainak, ennél azonban többről van szó. Egyrészt akadályozta őket a napi munkavégzésben, hiszen a kellemetlen viselet elterelte a figyelmüket a nagy forgalomban való biztonságos vezetésről, másrészt egyfajta üzenet is volt számukra, mert a ruhák megrendelése előtt nem vették figyelembe az igényeiket, a véleményüket. Tudható, hogy a jó munkaruha és védőfelszerelés tetemes költséget jelent egy cég, egy vállalkozás számára, mégis általuk növelhető a munkavállalók biztonságérzete, ezáltal a teljesítménye is.

2020. I. félévében 9706 munkahelyi baleset történt országszerte, ebből 29 halálos kimenetelű volt. A legtöbb baleset, 1 900 a feldolgozóiparban keletkezett, a gépiparban 1 851 esetet regisztráltak, a szállítás, raktározás, posta, távközlés nemzetgazdasági ágban pedig 1 394 munkahelyi baleset került bele a jegyzőkönyvekbe az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztályának összegzése szerint.

Munkabalesetnek minősül „az a baleset, amely a munkavállalót szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül”. Tehát egy elavult, rossz minőségű védőfelszerelés, vagy annak a hiánya könnyen vezethet szerencsétlenséghez.

Nemrégiben egy kisvállalkozói fórumon arról beszélt egy munka- és tűzvédelmi tanácsadó cég tulajdonosa, hogy a munka- és tűzvédelmi feltételek megfelelő szintű biztosításával jelentősen lehetne növelni a cégek termelékenységét. Azzal, hogy a munkavállaló biztonságban érzi magát a munkaterületen, emelkedik a munkamorál, a biztonságérzetét pedig elsősorban a megfelelő színvonalú védőeszközökkel lehet elérni. Sajnos azonban a legtöbb cég számára nehézséget jelent az eszközök árának kitermelése, ez az egyik terület, ahol a legtöbbet spórolnak a vállalkozások. A jó minőségű eszközök ugyanis már igen drágák. Holott az alkalmazott korszerű technológiák sokszor olyan veszélyes anyagokat, vegyületeket igényelnek, amikhez elengedhetetlen lenne a védőeszközök használata.  Sajnos hazánk nem áll túl jól a munkahelyi biztonság tekintetében.

blank

Pedig a vállalkozások vezetőinek el kell gondolkodniuk azon, hogyan tartsák meg jól képzett munkatársaikat, esetleg miként növelhetik azok elkötelezettségét. A korábban alkalmazott számos juttatás mellett érdemes a munkavállaló számára kényelmes, biztonságos foglalkoztatási körülményekre is fókuszálni, hiszen ez is hozzájárulhat az elvándorlás megállításához. Ezek egyike lehet a munkaruha és a védőfelszerelés színvonala, milyensége.

Ugyanis, ha a munkavállaló kényelmes, biztonságos, a célnak megfelelő ruhában és eszközökkel dolgozhat, valószínűleg a korábbinál sokkal jobb teljesítményre lesz képes, de azt az üzenetet is kódolhatja: fontos vagyok a munkáltatóm számára, hiszen védi az egészségemet, figyel a munkahelyi jóllétemre. Ha pedig így gondolkodik, a vállalkozásnak sem kell időt, energiát, pénzt fektetnie abba, hogy új munkatársakat kutasson fel, válasszon ki és tanítson be, hiszen a rég bevált kolléga hozza a tőle telhető legjobb színvonalat, nem mellesleg megmarad az egészsége (az élete), így táppénz miatt sem esik ki a munkából.

Nem vitás, hogy a munkabiztonság és a munkavédelem az esetek többségében a pénz függvénye. A vállalkozásnak biztos, hogy áldoznia kell erre a területre, hiszen a jogszabályok is kötelezik rá, az viszont nem mindegy, hogy milyen szempontok érvényesülnek az eszközök, felszerelések kiválasztásakor. Érdemes arra gondolni, hogy a legolcsóbb lehet a legdrágább, ha az eszköz kényelmetlensége miatt nem használják az arra kötelezettek – ebben az esetben ez kidobott pénz lesz. A minőség is fontos tényező: minden szezonban megvesszük az olcsó terméket, ami úgyis hamar elhasználódik vagy egyszer befektetünk egy jó minőségűbe, amely évekig kiszolgál? Biztosan nehéz eligazodni a piacon lévő elképesztő mennyiségű eszköz, ruha, felszerelés dzsungelében, de érdemes időt, energiát, utánajárást szánni rá, mert egy jól megválasztott megoldás százezreket is megtakaríthat a cégnek. Nem beszélve a munkavállaló egészségéről, netán az életéről.

Szerző: Kis Tünde

#munkavedelem #munkaruha #vedofelszereles #munkabiztonsag #jollet #munkabaleset

H I R D E T É S